Diversificatie naar niet-agrarische activiteit (As 3 PDPO II)
Hof Ten Henne, gelegen in Iddergem (deelgemeente Denderleeuw), wordt uitgebaat door de trotse eigenaars Stefan en Leen Buydens. Hof Ten Henne is een modern melkvee, vleesvee- en akkerbouwbedrijf. Om wat extra inkomen te genereren, besliste Stefan in 2000 te beginnen met een hoevewinkel. In de leuk ingerichte winkel worden veel artisanale en verse hoeveproducten verkocht. Deze producten worden zonder kleurstoffen en bewaarmiddelen geproduceerd. Het betreft natuurlijk niet alleen verse melkproducten: je kan er ook terecht voor een breed gamma aan andere producten, zoals confituur, honing, natuurlijke fruitsappen, aardappelen, jenevers, rundvleespakketten van zelfgekweekte dieren, … Ook diverse biologische producten vormen een onderdeel van hun gevarieerde gamma aan producten.
Al hun zelfgemaakte producten komen tot stand door onder andere de groene energie die ze verkrijgen via hun zonnepanelen.
Hof Ten Henne bezit een zeventigtal hectare grond, waarvan vijftien hectare gebruikt wordt voor akkerbouw. Het bedrijf heeft een tachtigtal melkkoeien die verantwoordelijk zijn voor de lekkere hoeveproducten.
Stefan is 10 jaar geleden afgestudeerd en heeft dan beslist om het bedrijf over te nemen van zijn ouders. De hoofdactiviteit was toen dus ‘simpelweg’ de boerderij met melkvee, vleesvee en akkerbouw. Stefan voelde de ondernemer in zich opkomen en dacht in zichzelf ‘hoe zou ik ons bedrijf toch nog wat meer kunnen doen renderen?’.Toen kwam hij op het lumineuze idee om een hoevewinkel te beginnen. Daar verkocht hij dan een aantal hoeveproducten, vleesproducten, brood en banket, …Een aantal jaren later leerde hij Leen kennen. Toen ze hoorde van zijn hoevewinkel was ze er evenzeer ‘weg’ van en besloot om fulltime in de winkel te staan.
Leen staat trouwens ook in voor de begeleiding van scholen en verenigingen die nieuwsgierig zijn naar de activiteiten van Stefan en Leen. Eenmaal een bezoekje gebracht aan hun boerderij zijn ze allemaal zeer enthousiast en leggen als het ware direct een afspraak vast voor het jaar nadien.
De familie Buydens doet reeds verscheidene jaren begeleidingen en dit initiatief is opgestart vanuit de Provincie en het Vlaams Gewest. Dit mooi initiatief heeft dan ook een naam, nl. ‘Pierlepein’. Wat begon als een initiatief met 5 bedrijven als partner is uitgegroeid tot een succesinitiatief met meer dan 10 partners. Wat Hof Ten Henne uniek maakt binnen Pierlepein is hun eigen manier van rondleiden.
De familie Buydens maakt zelf geen publiciteit, ze hebben hun goede naam en regionale bekendheid vooral te danken aan de positieve mond-tot-mondreclame en dit zowel naar medelandbouwers als gewone particulieren. Door het persoonlijk contact zijn de mensen overtuigd van het gezond vlees en zo kan men ook vertrouwen creëren bij de bezoekers. Ze brengen ook een nieuwsbrief uit, die de bezoeker kan nemen in de hoevewinkel of hij kan ook verstuurd worden (per post of e-mail) naar mensen die zich hebben ingeschreven. Uiteraard kan de geïnteresseerde ook naar hun website surfen.
Het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling 2007 - 2013 (PDPO II) ondersteunt maar al te graag zo’n initiatieven en dit is dus bij Hof Ten Henne ook het geval. Via de maatregel ‘investeringen met betrekking tot diversificatie van landbouwactiviteiten’ van het PDPO II komt het VLIF tussen in de verwerking en verkoop van zelf geproduceerde hoeveproducten.
Men wil geen uitbreiding, want het is de bedoeling dat de hoevewinkel en begeleidingen familiaal blijven. Op die manier blijft het gezellig en sociaal karakter primeren.
Hof Ten Henne is gelegen in het centrum van Iddergem, wat het praktisch onmogelijk maakt om uit te breiden. Deze zwakte kunnen we echter gaan omzetten in een sterkte, want ze kunnen als enigste ‘winkel’ in de streek zowel dagverse als unieke producten aanbieden, wat de vertrouwensband tussen hen en de klanten alleen maar ten goede komt.
Stefan had ook nog een paar handige tips die de medelandbouwers zeker in acht zouden moeten nemen:Het investeren in zonnepanelen is zeker een aanrader, want op lange termijn is de kost volledig te recupereren (zeker nu de groene stroom certificaten nog niet zijn gedaald). Een tweede tip is dat men moet streven naar het zo zorgvuldig mogelijk werken binnen het hoevetoerisme, want uiteindelijk wordt het product direct bij de eindconsument geleverd. Hiervoor kan men ook een opleiding volgen, waarbij men allerhande interessante tips ziet.