Uit een verkennende studie concludeert ILVO dat stakeholders verschillende benaderingen hanteren om naar de duurzaamheid van landbouw en platteland in Vlaanderen te kijken. Voor respondenten uit de landbouwsector is het platteland het werkgebied van de landbouwers, terwijl dat voor de ngo’s de achtertuin is van de stad en een speelterrein van een grote verscheidenheid aan actoren.
Voor de studie van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) werden verschillende stakeholders (overheid, landbouworganisaties, ketenpartijen, ngo’s, plattelandsactoren, …) geïnterviewd over de thema's duurzaamheid, stadsgewest Vlaanderen, landbouwbedrijvigheid, maatschappij, voeding en keten en tot slot beleid en instituties.
Respondenten die uit de landbouwsector afkomstig zijn, neigen naar een agri-ruralistisch perspectief. Duurzaam betekent voor hen het zoveel mogelijk verzekeren van het voortbestaan van de landbouwsector en het platteland, in hun huidige vorm. Het platteland wordt gezien als het werkgebied van de landbouwers. Zij zijn in de eerste plaats de producenten van voedsel, en daarnaast de bewakers van natuur en landschap, de verzorgers van de open ruimte en de beschermers van het culturele erfgoed.
Respondenten verbonden aan ngo’s, benaderen de thema’s veeleer vanuit een hedonistisch perspectief. Duurzaam betekent voor hen procesmatig, via een netwerkbenadering, een gezamenlijk gedragen platteland verwezenlijken. Het platteland wordt gezien als speelterrein van een grote verscheidenheid aan actoren en als achtertuin van de stad. Landbouw is binnen dit discours slechts één van de actoren op het platteland.
Weinig respondenten benaderden onderzoekstopics vanuit een utilitaristisch discours. Duurzaam staat binnen dit discours gelijk aan economische efficiëntie en marktconformiteit. Het platteland is de vraag- en aanbodmarkt van (open) ruimte en grond. Landbouw is in dit geval een puur economische activiteit die in competitie staat met andere grondgebonden activiteiten.
Directe link naar volledig rapport.
Copyright: Vilt
Datum: 3 januari 2012