Op 16 november publiceerde de Europese Rekenkamer een speciaal rapport over de Leader-aanpak in de uitvoering van de programma's voor plattelandsontwikkeling.
Leader, voor Vlaanderen As 4 binnen PDPO II, is de aanpak voor de uitvoering van het EU-beleid voor plattelandsontwikkeling door lokale partnerschappen (lokale actiegroepen, algemeen bekend als PG's). De achterliggende gedachte van de Leader-aanpak is dat er een toegevoegde waarde is in vergelijking met traditionele top-down implementatie. Bottom-up aanpak en interactie tussen de verschillende sectoren op lokaal niveau moet het lokale potentieel versterken.
Uit de controle van de Rekenkamer bleek dat de PG's de Leader-aanpak op een manier implementeren die het potentieel voor toegevoegde waarde (in termen van de 'Leader features' zoals bottom-up benadering, lokale publiek-private partnerschappen, gebiedsgerichte plaatselijke ontwikkelingsstrategieën) beperkt uitvoeren, hoewel het Hof een aantal voorbeelden van goede praktijken vond.
In het licht van de aanhoudende zwakke punten, adviseert de Rekenkamer dat de Commissie en de lidstaten de te handhaven voorschriften verduidelijken om het risico van "deadweight" (een situatie waarin een gesubsidieerd project zou geheel of gedeeltelijk gerealiseerd werd zonder subsidie te verlenen) te verminderen en objectieve en correcte procedures voor de selectie te hanteren. Duidelijke procedures zijn nodig om alle risico's van belangenconflicten te vermijden en om te voldoen aan het Financieel Reglement.
Voor de resterende periode tot 2013 moet de Commissie ervoor zorgen dat de lidstaten eisen dat de PG's naar meetbare doelstellingen werken, die specifiek zijn voor hun omgeving. De lidstaten moeten de PG's verplichten om rekening te houden met hun lokale doelstellingen van de strategie en met de te realiseren toegevoegde waarde door de Leader-aanpak, alsook met de een efficiëntie uitgave van de subsidies voor operationele kosten.
Het volledige rapport bevindt zich in bijlage.
Bijlage: Toepassing van de leader-aanpak op plattelandsontwikkeling (.pdf 1.47 MB)