Bikepark Maaseik

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door investeringen
Thema
Beleving op het platteland
Provincie
Limburg
Beginjaar
2022
Projectkost
€86.750,00
Promotor
Stad Maaseik
Periode
-
Situering

Waar ooit de motorcrosslegendes Harry en Stefan Everts thuis waren in het landelijke Waterloos, wordt het Bikepark Maaseik ontwikkeld. Op basis van de sporen uit het verleden en de niveauverschillen in het terrein wordt er met respect voor de natuur een technisch en uitdagend bikeparcours aangelegd voor verschillende disciplines: mountainbiken, dirt, bmx en cyclocross. Dit gebeurt door de mountainbikeschool vzw OMC, de Stad Maaseik, samen met het Nationaal Park Hoge Kempen, vanuit de werking van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, het Agentschap voor Natuur en Bos en Sport Vlaanderen. 

Het Bikepark Maaseik krijgt een dubbele functie en is op dat vlak uniek: 

  1. Het voor iedereen gratis toegankelijke bikepark wordt de thuisbasis voor de bovenlokale fietsvereniging OMC vzw, die het recreatieve beheer opneemt 
  2. Het bikepark Maaseik wordt onderdeel van het mountainbikenetwerk in Duinengordel, dat deel uitmaakt van dit van het Nationaal Park Hoge Kempen, goed voor in totaal 200 km bewegwijzerde routes. 

Bikepark Maaseik bevindt zich op een steenworp van de in ontwikkeling zijnde toegangspoort tot het Nationaal Park Bergerven/t Eilandje in Neeroeteren. De connectie met deze poort en aansluitingen op het zuidelijk deel van het netwerk zijn voorzien. Met deze realisatie versterkt Limburg haar positie als avontuurlijke en fietsvriendelijke provincie. 

Doelstellingen
  • Het beschermen van de natuur en de open ruimte Door trainingsfaciliteiten en een avontuurlijk parcours in een natuurlijke setting te ontwikkelen, ontstaat er een toegewezen en legale locatie in bos en natuur voor het beoefening van diverse fietsdisciplines. Buiten de bewegwijzerde fietsroutes is dit namelijk niet toegestaan. Voor de planvorming en het uittekenen van trajecten werd en wordt dit zorgvuldig afgewogen en afgesproken met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB): het gaat o.a. om de keuze van de locaties van paden en ingrepen en hoe die natuurlijk kunnen worden aangelegd, waarbij de natuurwaarden het uitgangspunt vormen en op basis daarvan recreatieve medegebruik wordt ingepast. 
  • Het versterken van het sociaal weefsel en het verenigingsleven Mountainbikeschool OMC vzw uit Maaseik faciliteren met een bikepark als trainingslokatie en thuisbasis in functie van hun bovenlokale werking die zich focust op jeugdwerking en die het komende decennium ook naar andere fietsdisciplines en leeftijden wil uitbreiden. Dit zal de club toelaten om te kunnen groeien. Tevens worden voornamelijk jonge fietsers vertrouwd gemaakt met de gebruiken in bos- en natuurgebieden en de kwetsbaarheid ervan. 
  • Het uitbouwen van de beleving op het platteland via een recreatieve invulling Het Bikepark Maaseik speelt in op de groeiende populariteit van avontuurlijk fietsen in specifieke disciplines als mountainbiken, gravel, dirt en bmx. In deze context is er nood aan legale, technische trainingsfaciliteiten in de natuur rekening houdend met en met respect voor fauna en flora. Door de verankering van dit bikepark in de recreatieve routestructuren van het Nationaal Park Hoge Kempen zal het park verbonden worden met andere parken (o.a. Kattevennen in Genk) en bovenlokaal gepromoot worden. Zo groeit dit parcours uit tot een aantrekkelijke uitvalsbasis voor de avontuurlijke fietser.
Uitvoering

MAASEIK

Delen: