Terug naar Agenda

Lunchwebinar Gemeenschappelijk Landbouwbeleid: Steunmaatregelen in het kader van de biologische landbouw

Infosessie
Online

Wat

Lunchwebinar van 12u30 tot 13u30 over de verschillende aspecten van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027

 

Wanneer en thema's

7 februari – Steunmaatregelen in het kader van de biologische landbouw

Landbouwers die voldoen aan het lastenboek voor de biologische productie, kunnen rekenen op steun binnen het GLB. In deze lunchwebinar bespreken we een aantal maatregelen die in het bijzonder voor landbouwers met biologische productie van belang zijn, maar ook voor zij die willen omschakelen. Aan de hand van een voorbeeldbedrijf geven we een praktische toelichting.

 

28 februari – Erosiebestrijding: verplichtingen en steunmogelijkheden

In het nieuwe GLB zijn een aantal maatregelen opgenomen in het kader van erosiebestrijding, zoals bufferstroken en erosiebestrijdende technieken. In deze sessie geven we een toelichting over deze steunmaatregelen, maar ook de verplichtingen rond erosie binnen de conditionaliteit komen aan bod.

 

2 maart – Grasland: verplichtingen en steunmogelijkheden

Gezien het strategische belang van graslanden richten heel wat steunmaatregelen zich op het behoud en beheer van grasland. In deze sessie gaan we eerst in op de verplichtingen met betrekking tot grasland binnen de conditionaliteit. Daarna komen de volgende vrijwillige steunmaatregelen aan bod: behoud van meerjarig grasland, de omzetting van tijdelijk naar blijvend grasland, ecologisch beheerd grasland, kruidenrijk grasland en grasklaver.

 

9 maart – Steun voor precisielandbouw en gebruik bodempaspoort

Via de ecoregeling ‘Bodempaspoort’ wordt ingezet op een duurzaam bodembeheer. Het bodempaspoort stelt bodemgerelateerde informatie op perceelsniveau voor aan de landbouwer. Met deze gegevens kan u als landbouwer zelf aan de slag gaan voor een duurzaam bodembeheer. De ecoregeling ‘Precisielandbouw’ ondersteunt de automatische aansturing van landbouwmachines via gps of RTK-gps waardoor wordt voorkomen dat er overlapping is in de stroken waar meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen toegediend worden. Zo vermindert de milieu-impact. Een volgende stap in de toepassing van precisielandbouw is het plaatsspecifiek toedienen van inputs op basis van perceelsgegevens. Hierbij wordt het plaatsspecifiek bekalken op basis van taakkaarten ondersteund.

 

Inschrijving

Bent u geïnteresseerd in één of meer van deze themawebinars? 

Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier: Lunchwebinars Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (office.com).

 

Meer informatie

Meer informatie over het nieuwe GLB vindt u op de website van het Departement Landbouw en Visserij bij www.vlaanderen.be/landbouw/glb2023.

Departement Landbouw en Visserij

België

Delen: