Bietje's Bij-zondere inspiratietuin!

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Biodiversiteit en landschapskwaliteit
Provincie
Antwerpen
Lokale Actiegroep
MarkAante Kempen+
Beginjaar
2024
Projectkost
€11.813,00
Promotor
Ines Quireyns
Project partners
Kinderboerderij De Veldstraat, Jan Ruelens
Periode
-
Situering

We leggen een inspiratietuin aan voor gezinnen en landbouwers, dit op de kinderboerderij “De Veldstraat”. We planten planten op de lagere scholen van Sint-Job-in-'t-Goor. Hierbij ligt de nadruk op inheemse planten met een grote meerwaarde voor de wilde bij en andere bestuivers, en zo het ecosysteem te versterken. We geven workshops op scholen en op de kinderboerderij "De Veldstraat" om kinderen te sensibiliseren van het probleem en rijken oplossingen aan. Voor de kleinste werken we een poppentheater uit. De kinderen kunnen zelf actief deelnemen aan het aanplanten van de planten. 

Doelstellingen

Er wordt een totaalplan opgemaakt voor de renovatie de site van de kinderboerderij door Regionaal Landschap de Voorkempen vzw. Het zal hier gaan om het aanleggen van wadi’s, de parking ecologisch heraan leggen, schutting creëren, omheining van de dieren aanpassen, schaduw creëren…. Een onderdeel van dit totaalplan is het aanleggen van een inspiratietuin. Deze tuin is speciaal ontworpen om een gunstige omgeving te bieden voor wilde bijen en diverse andere insecten. Hierdoor zal het ecosysteem versterkt worden, aangezien deze insecten dienen als voedselbron voor egels, vleermuizen, vogels, padden, enzovoort. De tuin zal worden beplant met vaste planten, hagen en bomen, zodat het een thuis kan bieden aan een breed scala van dieren. We leggen de nadruk op inheemse planten.  

Daarbij organiseren we workshops voor kinderen van verschillende leeftijden. Inhoudelijk zullen we bijgestaan worden door juf Tinne Van Beeck uit het 2de leerjaar van Maria Middelares. Zij heeft reeds jaren ervaring als lesgeefster. Daarbij zal het voor het inhoudelijke luik imker Jan Ruelens erop toezien dat alle informatie correct wordt gegeven. 
Tijdens deze workshops leggen we uit wat wilde bijen en andere bestuivers precies zijn en waarom ze van vitaal belang zijn. We bespreken ook de uitdagingen waarmee deze insecten worden geconfronteerd en hoe kinderen kunnen bijdragen aan hun behoud door het planten van planten die nectar en stuifmeel bevatten, het gebruik van bijenhotels, het vermijden van pesticiden en het kiezen voor biologische planten, enzovoort. Bovendien zullen we mogelijke drempels en vooroordelen bespreken en wegnemen, zoals vragen of bijen zullen steken en of het beperkt is tot bloemen, zijn deze planten moeilijk te onderhouden,… 
Voor de jongste kinderen ontwikkelen we een poppentheater waarin we deze informatie op een toegankelijke manier presenteren.

De kinderen kiezen tijdens deze workshop welke planten zij het mooist vinden en willen in de inspiratietuin. De normale werking van Mijn Bijentuin is het opmaken van tuinplannen en borderontwerp. Het opmaken van het tuinplan zal dus door mij gecoördineerd worden, maar met een sterke inspraak van de kinderen, om hen actief te betrekken. 
In het  najaar  worden zij uitgenodigd op een terugkommoment ( nieuwe kinderen kunnen ook instromen) waarbij zij actief betrokken worden bij het planten, zodat zij kunnen leren hoe je planten juist moet planten en waarmee je rekening dient te houden. Ouders en andere volwassenen krijgen mee de kans om hier aan deelt nemen en van te leren.  
In de inspiratietuin zullen informatiebordjes geplaatst worden, zodat mensen thuis gemakkelijk dezelfde waardevolle planten kunnen kiezen en planten. Ook zullen er flyers liggen als educatief luik met meer informatie over de planten zelf en hoe ze geplant moeten worden. Daarnaast zal overal duidelijk mijn contactgegevens te vinden zijn, voor als zij nog verdere informatie wensen of zelf hulp willen bij het opmaken van hun eigen tuinplan.

We zullen ook lokale boeren op de kinderboerderij uitnodigen om kennis te maken met de inspiratietuin.  We informeren hen welke planten het zijn, welk onderhoud ze nodig hebben en hoe ze geplant dienen te worden. We sporen ze actief aan om planten op de grond tussen hun weilanden en gebouwen te planten om zo rustplaatsen voor de bijen te creëren en hun overlevingskansen te vergroten. We zullen trachten met een groepsaankoop hen te kunnen laten geniet van goedkope en toch kwalitatieve planten om zelf te kunnen plaatsen.

Als laatste luik worden deze workshops ook gegevens uitgevoerd in lagere scholen in Sint-Job-in-'t-Goor, waar de scholen al zeer enthousiast zijn. We zullen daarbij ook bij-vriendelijke planten planten. Ook hier komen naambordjes, zodat ouders kennis kunnen maken met de platen en ze in hun eigen tuin kunnen planten. Zo zal er op Maria-Middelares de planten geplant worden in de border die loopt naast het pad dat de ouders moeten bewandelen om hun kleuters op te halen.

Na afloop van het Leaderproject zullen de scholen beroep kunnen blijven doen op de workshops. Tijdens het leaderproject kunnen zij hiervan gratis gebruik maken, ook zullen zij de planten gratis krijgen. Na afloop van het leaderproject zal dit echter een betalende dienst worden.

Ook de workshops op de Veldstraat zullen na afloop van het Leader project blijvend gegeven worden tijdens schoolvakanties als blijkt dat deze succesvol zijn. Het planten van nieuwe planten zal echter beperkter zijn.

Zowel de lagere scholen als de kinderboerderij engageren zich om de planten na het project te blijven onderhouden. Er zal wel gekozen worden voor planten die nauwelijks tot geen onderhoud nodig hebben.

Stappenplan:
Juni 2024: workshops lagere school Maria Middelares
Juli- aug 2024: workshops Kinderboerderij Veldstraat
Sep- oktober:2024 planten van een deel van de planten op de kinderboerderij en op  Maria Middelares
Maart- juni 2025: workshops lagere school De Brug en Maria Middelares
Juli – aug 2025: workshop kinderboerderij Veldstraat
Sep- oktober 2025: Planten overige planten op de lagere scholen en op de kinderboerderij.
September 2025: landbouwers evenement om inspiratietuin voor te stellen
Oktober- december 2025: landbouwers evenement om inspiratietuin in winter te laten zien. 
Communicatie: Er zal gecommuniceerd worden via de website van Mijn bijentuin en kinderboerderij De Veldstraat. Daarbij zal er ook gebruik worden gemaakt van beide hun sociale media kanalen. Daarnaast mogen we gebruik maken van de communicatiemiddelen van de gemeente Brecht om het project zichtbaarheid te geven. Ook zullen we flyers maken om te kunnen uitdelen op lokale evenementen zoals bv bollekensfeesten en week van de bij.

De landbouwers zullen een individuele uitnodig ontvangen voor hun evenement ( via post/mail).

Uitvoering

Brecht

Delen: