Buiten gewone zorg

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Samenwerking rond armoede
Provincie
Oost-Vlaanderen
Beginjaar
2020
Projectkost
€102.380,00
Promotor
Vzw Gooikenshoeve
Periode
-
Situering

BUITEN GEWONE ZORG biedt op een prachtige stilteboerderij een laagdrempelige rust- en herstelbaken voor de "restgroep" van jongvolwassenen, die kampen met ernstige psychische en maatschappelijke problemen en vaak sociaal geïsoleerd zijn geraakt, met penibele leefomstandigheden en complexe problematieken als gevolg. Dit project is niet alleen uniek vanwege de doelgroep die wordt aangesproken, maar ook vanwege de methodiek van totaalzorg, die wordt nagestreefd: op eigen tempo geestelijk herstellen, opnieuw normale sociale interacties leren beleven, geleidelijk talenten exploreren en ontwikkelen en tenslotte ondersteunen bij de opstap naar (re)integratie in de actieve maatschappij. Het project zal sociaal, ecologisch en economisch duurzaam zijn, omdat het is geconcipieerd voor de heel lange termijn op vlak van organisatie en infrastructuur en onderbouwd is of zal worden met formele samenwerkingsverbanden met verschillende zorgactoren en overheden en met de bedrijfswereld, geruggensteund door een breed draagvlak bij de lokale bevolking. Een extra dimensie van het project is dat er ook bijzondere aandacht wordt besteed aan het herstel van zeer waardevol authentiek Meetjeslands landbouwpatrimonium, dat zal worden aangeboden aan scholen en verenigingen voor educatieve doeleinden. BUITEN GEWONE ZORG is een typevoorbeeld van vermaatschappelijking van geestelijke gezondheidszorg op het platteland.

Doelstellingen

Wij willen een soort stiltehoeve zijn voor overprikkelde jongeren, die de weg in onze oververhitte samenleving zijn verloren en geen toekomstperspectief meer zien. In ons minimaatschappijmodel willen wij eenvoud promoten en rechtstreekse menselijke interactie binnen een warme en veilige omgeving laten opbloeien, omdat wij denken dat deze elementen de nodige energie en aanknopingspunten kunnen genereren om te herstellen en terug met nieuwe moed in het leven te staan. Door de vaste dagstructuur en gecontroleerde levenswijze, willen wij meewerken aan voorbereiding op of optimalisatie van zelfstandig wonen van de jongeren. Wij exploreren mee hun talenten en willen ernaar streven, o.a. door samenwerking met lokale ondernemingen, een opstap te creëren naar vaste tewerkstelling.

  • Stressvermindering / ontprikkeling.
  • Activeren van sociale interactie binnen een veilige, kleine gemeenschap.
  • Ervaren van de weldaad van het intens contact met de natuur.
  • Ervaren van voldoening via het uitvoeren van eenvoudige en afgelijnde resultaatgerichte taken. Reactiveren via kleine succeservaringen. 
  • Herwinnen van zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde.
  • Nieuwe levensperspectieven vinden door het herbronnen en terug te keren naar de eenvoudige zaken en de essentie van het leven.
  • Talenten exploreren en ontwikkelen
  • Arbeidsattitude bijbrengen, waar mogelijk en gewenst
  • Via contacten met lokale ondernemingen, proeven van werkervaring, binnen een context van extra zorg voor de mogelijke kwetsbaarheid van de betrokken jongere.

De meetbaarheid van onze doelstellingen is niet evident. Feiten en cijfers hanteren om de effecten van onze werking op het welzijn van de jongeren te meten is een uitdaging. Toch proberen wij maximaal het resultaat van onze werking op te volgen door minimaal om de drie maanden en bij het einde van een jongerentraject op de Gooikenshoeve een evaluatie te organiseren met de omkaderende voorziening en de jongere zelf.

Uitvoering

Vzw Gooikenshoeve 

Adres

9940 Ertvelde
België

Luc André De Backer

9940 Ertvelde
België

Delen: