Het projectidee is ontstaan vanuit een onderzoek naar nachtvlinders op de boerderij (gevlinderd boerenland van RLKGN). Hierbij is het wonderbaarlijk hoeveel soorten er op een boerderij als nuttig kunnen aanschouwd worden. 'Voor de vleermuizen zou hetzelfde moeten gebeuren' werd er aangehaald. Op boerderij Trezemieke is de agrarische biodiversiteit de key to succes in de bedrijfsvoering. Plagen worden bestreden op een ecologische manier en daarvoor is monitoring van belang. De vleermuizen zijn naast de zwaluwen een manier van ecologische vliegenbestrijding en met uitbreiding insectenbestrijding.
Aanpak en acties
Het project wordt opgezet om aan te tonen dat vleermuizen hun doel hebben op een landbouwbedrijf. Er is een grote ecologische meerwaarde als deze dieren aanwezig zijn. Spijtig genoeg zijn er tegenwoordig teveel chemische ingrepen waardoor de dieren geen voedsel meer vinden op een landbouwbedrijf. Denk maar aan verdelging van vliegen (wat vrijwel standaard gebeurt). Het zoeken van een ecologisch evenwicht moet aangetoond worden en hiervoor moet er een sensibiliseringactie naar andere landbouwers gedaan worden. Met boerderij Trezemieke als voorbeeld van een natuur inclusieve boerderij. Op deze boerderij zijn er al samenwerkingen met ANB en Natuurpunt.
Actie 1:
We starten met het project in juli 2024 dan zijn de vleermuizen ook zeer actief; Op zomeravonden zien we de vleermuizen zeer enthousiast rondvliegen. Welke vleermuizen zijn het en wat is hun voedsel? Dit zijn vragen die onderzocht worden met behulp van vleermuizenexpert Alex Lefebre. Voor de herkenning van de vleermuizen is het nodig om een herkenningstoestel, BATDETECTOR, aan te schaffen in het project; Er zijn veel soorten detectors, maar aangezien er ook op andere boerderijen met aan de slag gegaan wordt, willen we toch opteren voor een degelijke detector nl de ANABAT Walkabout.
De eerste fase is een verkenningsfase en hierbij worden collega’s uit de landbouwsector aangetrokken om ook op hun bedrijf hierrond iets te doen. Er wordt ook bij vrijwillegers van lokale natuurpuntafdelingen gevraagd om boeren naar voor te schuiven. Het zou ook kunnen dat de boeren van gevlinderd boerenland betrokken worden, echter zitten er hier een deel van buiten het gebied Kempen Oost.
Actie 2:
Doordat Trezemieke ook een educatieve boerderij is en verjaardagsfeestjes, kinderactiviteiten organiseert is de koppeling naar educatie voor kinderen onlosmakelijk. We doen dit al reeds omtrent de uilen die aanwezig zijn op de boerderij. Dit is dan in samenwerking met de uilenwerkgroep.
Klassen van de lagere school in Retie en buurgemeenten die komen reeds naar de boerderij en kunnen in hun lespakket dit thema ook mee opnemen en zo de kinderen ook bewust maken van het stimuleren van agrarische biodiversiteit. Zo is er weer een brug te maken tussen landbouw en maatschappij.
Actie 3:
Infomoment:
Om al de geïnteresseerden (landbouwers als natuurwerkers) te informeren omtrent het project wordt er een uiteenzetting gedaan in de winterperiode van 2024-2025.
We gaan er dan vanuit dat er in het voorjaar van 2025 nieuwe locaties bijkomen om de aanwezigheid van de vleermuizen te stimuleren.
Actie 4:
Voor de aanwezigheid van de vleermuizen te stimuleren kan er gekeken worden naar het aanbrengen van extra ‘vleermuiskasten’. Hierbij opteren we voor de vleermuiskast van het type Swechler zomerverblijf + kraamkast (www.veldwinkel.nl). Deze worden voorzien incl montage.
ravels, Arendonk, Oud-Turnhout, Mol, Balen, Dessel en retie
Rurant vzw, Hooibeeksedijk 1
2440 Geel
België