Basta!: Samenwerking in een agro-ecologische en 100% Belgische pasta-keten

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Samenwerking
Projectkost
€219.839,00
Promotor
Boerenbond Projecten
Periode
-
Situering

In het project Basta! wordt samenwerking in een keten rond 100% Belgische pasta onderzocht waarvoor landbouwers en afnemers extralegale duurzaamheidsinspanningen willen leveren. Agro-ecologische toepassingen vinden ingang bij een groeiende groep van akkerbouwers maar het opzetten van een doordachte teeltrotatie met economische meerwaarde is voor heel wat bedrijven een uitdaging. Met het opzetten van een nieuwe keten vanuit een samenwerking tussen regionaal geclusterde landbouwers wil de operationele groep daar verandering in brengen. Ervaring heeft uitgewezen dat de teelt van durum tarwe in Vlaanderen en Wallonië teelttechnisch beloftevol is. Daarnaast richt dit project zich ook op de samenwerking tussen de cluster van landbouwers en één centrale afnemer, met als doel 100% Belgische pasta, en een sterke positie van de landbouwer in de keten. Bodemanalyse en resultaat opvolging laten toe inzichten te verschaffen in onder meer het vastleggen van koolstof in de bodem. Tot slot wil de operationele groep een antwoord bieden op de maatschappelijke verwachting naar ingrediënten van lokale herkomst.

Doelstellingen

Dit EIP- Samenwerkingsproject heeft als doel het opstarten van samenwerking rond de agro-ecologische teelt van durum tarwe in Vlaanderen, enerzijds tussen landbouwers onderling binnen bepaalde geografische clusters en anderzijds tussen de clusters van landbouwers en één centrale afnemer. Op die manier wordt een duurzame waardeketen uitgebouwd tussen landbouwers en afnemer. Zo kan de positie van de landbouwer in de keten versterkt worden en kan er voldaan worden aan de maatschappelijke vraag van ingrediënten van lokale herkomst.

Uitvoering

De operationele groep doet onderzoek naar geschikte tarwerassen en teelttechnieken, met name welke agro-ecologische technieken in de teelt van harde tarwe haalbaar zijn om een kwalitatieve opbrengst voor verwerking en bodemwinst te genereren. Daarnaast is er specifieke aandacht voor de impact van zaaidata, bemesting, ziekten en plagen, klimatologische impact en opbrengst. Het potentieel van harde tarwe in functie van de verwerking (griesmeel en pasta) wordt getest. 

Verder wordt een kader geschapen voor duurzame en billijke commerciële afspraken om tot een duurzame waardeketen te komen. De productiekosten op teeltniveau worden berekend en de voorwaarden voor een duurzame samenwerking tussen landbouwers en afnemers geïdentificeerd. 

Meer informatie kan u vinden op https://ilvo.vlaanderen.be/nl/onderzoeksprojecten/samenwerking-in-een-agro-ecologische-en-100-belgische-pasta-keten .

Project partners:

7 akkerbouwers, House of Agroecology, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Inagro, Soubry, Landbouwadviseur Muijtjens

Delen: