De laatste jaren zijn een toenemend aantal precisielandbouw technologieën beschikbaar. Alhoewel al aangetoond is dat met technieken zoals bodemscans, gewassensing en opbrengstmetingen aan bedrijfsefficiëntie en milieu-impact kan gewonnen worden, worden deze technieken echter niet of moeilijk opgepakt door de sector. Enerzijds is dit het gevolg van een hoge kostprijs en de gebrekkige integratie van de verschillende technieken. Anderzijds is een terugkerend probleem het ontbreken van advisering en praktische bedrijfsbegeleiding waardoor landbouwers verdrinken in de datastroming.
Binnen dit project willen we de drempel verlagen en landbouwers uit de Westhoek kennis laten maken met precisielandbouw via bodemscans, gewassensing en opbrengstmetingen. Door de informatie te integreren en landbouwers te begeleiden bij de interpretatie kunnen de mogelijkheden voor iedere bedrijf worden afgewogen.
De focus van het project ligt voornamelijk bij de graangewassen omdat dit gewas op nagenoeg alle landbouwbedrijven in de Westhoek geteeld wordt en omdat hiervoor de meeste praktijkrijpe technologieën ter beschikking zijn. Via monitoring van de graangewassen komt informatie boven water die ook nuttig is voor andere gewassen binnen de rotatie op dit perceel.
Binnen dit project beogen we de verhoging van de implementatiegraad van precisielandbouwtechnieken.
In de eerste plaats door de begeleiding van geïnteresseerde landbouwers die met gps aan de slag willen of willen groeien in het gebruik ervan. Op vandaag zijn heel veel verschillende leveranciers beschikbaar die betaalbare oplossingen kunnen bieden afhankelijk van de toepassing op ieder bedrijf. Het overzicht hierin ontbreekt vaak en maakt het moeilijk om het correcte systeem te kiezen voor het bedrijf op lange termijn. De toepassing van gps verbetert het gebruiksgemak maar zal ook overlap en emissies vermijden en brandstof besparend werken.
In de tweede plaats door de variatie binnen en tussen de percelen op te volgen en te kwantificeren. Landbouwers zijn vaak niet op de hoogte van de opbrengstverschillen die binnen en/of tussen hun percelen aanwezig is. De belangrijkste doelstelling van het project zal dan ook liggen bij het in kaart brengen van de variatie binnen de percelen. Deze informatie maakt het mogelijk om het rendement van de teelt te bepalen en de probleemzones af te bakenen. Deze kosten-baten analyse maakt het mogelijk om de rendabiliteit van de techniek en van het perceel voor elk bedrijf te gaan bepalen.
Tot slot beoogt dit project een verduurzaming van de landbouw door middel van plaatsspecifiek bemestingsmanagement op basis van gewasmonitoring en data-analyse. Een belangrijk doel is de bewustmaking van de telers voor de variatie binnen en tussen percelen en de nood aan plaatsspecifiek beheer hiervan. Daarnaast willen we de landbouwers uit de Westhoek helpen om het potentieel van precisietechnologie ten volle te benutten en de stap te zetten naar een beredeneerd plaatsspecifiek (bemestings)beheer.
Door via bedrijfsbegeleiding en nabespreking de drempel te verlagen, laten we landbouwers kennis maken met nuttige technieken op maat van hun bedrijf. Deze doelstellingen realiseren we door in 4 werkpakketen landbouwers bij te staan bij de keuze voor verschillende technieken (GPS-gebruik, bodemscans, gewassensing en opbrengstmetingen). Door de verschillende technieken te integreren en via een digitaal platform ter beschikking te stellen van de eindgebruiker maken we vergelijkingen en bijsturingen mogelijk. Daarnaast verwachten we dat de combinatie van verschillende technologieën de huidige adviezen en het gebruik in de praktijk alleen maar kan verbeteren.
Om te verzekeren dat de kennis en ervaring die binnen het project verzameld wordt niet verloren gaat, zal dit digitaal platform ook na afloop van het project verder onderhouden en ontwikkeld worden door Inagro. Indien mogelijk wordt dit ook uitgebreid naar andere gewassen en informatiebronnen. In de mate van het mogelijke zullen in het project lokale loonwerkers en/of dronepiloten ingezet worden zodat dienstverlening ook na het project verzekerd blijft. Lokale loonwerkers worden bijgestaan in het gebruik van opbrengstsensoren en opbrengstkaarten zodat de resultaten ook na het project tastbaar zullen blijven in de regio.
Inagro, provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm
8600 Diksmuide
België
8800 Roeselare
België