Het wandelnetwerk in de Getevallei werd reeds twee maal bekroond: in 2016 als 'Belgische wandelroute van het jaar' en in 2018 met de publieksprijs van de Toerisme Awards Vlaams-Brabant. Het maakt dan ook deel uit van de streekvisie om de kwaliteit van dit wandelnetwerk te bewaren en waar mogelijk te verbeteren.
Het wandelnetwerk wordt nog steeds druk gebruikt. Binnen OKRA Neerlinter, bijvoorbeeld, zijn twee wandelgroepjes: één die kortere lusjes maakt van ongeveer 3 km, en een andere die langere wandelingen organiseert, van ong. 10km. Zij vertrekken steeds vanuit de thuishaven van OKRA Neerlinter, de parochiezaal op de Kasteelstraat. Ook andere wandelclubs vertrekken vaak vanuit, of passeren in Neerlinter voor hun wandelingen: de Toekers uit Bunsbeek, wandelclub Halewijn uit Zoutleeuw en de OKRA afdeling Geetbets kennen de mooie plekjes in Neerlinter.
Dit microproject bestaat uit twee luiken:
- Met dit project willen OKRA Neerlinter en het regionaal landschap (dat van in het begin bij het wandelnetwerk betrokken was en dit mee heeft gerealiseerd, samen met Toerisme Vlaams-Brabant), in samenwerking met de Melkerhei van Neerlinter, een nieuwe rustplek creëren met een prachtig zicht op de boomgaard van de Melkerhei (een melkveebedrijf dat zelf de melk verwerkt in kaas en andere zuivelproducten en die ook plaatselijk verkoopt). Binnen OKRA Neerlinter is er vooral vraag naar het ontwikkelen van nieuwe wandel- en rustmogelijkheden voor de groep die korte wandellussen maakt (ong. 3 km). Daarvoor is deze nieuwe verbinding ideaal.
Ook de Melkerhei zelf, partner in dit project, wil inzetten op de verbinding tussen 'boer en burger' door een pad open te stellen op hun grondgebied en er een rustplek te creëren. Dit kan voor meer waardering voor de landbouw in de Getevallei zorgen, én creërt extra wandel- en rustgelegenheid voor elke wandelaar, en in het bijzonder voor de wandelaars van OKRA Neerlinter.
Het regionaal landschap voerde de voorbije jaren al verschillende acties uit om een boomgaard landschappelijk te versterken. Een rustpunt met uitkijk op de boomgaard is dus een kers op de taart van dit mooie landschappelijke geheel. Met de aanplant van gemengde hagen en heggen met inheemse soorten langs de boomgaard zetten we enkele jaren geleden al in op landschapskwaliteit en meer biodiversiteit. In de boomgaard zelf werden afgestorven fruitbomen vervangen/aangevuld met nieuwe, jonge bomen die de boomgaard een toekomst geven en extra schaduw voor de koeien voorzien. Het hout van de bank zal worden geleverd door één van de zonen van de Melkerhei, Niels Arnauts, die boomverzorger is van beroep. Zo benadrukken we de streekidentiteit, het lokale karakter van de bank én van de Melkerhei, die 100% inzet op korte ketenlandbouw. Naast de bank komt een grote inheemse schaduwboom (zomereik). Je kijkt recht uit op een dreef van oude perelaars, een verwijzing naar de dreef die al op de Ferrariskaart (1778) staat en die wellicht de verbinding vormde van het kasteel van Neerlinter naar de gronden van het kasteel (die nu bij de Melkerhei horen). Op de Ferrariskaart van het oude Neerlinter is ook te zien dat het dorp omringd was door een gordel van hoogstamboomgaarden, dus dat dit een belangrijk landschappelijk element is voor het doprskarakter van Neerlinter.
Deze nieuwe wandelverbinding kan na realisatie opgenomen worden in een eventuele nieuwe wandelkaart, of in het virtueel wandelnetwerk.
- Vlakbij, op het bestaande wandelnetwerk, ligt een oud vlonderpad van ong. 40m lang naast een boomkapel, die beiden dringend aan herstel toe zijn. Met toestemming van de gemeente Linter zal het regionaal landschap ook hier een rustplek creëren met een bank naast de boomkapel en het vlonderpad herstellen, zodat het pad weer vlot toegankelijk is.
Zo maken we van Neerlinter een nog mooiere wandelgemeente en versterken we tweemaal de verbinding van de wandelaar met de Getevallei - toch een deel van de streekvisie die vanuit het Strategisch Project Getestreek met tal van partners ontwikkeld werd. In de Getevallei ter hoogte van Neerlinter bevindt zich naast landbouwgebieden immers ook het grote provinciale natuur- en wandelgebied de Grote Ge(k)te. Neerlinter is een landelijke woonkern, waarvoor in het kader van het strategisch project Getestreek ook de opgave van de 'verbinding met de vallei via open ruimte verbinding, zichtassen en trage wegen' geformuleerd werd. Dit project zet hierop in met het creëren van een zichtas op de boomgaard van de Melkerhei en het openen van een nieuwe trage weg.
Linter
Provincieplein 1
3010 Leuven
België