Bierbeeks bier, roerend erfgoed op een onroerende erfgoedsite

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
Thema
Beleving op het platteland
Provincie
Vlaams-Brabant
Beginjaar
2019
Projectkost
€197.546,00
Promotor
vzw De Ruisbroekmolen
Periode
-
Situering

Bierbeek heeft wel een biergeschiedenis, een bierlegende, veel bierliefhebbers en verenigingen maar geen eigen bier.

Met dit project worden er bierrecepten, namen, etiketten, een belevingsverhaal,… ontwikkeld,gesteund op de Bierbeekse biergeschiedenis. Dit gebeurt in samenspraak met de inwoners. Het terug op de kaart plaatsen van Bierbeekse bieren speelt in op een behoefte en is een grote toeristische troef voor de gemeente met ‘Bier’ in de naam. Dit kan voor sociale integratie en bijkomende tewerkstelling zorgen.

De bezoekers van de Ruisbroeksite zullen worden ondergedompeld in het verhaal van de molenaar, de brouwer, de geschiedenis van het (Bierbeeks) bier en het brouwproces. Hiervoor moet de molen deels gerestaureerd worden, de omsluiting van de site verbeterd worden en wordt er een ontvangsten tentoonstellingsruimte voorzien.

Het ontwikkelde bier zal later gebrouwen worden in de coöperatieve dorpsbrouwerij Bierbeek, die gehuisvest wordt in de oude graansilo's op het domein van de Ruisbroekmolen. De inwoners worden hierin mee aandeelhouder. De cliënten van Ave Regina (mensen met een beperking) en psychiatrische patiënten van Sint Kamillus zullen actief worden ingeschakeld op het domein.

Na realisatie van het project zal er een erkenning als Open Erfgoed aangevraagd worden bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Doelstellingen

Het ontwikkelen van een eigen Bierbeekse (streek)bieren.

Bierbeek heeft geen eigen bier meer dat in Bierbeek wordt gebrouwen. Meer dan 100 jaar geleden is de laatste brouwerij gestopt met het brouwen van bier. Onder de inwoners, de gemeente, verenigingen en Horeca leeft de wens om terug een eigen Bierbeeks bier te hebben. Met het project worden de verschillende stakeholders actief in de totstandkoming van het Bierbeeks bier betrokken. Met de ontwikkeling van de Bierbeekse bieren worden de volgende doelstellingen bereikt:

  • Versterken van het dorpsgevoel

Door de inwoners actief te betrekken wordt het dorpsgevoel versterkt waardoor de leefbaarheid en de duurzaamheid in Bierbeek verhoogd. Zij zullen mee de smaak, de naam, het etiket van het Bierbeeks bier bepalen. Zij zullen fier zijn op hun bier(en). Via crowdfunding zullen zij later zelf ook de aandeelhouders van de dorpsbrouwerij vormen. Het is een bier voor en van de Bierbekenaren waar zij fier op zullen zijn.

  • Herstel van roerend erfgoed

De Bierbeekse bieren worden niet alleen ‘gedragen’ door de inwoners, het gaat ook over zo authentiek mogelijk roerend erfgoed. We stellen alles in het werk om recepten te vinden van de bieren die in het verleden werden gemaakt in de verschillende deelgemeenten van Bierbeek: Korbeek-lo, Lovenjoel, Opvelp en Bierbeek. Naast de zoektocht naar geschreven bronnen gaan we op zoek naar mondelinge getuigenissen die van generatie op generatie worden verteld over de ‘smaak’ van het Bierbeeks bier.

  • Uitbouw van een bijkomende toeristische troef

In Bierbeek een echt Bierbeeks bier gaan drinken, spreekt tot de verbeelding. Hiermee zal de gemeente kunnen uitpakken wat ook een gunstig effect zal hebben voor de plaatselijke middenstand.

Verdere uitbouw van een belevingscentrum

Met de verdere uitbouw van de erfgoedsite De Ruisbroekmolen tot een belevingscentrum voor toeristen, inwoners van Bierbeek en scholen en organisaties worden de volgende doelstellingen bereikt:

  • Valorisatie van de beleving op het platteland

De site van de Ruisbroekmolen is een middeleeuwse site waar al in het jaar 1234 sprake van was. De erfgoedwaarde van de molen en het domein (zowel materieel als immaterieel erfgoed) heeft een aantrekkingskracht voor vrijetijdsbesteding en toerisme. Het bepaalt mee het karakter en de eigenheid van het dorp. Dit kan bovendien op termijn zorgen voor bijkomende tewerkstelling op het platteland.

  • Herbestemming van functieloze gebouwen zonder economisch nut.

Op de site staat een watermolen die meer dan 40 jaar leeg staat, grote graansilo’s van devoormalige groothandel in granen die niet meer gebruikt worden, een oud magazijn dat nu omgebouwd is naar bakhuis en een oude loods die nu omgebouwd is naar B&B met zalen. De molen wordt een ontmoetingsplaats met fietscafé en in de oude graansilo’s zal een brouwerij worden gehuisvest.

  • Een zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking en psychiatrische patiënten.

Zij zullen worden ingeschakeld in verschillende projecten (brood bakken, brouwerij, korte voedsel keten, fietscafé, ..). Specifiek voor het bier brouwen zijn er in Nederland een aantal soortgelijke initiatieven waar mensen met een beperking in de brouwerij worden ingeschakeld. In brouwerij De zeven deugden vragen zij bijvoorbeeld niet wat mensen mankeert, maar wat ze kunnen. Ook brouwerij De Prael en de Breugemse brouwerij uit Zaandam werken ze met mensen met een beperking.

Uitvoering

vzw De Ruisbroekmolen

Adres

3360 Bierbeek
België

Philippe Sergeant

3360 Bierbeek
België

Delen: