Buurten in Hageland: Ferm Mamadepot als toegankelijk ankerpunt

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - koepelprojecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Vlaams-Brabant
Lokale Actiegroep
Hageland+
Beginjaar
2024
Projectkost
€146.356,00
Promotor
Ferm
Periode
-
Situering

Ferm Mamadepots zijn duurzame en budgetvriendelijke ontmoetingsplekken in een landelijke omgeving waar je naast het vinden en binnenbrengen van tweedehands spullen voor kinderen en jongeren, ook terecht kan voor een babbel of een workshop. Vanuit de sociale rol en lokale verankering die elk van de vier Hagelandse Ferm Mamadepots nu al opnemen, starten we in de buurten Lubbeek, Begijnendijk, Boutersem en Meensel-Kiezegem een bredere, inclusievere en buurtgerichte werking op tijdens dit project.
We gaan co-creatief aan de slag met buurtbewoners, vrijwilligers, partners. Zo groeien de Ferm Mamadepots uit tot ankerpunten, die gericht zijn op kwetsbare doelgroepen, verduurzaming (consuminderen) en circulariteit. Deze aanpak koestert maximaal eigenaarschap en lokaal engagement. Dankzij dit koepelproject staan we samen sterk en kunnen we efficiënt en effectief resultaten boeken in en rond de vier buurten. We verbinden deze buurten in een leerecosysteem. We organiseren een lerend netwerk dat expliciet ook openstaat voor andere buurtwerkingen al actief in het Hageland. Onze geleerde ervaringen en praktijken verzamelen en delen we op een afsluitende studiedag. Zo hefbomen deze vier buurten het hele Hageland. 

Doelstellingen
  • Vier volwaardige, bruisende ontmoetingsplekken voor buurtbewoners/organisaties in de buurt creëren door co-creatief aan de slag te gaan met de buurten en verder te bouwen op de sterktes en het publiek van de vier Ferm Mamadepots in regio Hageland.
  • Meervoudige waardecreatie. We willen bewijzen dat het net de combinatie van een sociale component (ontmoeting), economische waarde (samenwerking met bv. Kringwinkel), bevorderen van duurzaamheidsconcepten, bijdraagt aan een sterkere en hechtere gemeenschap op het platteland.
  • Nieuwe vormen van verenigen en vrijwilligen - afgestemd op de noden en wensen van vrijwilligers vandaag - in de praktijk brengen. We koppelen onze expertise en opgedane ervaring rond buurtgericht werken en het betrekken van buurtbewoners met de huidige vrijwilligerswerking en maken deze zo toekomst proof.
  • Op een heel toegankelijke en laagdrempelige wijze in plattelandscontext werken rond het duurzaamheidsthema en via kleinschalige activiteiten en het opzetten van partnerschappen (o.a. met Kringwinkel) bouwen aan een bewustwording rond de noodzaak tot consuminderen/inzetten op herbruik en herstel.
  • Een leer-eco-systeem opzetten tussen deze 4 werkingen - en ruimer andere partners - in regio Hageland: door het organiseren van uitwisseling tussen de 4 locaties om zo enerzijds efficiëntiewinst te boeken als anderzijds bij te leren van elkaar over concepten/methoden die werken. Ultieme doelstelling is om te komen tot een gezamenlijk groeitraject voor alle betrokkenen.
  • Het delen van de opgedane projectervaring en het kristalliseren van 'goede buurtpraktijken' via een afsluitende studiedag voor alle actoren actief bezig met het thema levendige dorpen in regio Hageland en daarbuiten.
Uitvoering

Lubbeek, Begijnendijk, Boutersem, Meensel-Kiezegem

Projectpartners
Kringwinkel Hageland vzw, Gemeente Boutersem, Gemeente Lubbeek, Gemeente Tielt-Winge, Kerkfabriek Sint-Lucia (VL - Begijnendijk), Kvartalo, Ferm Mamadepot Boutersem, Ferm mamadepot Lubbeek, Ferm Mamadepot Hageland, Ferm Mamadepot Begijnendijk
Delen: