Aanleg eerste openbare vulplaats in Oost-Vlaanderen

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Gezamenlijke actie met oog op klimaatmitigatie en -adaptatie en gezamenlijke benaderingen van milieuprojecten en geldende milieupraktijken
Provincie
Oost-Vlaanderen
Beginjaar
2018
Projectkost
€40.000,50
Promotor
Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen
Periode
-
Situering

De waterkwaliteit is een belangrijk thema. Men is steeds op zoek naar vernieuwingen of innovaties om de waterkwaliteit te verbeteren. Landbouwers en loonsproeiers vullen hun spuittoestellen in Oost-Vlaanderen nog altijd te dicht bij waterlopen aan waardoor de kans op puntvervuilingen groot is. Dit project heeft als doel deze problematiek aan te pakken via de aanleg van een openbare vulplaats. De vraag naar een openbare vulplaats is ook groot vanuit de landbouwers en loonsproeiers zelf. In West-Vlaanderen zijn er al zeven openbare vulplaatsen die met succes gebruikt worden. In Oost-Vlaanderen is er eveneens interesse en met dit project kan de realisatie ervan mogelijk gemaakt worden. Het kan eveneens de start betekenen van meerdere vulplaatsen verspreid over de provincie Oost-Vlaanderen. 

Doelstellingen

Binnen dit project willen we de eerste openbare vulplaats in de provincie Oost-Vlaanderen realiseren. De gemeente Sint-Gillis-Waas is vragende partij want reeds lange tijd krijgt de gemeente de vraag van landbouwers om iets te voorzien waar ze water kunnen halen om hun spuittoestel te vullen. De landbouwers moeten nu terugkeren naar hun erf en verliezen hierdoor kostbare tijd. Een centrale vulplaats waar landbouwers en loonsproeiers gebruik van kunnen maken, is makkelijk te bereiken, ligt in het landbouwgebied en ze kunnen er beter manoeuvreren met hun toestellen. De gemeente Sint-Gillis-Waas heeft als locatie de Lange Nieuwstraat gekozen. Deze plaats ligt in het Poldergebied maar is eigendom van de gemeente. Er is een overeenkomst opgemaakt tussen de gemeente Sint-Gillis-Waas en de Dijkgraaf van het Poldergebied. De gemeente Sint-Gillis-Waas staat in voor de investeringen, het PCG ontwerpt de openbare vulplaats. Het PCG zal ook zorgen voor de begeleiding en opstart, begeleiding van landbouwers en loonsproeiers... De voornaamste doelstelling van het project is om via de aanleg van een eerste openbare vulplaats, het probleem rond puntvervuiling aan te pakken. Door de aanleg ervan is het mogelijk om puntvervuilingen te reduceren tijdens één van de kritieke processen tijdens het spuitproces, namelijk het vullen van het spuittoestel. Daarnaast wenst het project met de installatie van de eerste openbare vulplaats het vullen van de spuittoestellen meer te centraliseren (tegengaan van het verspreid trekken) en zo het risico op puntvervuiling eveneens te beperken. Een belangrijke parameter binnen het project is het sensibiliseren van landbouwers en loonsproeiers naar het milieubewuster handelen tijdens de spuitprocessen. Deze eerste realisatie moet een voorbeeld vormen voor volgende openbare vulplaatsen binnen de provincie. Zo zijn er plannen om in het natuurontwikkelingsproject Grote Geule, 2 vulplaatsen te installeren. Ook andere gemeenten toonden reeds interesse, maar zijn terughoudend omdat het nog onbekend is. Dit PDPO-project kan er voor zorgen dat er voldoende draagvlak gecreëerd wordt om openbare vulplaatsen wel degelijk in de praktijk te realiseren. Kennis opgedaan uit voorgaande projecten in West-Vlaanderen kan gebruikt worden om de vulplaatsen verder te optimaliseren. Landbouwers en loonsproeiers kunnen met hun vragen terecht bij het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) en de gemeente Sint-Gillis-Waas.

Uitvoering

SINT-GILLIS-WAAS

Delen: