BioNatuur op de Kijfelaar

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Biodiversiteit en landschapskwaliteit
Provincie
Antwerpen
Lokale Actiegroep
Kempen Zuid
Beginjaar
2024
Projectkost
€7.670,15
Promotor
Bavo Verwimp
Project partners
KOSH (Katholiek onderwijs stad Herentals), GO Freinetschool Ibis Herentals, Landwijzer vzw, Wervel vzw
Periode
-
Situering

Biolandbouw is een vorm van natuurinclusieve landbouw. Dat merk je op de Kijfelaar door de aandacht voor kringlopen, de zorg voor de bodem, biodiversiteit en landschap.

Met het project BioNatuur op de Kijfelaar is het onze ambitie om een vernieuwend educatief aanbod uit te werken rond die natuurinclusieve landbouw. Dit houdt in dat we werken aan een inhoudelijk (les)pakket en we toetsen dat aan de praktijk op onze boerderij. In functie van dat aanbod, zorgen we ook voor een gepaste inrichting van onze educatieve ruimte.

Zo willen we een bijdrage leveren voor het maatschappelijk debat rond landbouw en natuur. We proberen burgers en boeren dichter bij elkaar te brengen en aan te tonen dat landbouw en natuur geen tegenpolen zijn.

Doelstellingen

Het is de ambitie van de Kijfelaar om een educatief aanbod uit te werken rond de positieve impact van biolandbouw op de omgeving en biodiversiteit. Hiervoor willen we onze educatieve ruimte inrichten en een inhoudelijk lespakket uitwerken.

Concreet betekent dit dat we zowel inhoudelijk als praktisch een aantal stappen plannen. De Kijfelaar beschikt vanaf de zomer van 2024 over een ruimte die kan gebruikt worden als educatieve ruime. Het betreft de oude hoevewoning die een functiewijziging heeft gekregen als educatieve ruimte, maar die nog niet optimaal is ingericht.

Concreet voorzien we daarom in dit project:

  • De uitwerking van een educatief aanbod rond het thema natuurinclusieve landbouw voor de doelgroep 8 tot 12 jarigen en voor een doelgroep van +16 jarigen. Concreet zal er een aanbod uitgewerkt worden met minimaal een presentatie, één interactieve activiteit en een aanpak voor het veldbezoek. 
    De Kijfelaar beschikt hiervoor over een team van deskundigen die nu reeds actief zijn op de boerderij (Ann Kersemans, master communicatiewetenschappen, Goedele Trauwaen, bachelor orthopedagogie, Mart Verwimp, master pedagogie, Bavo Verwimp, bio ingenieur). De uitwerking van het educatief aanbod zal door het team van de Kijfelaar vast gepakt worden, maar voor input en feedback kunnen we rekenen op  de samenwerking met onze partners. 
  • Om kwalitatief goed beeldmateriaal te hebben, voorzien wij in het project de inzet van een professionele fotograaf. 
  • We hebben nood aan meubilair om interactief te kunnen werken met onze doelgroepen.
  • Vernieuwing van een deel van de elektriciteit zodat we een veilige en praktische ruimte hebben. 
  • Er wordt voorzien in een nieuwe sanitaire ruimte voor de bezoekers (fase 1).

Samengevat: Met het project BioNatuur op de Kijfelaar is het onze ambitie om een innovatief en educatief aanbod uit te werken rond natuurinclusieve landbouw. Dit houdt in dat we werken aan een inhoudelijk (les)pakket en zorgen voor een gepaste inrichting van onze educatieve ruimte. 
Zo willen we een bijdrage leveren voor het maatschappelijk debat rond landbouw en natuur. We proberen burgers en boeren dichter bij elkaar te brengen en aan te tonen dat landbouw en natuur geen tegenpolen zijn.
 

Uitvoering

Herentals

Delen: