Bloemen zonder woelen: samen struikelblokken wegmaaien ten voordele van bloemenranden en biodiversiteit in de fruitteelt

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Samenwerking
Projectkost
€209.602,00
Promotor
Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit)
Periode
-
Situering

Bloemenranden bieden talloze voordelen voor zowel de landbouw als het bredere ecosysteem. Ze bevorderen de biodiversiteit, stimuleren bestuiving, kunnen zorgen voor natuurlijke plaagbestrijding maar helpen ook bij bodem- en waterbeheer door het voorkomen van erosie. Door deze voordelen hebben bloemenranden een brede ingang gevonden in het Vlaams agrarisch landschap maar in tegenstelling tot in de akkerbouw worden in de fruitteelt op dit moment relatief weinig bloemenstroken aangelegd. Fruittelers vrezen problemen in aanleg en beheer (vergrassing, onkruiden) en problemen met woelratten en -muizen en schadelijke insecten (wantsen en tripsen). Daarom zijn ze sterk vragende partij voor de creatie van een nieuw samenwerkingsverband om samen met zaadleveranciers en experts/voorlichters gewasbescherming via kennisverzameling en toegepast demonstratief onderzoek te komen tot een werkbare strategie voor de implementatie van bloemenranden in de fruitteelt. Finaal beoogt de operationele groep nieuw beschikbare bloemenmengsels en aangepaste beheersstrategieën die fruittelers de huidige drempelvrees voor de nadelige aspecten moeten doen overwinnen. Het nieuwe samenwerkingsverband zou een blijvende succesvolle implementatie van bloemenranden in de fruitteelt in de toekomst moeten garanderen.

Doelstellingen

Het doel van dit EIP-Samenwerkingsproject is het creëren van een nieuw samenwerkingsverband tussen fruittelers, zaadleveranciers en experten gewasbescherming om een gezamenlijke strategie voor de praktijkimplementatie van bloemenranden in de fruitteelt op punt te stellen. 

Uitvoering

In een eerste fase zal de kennis rond commercieel beschikbare bloemenmengsels en de ervaringen met verschillende inzaai- en beheersstrategieën in de fruitteelt verzameld worden. Hier is er aandacht voor zaadmengsels met zo beperkt mogelijk aantrekking van schadelijke wantsen en tripsen, beheer van bloemenranden ter voorkoming van vergrassing, de problematiek van woelratten en -muizen en het stuifmeel-/nectaraanbod. Op basis daarvan worden zaadmengsels geselecteerd.  Daarna zal de kennis worden omgezet in de praktijk en zullen er (demo)proeven worden aangelegd met aangepaste bloemenmengsels en volgens een uitgekiende beheersstrategie. Dit moet leiden tot nieuw beschikbare bloemenmengsels en aangepaste beheersstrategieën die fruittelers in de praktijk implementeren. Finaal beoogt de operationele groep een nieuw loket beheerd door proefcentra in samenwerking met teeltbegeleiders, zaadleveranciers en (fyto)voorlichters, waar fruittelers terecht kunnen voor alle nuttige informatie en ondersteuning (zoals de organisatie van groepsaankopen) voor de praktijkimplementatie van bloemenranden zonder de nadelige effecten op hun bedrijf.

Project partners:

9 fruittelers, Syngenta, Ecoflora, Ecosem, Andermatt, Proefcentrum Pamel, Inagro, Proefcentrum Hoogstraten

 

Delen: