BBELIS: Europa versnelt publiek-private ontwikkeling van betere peulvruchtenrassen

Program period
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Measure
Horizon Europe
Project cost
€7.505.470,00
Project partners
Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)
Period
-
Situation

BELIS (Breeding European Legumes for Increased Sustainability) wordt gefinancierd door Horizon Europe. De kernpartner in Vlaanderen is Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Goals

Europa investeert fors in de ontwikkeling van verbeterde peulvruchtenrassen zoals kikkererwten, soja en rode klaver. Een consortium van 34 partners uit 18 landen gaat de komende 5 jaar samenwerken om de bestaande programma’s voor rassenontwikkeling door publieke en private veredelaars, zaadbedrijven en kennisinstellingen te verbeteren. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek ILVO is de enige Belgische partner en gaat specifiek werken op eiwitrijke soja en rode klaver met verbeterde ziekteresistentie. Ook het systeem van rassenregistratie, -proeven en -voorlichting in de deelnemende landen wordt geoptimaliseerd, zodat de verbeterde rassen en informatie sneller bij geïnteresseerde landbouwers en afnemers terechtkomt.

Inhaalbeweging nodig

Peulvruchten vormen een interessante bron van eiwitten en voedingsstoffen voor mens en dier, bevorderen de bodemkwaliteit en voorzien via fixatie van stikstof uit de lucht in hun eigen bemestingsbehoefte, wat voordelig is voor klimaat en milieu. Toch blijft de massale uitrol van peulvruchten op Europese velden grotendeels uit. Eén van de redenen is het gebrek aan rassen die stabiele, hoge opbrengsten opleveren. Er is in Europa dan ook nog maar weinig veredelingswerk in peulvruchten gebeurd om hun kwaliteit te verbeteren.

14 peulvruchtensoorten

Door state-of-the-art technieken en praktische expertise te delen, willen de projectpartners van BELIS daar snel verandering in brengen. Concreet richten ze zich op 7 voedergewassen rode, witte en éénjarige klavers, luzerne, rolklaver, wikke en esparcette (ook hanenkam genoemd), en 7 zaadgewassen: erwten, veldbonen, sojabonen, witte lupinen, linzen, kikkererwten en droge bonen. Samen vertegenwoordigen deze gewassen de diversiteit van de peulvruchtensoorten die in Europa geteeld worden.

Wil u hier graag meer over weten? Neem dan zeker een kijkje op BELIS project: Europa versnelt publiek-private ontwikkeling van betere peulvruchtenrassen - ILVO Vlaanderen . Ook op de website van het project zelf kan u meer informatie vinden: Belis Project. Let op deze website is wel in het Engels.

Bron: Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). 

 

Delen: