Uitgangspunt voor het lanceren van het project is enerzijds de kleinere schaal van het traditionele parochiale leven (wat resulteert in de vaststelling dat de parochie noch de middelen noch de mensen heeft om een grote parochiale infrastructuur te onderhouden en te beheren) en anderzijds de grote nood aan een moderne infrastructuur, waarin het verenigingsleven zich kan ontwikkelen en andere vormen van ontspanning en vorming een plaats kunnen krijgen voor diverse doelgroepen (gezinnen, families, verenigingen, bedrijven enz.). Daarnaast is er een duidelijke behoefte aan dorpskernherwaardering. De dorpskernvernieuwing spoort samen met plattelandsontwikkeling. Het project brengt immers een kwalitatieve meerwaarde aan een plattelandsdorp als Kalfort. Tenslotte zorgt het project voor een verbetering van het contact met de Molenbeek, waaraan de site is gelegen. In zijn geheel gaat het dus om een dorpsherwaardering, wat infrastructuur, natuur en gemeenschapsstructuur betreft.
Infrastructuurwerken
a. Vernieuwing van de dorpskern van Kalfort
De gebouwen in de dorpskern werden zonder visie en niet planmatig bijgebouwd, waardoor de dorpskern eenheid en aantrekkingskracht mist. Het alomvattende concept zal de dorpskern een allernoodzakelijkste facelift geven.
b. Herwaardering van twee landschapsbepalende historische gebouwen
In de dorpskern staan twee historische gebouwen. Het ene is Vrededaal, een nietgeklasseerd restant van het oude klooster van Kalfort, daterend uit de 18de eeuw. Dit historisch erfgoed refereert naar de nog steeds levende bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw ten Traan en krijgt binnen het project een verdiende plaats, terwijl de in 1931 aangebouwde parochiezaal wordt afgebroken. Een advies van de gewestelijk erfgoedambtenaar Marc De Borgher van Ruimte & Erfgoed bevestigt deze keuze.
Een tweede gebouw is de kerk, een modern liturgisch gebouw uit 1979 van de hand van architect De Boe. Deze kerk stond tot nu toe geprangd tussen een amalgaam van gebouwen en zal na realisatie van het project volledig tot zijn recht komen.
c. Achter de kerk ligt een uit 1952 daterende Rozenkransweg met monumentale beelden van Herman De Cuyper (1904-1992). De beeldhouwer uit Blaasveld realiseerde in Klein-Brabant meerdere monumentale kunstwerken. De Rozenkransweg van Kalfort is er een van de meest imposante van. De Rozenkransweg wordt binnen het nieuwe concept geherwaardeerd en opgenomen binnen een stille ruimte, waarbinnen de beelden mooi tot hun recht zullen komen.
d. Creatie van een levendige dorpskern
Naast bestaande elementen op de site realiseert de vzw grote infrastructuurwerken, waardoor de site ook echt tot leven zal komen. Elementen hiervan zijn
- Brasserie / taverne; cultuurcafé; trefpunt
- Vergaderaccommodatie (multimediaal ingericht) (105 m2), waarvan de 3 lokalen 125 keer per jaar zouden worden gebruikt
- Publiek toegankelijk gezellig park
- Zaal voor feesten, recepties, vergaderingen, bedrijfs- en andere tentoonstellingen, optredens, demonstraties, productpresentaties, culturele evenementen e.d. (360 m2), met een verwachte bezettingsgraad van ca. 25 % (ca. 90 dagen per jaar)
- Professionele keuken (55 m2)
- Foyer / tentoonstellingsruimte (40 m2)
- Bergruimte voor verenigingsleven (280 m2)
- Hotspot
Ondersteuning sociaal-cultureel leven
Naast de realisatie van de infrastructuur wil de vzw werken aan sociale, culturele en economische ontmoeting (in verenigingsverband, families en vrienden, ondernemers en diverse doelgroepen). Daarenboven zal het dorpshuis ook werken aan een eigen cultuuragenda met aperitiefconcerten (ca. 4 per jaar), vormingsavonden (ca. 6 per jaar), muziekoptredens e.a., in samenwerking met het Cultureel Centrum Puurs en de geplande brasserie.
Dorpshuis Vrededaal vzw
Antwerpen
België
2870 Puurs
België