Boerderijwerking

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Vlaamse Ardennen
Beginjaar
2022
Projectkost
€60.000,00
Promotor
Diggie vzw
Periode
-
Situering

Diggie bouwt aan een boerderijwerking waar mensen terecht kunnen om te werken op maat. De boerderijwerking biedt individuele coaching, faciliteert de sociale cohesie en creëert ontmoetingsplaatsen op de boerderij. Het project focust zich op het verder uitbouwen van een werking met de doelgroep volwassenen met een beperking en/of in armoede. Bij dit project willen we deze groep een plek geven op de kinderboerderij. Via tal van activiteiten, skill-sharingevenementen en workshops laten we hun talenten ontdekken en verder ontwikkelen, ontmoeten ze elkaar en kunnen ze bijleren. Het leren van elkaar en van de omgeving staat centraal. Hiervoor gaan ze een intensief traject, dat ze zelf mee vormgeven, aan met een medewerker van Diggie vzw.

Voor deze noodzakelijke personeelstijd, zijn de middelen meer dan welkom. Na afloop van het project is er een buddysysteem geïnstalleerd op de boerderij waarbij de meer 'ervaren'􀍛vrijwilligers de nieuwe vrijwilligers meepakken in het Diggie-gebeuren waardoor ze elkaar versterken. Het project biedt op die manier kansen aan de vrijwilligers en medewerkers, aan Diggie als organisatie en aan de buurt.

Doelstellingen

Diggie bouwt aan een boerderijwerking waar mensen terecht kunnen om te werken op maat. Daarbij is er aandacht voor de inhoud van het werk, het sociale aspect en de individuele ondersteuning.

Diggie onthaalt wekelijks een dertigtal vrijwilligers binnen de boerderijwerking. Het gaat om mensen met een fysieke of mentale beperking, mensen die in armoede leven, te kampen hebben met eenzaamheid of een verslavingsproblematiek, mensen met psychische kwetsbaarheid enzovoort. Daarnaast kunnen ook buurtbewoners of geïnteresseerden deelnemen aan de boerderijwerking. We streven naar een inclusieve werking. De meeste deelnemers komen zelfstandig naar de boerderij, sommigen samen met een individueel begeleider, en nog andere komen in een klein groepje met een groepsbegeleider. Afhankelijk van de vraag, komen deelnemers een halve dag tot twee volle dagen per week naar de boerderijwerking. Door samen dingen te doen, en hier een faciliterende rol in op te nemen, bevorderen we de sociale cohesie en de verbinding tussen mens en maatschappij, mens en natuur en mensen onderling. Waar nodig bieden we extra individuele ondersteuning.

Dit valt uiteen in 3 sub-doelstellingen:

  • De boerderijwerking biedt individuele coaching en ondersteuning op maat van de deelnemers:
    • We werken taak- en talentgericht
    • We lopen met de deelnemers een traject naar ontplooiing en participatie binnen project en maatschappij
    • Via individuele gesprekken evalueren we regelmatig het traject en polsen we naar het welbevinden
    • Waar nodig wordt samengewerkt met een personeelslid
    • Vrijwilligers die interesse hebben voor co-animatorschap worden ook hierin begeleid
  • De boerderijwerking faciliteert de sociale cohesie
    • We stimuleren sociale interactie tussen verschillende deelnemers door gezamenlijke pauzes, georganiseerde activiteiten, skillsharing evenementen
  • De boerderijwerking zorgt voor leefbare dorpen en wil vervreemding tegengaan
    • We creëren twee ontmoetingsplaatsen op de boerderij: een buitenatelier waar samen gewerkt wordt en vaardigheden worden gedeeld, het vrijwilligerslokaal waar samen wordt gepauzeerd en gebrainstormd rond mogelijke activiteiten.
    • Verschillende leeftijds- en kansengroepen gaan samen aan de slag op de boerderij.
Uitvoering

Brakel

Delen: