ATKempen, van kwetsbaarheid naar veerkracht en een duurzaam plan voor buddies in de Kempen

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Oost
Beginjaar
2019
Projectkost
€104.250,00
Promotor
Blenders vzw
Periode
-
Situering

Dit project heeft als doel de buddywerking van ATK, die ondertussen 37 buddytrajecten in de Zuiderkempen telt, ook in de Noorderkempen te verankeren en een duurzaam ATKempen plan te schrijven, in nauwe samenwerking met de partners in dit project. Door kansbiedende buddies te werven, op te leiden en te coachen willen wij mensen in kansarmoede op het platteland weer in hun kracht zetten. Om deze buddywerking verder uit te dragen naar de andere Kempense gemeenten en te verduurzamen, zien wij binnen dit project vier nieuwe uitdagingen:

Uitdaging 1: we verhelderen samen met 6 ondernemers, waarvan 2 uit de land- en tuinbouw, de rol van de ondernemer in de werving van buddies, de verduurzaming van de buddywerking en buddies op het erf.

Uitdaging 2: we werken samen met minstens 3 OCMW's, CAW Kempen en 5 studenten ThomasMore en beschrijven de betekenis van de buddies voor de professionele hulpverlening zodat de buddywerking kan verankerd worden binnen OCMW en CAW en daardoor kan verduurzamen.

Uitdaging 3: we meten, naast het impact voor de kanszoekende buddy, ook de betekenis van de buddywerking voor de kansbiedende buddy, die gedurende twee jaar een persoon in kansarmoede begeleidt.

Uitdaging 4: we bundelen de krachten van de verschillende partners, schrijven samen een duurzaam plan en draaiboek voor ATKempen waar alle Kempense gemeenten van kunnen gebruik maken en sluiten af met een studiedag.

Doelstellingen

Bestrijden van armoede op het platteland en de verduurzaming van de ATK buddywerking in de Kempen zijn de rode draad door dit project.

ATK vzw startte in 2017 een buddywerking in de Zuiderkempen en heeft ondertussen 37 Kempense buddytrajecten opgestart. Er werden eerste contacten gelegd met Welzijnszorg Kempen, enkele OCMW's en CAW en kansbiedende buddies werden geworven, opgeleid, gematcht en begeleid. De problematiek van armoede wordt vaak gelinkt aan een stedelijke context waar mensen met een meervoudige problematiek in de anonimiteit kunnen verdwijnen en armoede zich concentreert. Op het platteland is armoede vaak onzichtbaar en omdat hoe langer hoe meer voorzieningen wegtrekken uit de dorpen, treedt vereenzaming op met verdoken armoede tot gevolg. Via dit project willen wij inzetten op het bereiken van deze mensen met buddies, die hen in hun vertrouwde omgeving opzoeken, dit engagement aangaan voor twee jaar en kanszoekende buddies hierdoor weer in hun kracht zetten. Om de buddywerking verder uit te dragen naar de Noorderkempen en te verduurzamen, zien wij binnen dit project vier nieuwe uitdagingen.

Uitdaging 1
In dit onderdeel willen we de rol van de ondernemer ten aanzien van de verdere ontwikkeling van de ATK buddywerking verhelderen. We benaderen hen als kansbiedende buddy en matchen 6 ondernemende buddies, waarvan 4 KMO's en 2 zelfstandige ondernemers. We stemmen af met twee land- en tuinbouwers of 'buddies op het erf' conform de zorgtrajecten van Steunpunt Groene Zorg, van betekenis kunnen zijn zowel voor de kanszoekende buddy als de kansbiedende landbouwer. We maken de buddywerking daarenboven bekend bij werknemers van 3 bedrijven en onderzoeken de betekenis van de buddyopleiding voor de onderneming en haar werknemers.

Uitdaging 2
In dit luik zullen we de rol van de ATK buddywerking voor de professionele hulpverlening verhelderen door nauw samen te werken met minstens 3 OCMW's, CAW Kempen en 5 studenten ThomasMore opleiding Sociaal Werk. We beschrijven wat burgers die zich engageren binnen de buddywerking kunnen bijdragen tot de vermaatschappelijking van de zorg.

Uitdaging 3
We meten het impact van de buddywerking voor de kansbiedende buddies, daar waar de impactmeting zich tot op vandaag enkel toespitste op het empowerment van de kanszoekende buddy. Deze impactmeting is belangrijk om meer mensen te overtuigen om zich te engageren als kansbiedende buddy.

Uitdaging 4
Tot slot willen wij een duurzaam plan voor ATKempen uitwerken en een model ontwikkelen waar alle Kempense gemeenten en welzijnsinstellingen van kunnen gebruik maken. We sluiten af met een studiedag en ontmoetingsmoment rond kansarmoede en de rol van buddies.

Evelien Dams, die de buddywerking in de Zuiderkempen begeleidt, zal aangesteld worden om het buddytraject met ondernemers, studenten, maatschappelijk werkers en 15 nieuwe kansbiedende buddies te begeleiden in nauwe samenwerking met en gecoacht door ATK vzw.

Suzy Maes die deeltijds werkt voor ATK vzw en deeltijds voor Blenders vzw is verantwoordelijk voor de coördinatie en zal het plan voor verduurzaming in nauwe samenwerking met de betrokken partners schrijven.

ATK vzw zal als partner in het project haar expertise en opleidingsmodule ter beschikking stellen en nauw samenwerken met Evelien en Suzy. Zij stelt daarenboven 100 manuren ter beschikking om het project mee te coachen. De opleidingsmodule en coaching omvatten:
*mee opvolgen en coachen van het traject volgens kwaliteitsstandaard ATK
*faciliteren van de werving, opleiding, matching, begeleiding en impactmeting van de buddies (kansbiedende en kanszoekende)
*het ATK pakket buddywerking
- bekendmaking via campagnemodule van ATK
- gebruik sales force – CRM voor inschrijvingen en opvolging van de kandidaat buddies
- faciliteren van de opleiding conform de kwaliteitsstandaard van ATK inclusief het e-learning pakket
- Impactmeting volgens ATK standaard in samenwerking met Karel De Grote Hogeschool en Thomas

Uitvoering

Blenders vzw

Adres

2380 Ravels
België

Susanne Maria Maes

2300 Turnhout
België

Delen: