Biobased boeren

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Open ruimte vrijwaren en ontwikkelen
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Zuid
Beginjaar
2023
Projectkost
€72.922,00
Promotor
Rurant vzw
Periode
-
Situering

Kan de noodzaak in de landbouw leiden tot een revolutie in de bouw? Kan de potentie van het landbouwareaal leiden tot het herstel van het hele biologische en socio-economisch ecosysteem? Kan landbouw de motor worden van een systeem- en waardeverandering die onze maatschappij voorgoed (en ten goede) zal veranderen?


Het klinkt bijna als science-fiction, maar het project Biobased Boeren is slechts de start van een nieuw begin.


Samen met landbouwers gaan we op zoek naar manieren hoe voedselproductie kan samengaan met de productie van biogebaseerde en hoogwaardige bouwmaterialen (constructie, isolatie, wanden, vloeren, dakbedekking enz...). En zou u me nog geloven als we dit samen oppikken met klimaatoplossingen, aanpak biodiversiteitscrisis, bodemherstel, droogteresistentie, enz...? Neen? Leest u even mee...

Doelstellingen

Biobased Boeren is een vernieuwend revolutionair concept. Want nooit eerder dachten we aan landbouwers om naast voedsel ook vezels te leveren voor duurzame, circulaire en modulaire woningbouw. Het concept staat in de kinderschoenen waardoor ruimte en experiment nodig is. Die zuurstof is van belang om op termijn verder op te schalen. Om van een organisch product, geproduceerd bij landbouwers tot een bouwelement in een particuliere woning bijvoorbeeld te komen, is een hele keten nodig die best meteen integraal opgebouwd wordt.
Want:

  • de bouwsector wil pas produceren als er vezels op de markt komen.
  • designers, ontwerpers en architecten willen pas ontwerpen als hun ontwerp verkocht kan worden.
  • landbouwsector willen pas vezels en reststromen op de markt brengen als er producenten mee aan de slag willen gaan.
  • bouwheren, privaat en openbaar willen pas bouwen als er een hoogwaardig kwalitatief product verkrijgbaar is.

Dit LEADER-project legt de focus op de landbouwbouwsector waardoor de doelstelling zonder meer landbouwgericht is. Het zou echter een kapitale fout zijn om de bouwsector niet te betrekken aangezien de hele keten quasi gelijktijdig opgebouwd moet worden. We rekenen daarvoor op onze projectpartner Kamp C, die overigens enkel inhoudelijk en niet financieel partner in het project is. De LEADER-middelen worden bijgevolg uitsluitend 'agrarisch' besteed.


We starten gelukkig niet helemaal van nul. Er zijn reeds biogebaseerde producten bekend. Sommige zijn al lange tijd in gebruik (denk maar aan hout, kurk en marmoleum), maar voor heel veel andere veelbelovende producten is ofwel verder onderzoek nodig ofwel verdere opschaling. Voorbeelden zijn vlas, hennep, miscanthus, mycelium, lisdodde, wieren en algen, maar ook restproducten zoals aardappelschillen, eierschalen, mosselschelpen, bermgrasmaaisel, paprikastelen, koffiedik,...

Vlaanderen loopt in dat opzicht ook wat achter op de buurlanden. Nochtans kan het een oplossing betekenen voor landbouwers die op zoek zijn naar een goed toekomstperspectief dat rekening houdt met diverse vraagstukken en uitdagingen. Tijd voor een inhaalbeweging dus.


Op korte termijn (LEADER-pilootfase):
RURANT legt vanuit haar missie en expertise de focus op het ontwikkelen van draagvlak, kennisuitbouw, uitbouw van een pioniersnetwerk en concrete oplossingen bij landbouwers. Via storytelling, cocreatieve werksessies, interactieve bezoeken aan The Exploded View, debatten, vorming, uitbouw partnerschappen, enz. moet het draagvlak en de goesting groeien. Het project heeft als doel een netwerk van landbouwpioniers klaar te stomen en om ruimte te maken voor experiment en eventueel opschaling (latere fase, zie verder). Op deze manier vormt het LEADER-dossier een opstap naar nieuwe initiatieven en staan we klaar wanneer
opportuniteiten zich voordoen. Er beweegt momenteel enorm veel rond biobased materialen. We springen daarom nu op de trein, samen met Kamp C, Boerenbond Innoveert en Vandeweyer Advies.

Op lange termijn:

We streven naar een duurzaam inkomen voor de landbouwer in een robuust, multifunctioneel landbouwlandschap waarin verschillende maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen aangepakt worden met circulariteit, duurzaamheid, rendabiliteit en herstel in het achterhoofd. Dit vormt de basis voor een groenere en veerkrachtige waardeketen waarin de interafhankelijkheid tussen de sectoren niet langer een week punt is maar net een meerwaarde biedt.
We brengen bouw, landbouw, natuur en burger dichter bij elkaar en stimuleren zo de mindshift. Want het is slechts vanuit het positieve, de wil voor verandering, dat de duurzame transitie echt kan ingezet worden. We stimuleren en ontwikkelen de vorming van een stabiel investeringsklimaat dat opschaling mogelijk maakt.

Uitvoering

Herselt, Zandhoven, Olen, Herenthout, Grobbendonk, Vorselaar, Lille, Laakdal, Geel, Meerhout en Kasterlee

Adres

België

Delen: