Boer zoekt vogel

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Gezamenlijke actie met oog op klimaatmitigatie en -adaptatie en gezamenlijke benaderingen van milieuprojecten en geldende milieupraktijken
Provincie
Antwerpen
Beginjaar
2020
Projectkost
€60.000,00
Promotor
Regionaal Landschap Rivierenland
Periode
-
Situering

Regionaal Landschap Rivierenland wil samen met haar partners in de Grote Netevallei een gedragen landschapsvisie met bijhorend actieprogramma. Op basis van deze gebiedsvisie kunnen we gericht en op maat advies geven aan landbouwers om biodiversiteitsdoelstellingen op hun percelen te realiseren en zo mee de habitat van enkele typische landbouwsoorten versterken. Met de projectmiddelen willen we de terreinrealisaties financieren en de landbouwers begeleiden bij de aanplant tot onderhoud. Door terreinbezoeken en bilateraal overleg met de landbouwer bereiken we een meerwaarde voor landbouw en landbouwnatuur. 

Doelstellingen

Dit project wil lokale landbouwers zowel inhoudelijk als financieel steunen om samen met hen tot acties te komen (rekening houdend met een overkoepelend visiekader) in het landbouwgebied van de Grote Netevallei met betrekking tot agrobiodiversiteit en optioneel een recreatief netwerk. Het hoofddoel om vanuit een (interbestuurlijk) gedragen visiekader (landschapsplan) het duurzaam landbouwlandschap te versterken. Naast de landbouwnatuur maatregelen wordt ook de landschapsbeleving en ontsluiting onder de loep genomen. Via een brede communicatie naar de bevolking werken we aan sensibilisatie over het belang en de positieve effecten van agrarisch natuurbeheer (natuur, educatie, klimaat, landschapsbeleving, etc.) en de streek. De significante aanwezigheid van zomertortel maakt het opstarten van de landschapsvisie urgent.

  1. Vertaling (samen met alle stakeholders) van de overkoepelende landschapsvisie tot een gedragen actieplan voor het uitvoeringsgebied, bruikbaar bij de nieuwe aanplantingen/inrichtingen bij de lokale landbouwers. Het actieplan omvat acties met betrekking tot het versterken van lokale agrobiodiversiteit (vleermuizen, akkervogels, weidevogels, insecten,͙Ϳ͕leveren van groenblauwe (ecosysteem)diensten, ontsluiting van het landschap en erfgoed, recreatief medegebruik... rekening houdend met de lokale landbouwpraktijken (en het beheer nadien). 
  2. Overleg met lokale landbouwers vanuit 1 verhaal, actief betrekken van landbouwers in het uitvoeringsgebied vanuit onder meer de bestaande samenwerking met VLM. 
  3. Uitvoeren van potentiescan bij participerende landbouwers op maat van het bedrijf en in overleg voor realisatie van de gewenste inrichtingsmaatregelen zoals geformuleerd in het actieplan. 
  4. Financieel en inhoudelijk ondersteunen van landbouwers bij de realisatie van de gewenste terreinacties die voortvloeien uit de potentiescan 
  5. Communicatie over het project en de realisaties ten behoeve van educatie en sensibilisatie van het brede publiek, omwonenden en landbouwers in het algemeen 
  6. Structurele verankering van het beheer en verdere inrichting van het landbouwgebied na afloop van het project via Loket Onderhoud Buitengebied, optie opstart agrobeheergroep (idee: toekomstig regulier beheer van landschapselementen voor én door lokale landbouwers.
Uitvoering

Regionaal Landschap Rivierenland

Adres

2800 Mechelen
België

Delen: