Bodem&Boer, een kansrijke symbiose

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Biodiversiteit en landschapskwaliteit
Provincie
Antwerpen
Lokale Actiegroep
MarkAante Kempen+
Beginjaar
2024
Projectkost
€11.350,00
Promotor
RURANT vzw
Project partners
LATitude
Periode
-
Situering

In dit microproject gaan we heel praktisch aan de slag met landbouwers door hen mee te nemen in de mogelijkheden omtrent vernieuwende landbouwpraktijken (herstellende of regeneratieve landbouw). Dit door kennis bij te brengen over het belang en de kracht van een levende bodem en daaraan gekoppeld andere mogelijke teelten. Dit doen we op een heel outreachende manier en in de taal die zij elke dag spreken, tijdens een dialoogdag én veldbezoeken. Doel van het project is boeren uit de Noorderkempen te laten zien en ervaren dat herstellende landbouw mogelijk is en welke kansen deze vorm van landbouw biedt om via een versterkt bodemleven beter bestand te zijn tegen de grillen van een veranderend klimaat.

Doelstellingen

Aanpak & acties
We werken heel concreet aan een dialoogdag ‘Bodem, planten en bemesting: een nieuwe kijk biedt kansen’ met kennis en informatieoverdracht over bodemleven, teelten en bemesting, inspirerende verhalen van landbouwers over hun ervaringen, dialoog- en netwerkmogelijkheden. Daarnaast zetten we de botten letterlijk in het veld om tijdens enkele veldbezoeken te bekijken wat een gezond bodemleven betekent voor een levendige bodem en hoe je als landbouwer zelf aan de slag kan gaan met enkele eenvoudige hulpmiddelen. Tijdens de veldbezoeken demonstreren we de tools uit de Boerenbodemtoolbox®.
(De Boerenbodemtoolbox® bestaat uit: profielspade, prikstok, schudbox, microbiometer, slaketest)

  1. actie 1. Dialoogdag
    Leven onder de grond geeft leven boven de grond. Planten die groeien op een sterk bodemleven, hebben een streepje voor. Ze krijgen meer nutriënten aangereikt, ze staan sterker in de schoenen/wortels. Ze produceren ook hoogwaardige vruchten. Ze kunnen dat met minder bemesting en minder bestrijdingsmiddelen. Tussendoor duwen ze nog wat extra koolstof in de grond.
    Hoe kunnen we dit prachtige proces van symbiose tussen plant en bodemleven bevorderen?
    Welke praktijken en maatregelen pakken goed uit? En hoe counteren we de struikelblokken Waar boeren tegenaan lopen om deze symbiose voluit te benutten?
    We organiseren een dialoogdag over de samenhang tussen plantengroei, plantgezondheid (ook dier/mensgezondheid), bodemleven, agronomische praktijken, bemesting, … Enkele landbouwers getuigen over hun ervaringen met de omschakeling van hun bedrijfsvoering richting agro-ecologie. Aan de hand van deze inzichten bekijken we vervolgens hoe opportuun een aantal praktijken, regels en overtuigingen zijn voor het verbeteren van de gezondheid van bodem, dier en mens.
    In een informele setting gaan we in dialoog met een groep geïnteresseerde landbouwers mensen over wat beter zou kunnen om de levende bodem te versterken.
  2. actie 2. Veldbezoeken
    Tijdens enkele veldbezoeken bekijken we wat een gezond bodemleven betekent voor een levendige bodem en hoe je als landbouwer zelf aan de slag kan gaan met enkele eenvoudige hulpmiddelen. We bekijken het profiel van de bodem en bespreken wat het uitzicht van dit profiel ons leert over het leven in de bodem. Problemen in het bodemprofiel worden besproken evenals mogelijke acties om deze problemen aan te pakken. We bekijken de inhoud van de Boerenbodemtoolbox, demonstreren het gebruik ervan en leren de aanwezigen hoe ze de tools zelf kunnen inzetten.
  3. actie 3. Algemene projectcoördinatie
    opmaak declaratie en eindrapportage
     
Uitvoering

Alle gemeenten van het Leader MAK+ gebied (Stabroek (zonder Hoevenen), Kapellen, Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, Zoersel, Malle, Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas, Beerse en Baarle-Hertog)

Delen: