Buurthuis d'Oude Kapelle

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2022
Projectkost
€236.500,00
Promotor
Ieperse Intramurale Zieken- en Bejaardenzorg Wieltjesgracht V.Z.W.
Periode
-
Situering

Het buurthuis d' Oude Kapelle is een nieuw initiatief van Wieltjesgracht VZW, en richt zich op buurtgerichte zorg om in te spelen op de tendens van de groeiende thuiszorg en de wens van de buurtbewoners om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen met maximale ondersteuning en recreatiemogelijkheden.

In het buurthuis zullen zorg en ontmoeting hand in hand gaan door het aanbieden van een sociaal restaurant, recreatieve en informatieve activiteiten en het creëren van een centrale ontmoetingsplaats voor iedere buurtbewoner en dit met oog op hun eigen wensen en behoeften door middel van het organiseren van bevragingen en burgertafels.

Door het inschakelen van een zorgcoach kan iedere buurtbewoner terecht in het buurthuis met vragen, bekommernissen, opvolging en doorverwijzing, maar ook zeker voor een losse babbel. Alsook worden er samenwerkingen met nabijgelegen verenigingen vooropgesteld om het aanbod te versterken en maximaal te kunnen participeren met de buurt.

Met dit project beogen we het algemeen welbevinden van iedere buurtbewoner te verhogen en de buurtcohesie en -participatie te verstevigen en te verankeren.

Doelstellingen

Ieperse Intramurale Zieken- en Bejaardenzorg Wieltjesgracht V.Z.W. (Wieltjesgracht VZW) is een vereniging die zich richt op het aanbieden van warme zorg en bevordert de zelfredzaamheid via residentiële, ambulante en extramurale initiatieven zoals een woonzorgcentrum, een dienst warme maaltijden aan huis, een centrum voor dagverzorging, assistentiewoningen en het aanbieden van kortstondige verblijven in kort- en herstelverblijf.

Sinds enige tijd ligt het accent in de zorg steeds meer op buurtgerichte zorg. Om in te spelen op deze tendens richten we een buurthuis en -tuin op. We willen hiermee onze deuren maximaal openzetten naar de buurt toe en daarom niet enkel naar de ouderen toe, ook jongere buurtbewoners zijn van harte welkom. Onze leidraad in deze visie, is het toekomstmodel 'actieve zorgzame buurt' voor Vlaanderen en Brussel. In de visietekst van Dominique Verté lezen we wat een􀍚actief zorgzame buurt􀍛kan inhouden: een ontmoetingsplek waar iedereen zich thuis voelt en sociale contacten kan onderhouden. Maar zeker ook een plek met toegang tot formele en informele hulp, en waar professionele hulp- en zorgverstrekkers hun aanbod op elkaar afstemmen ten gunste van de noden van de buurt. (VERTE, D., Buurtgerichte zorg, de 'actief zorgzame buurt' als toekomstmodel voor Vlaanderen en Brussel, Brussel, februari 2016, p9).

Deze visie wordt ook uitgedragen en ondersteund door onze partner, het Zorgnetwerk (Stad Ieper). Uit eerdere buurtanalyse is gebleken dat 20% van de nabijgelegen buurt alleenstaande is waarvan de helft 65+'er is (excl. het woonzorgcentrum), waarbij het aantal 65+'ers alleen maar verder zal stijgen gezien de bevolkingsprognoses. Het was opvallend dat er bij het oudere publiek meer gevoelens van eenzaamheid gerapporteerd werden. Bij het spiegelen van deze cijfers aan de Armoedeatlas indicatoren, zien we dat deze groep qua zorg een zeer kwetsbare groep vormt. Uit diezelfde buurtanalyse blijkt dat er meer nood is aan gezelligheid en activiteiten op wijkniveau, meer sociale contacten en meer inspraak. Alsook wordt ook de nood ervaren aan een centraal aanspreekpunt op vlak van welzijn, zorg en wonen. Dit aanspreekpunt is niet alleen een belangrijke schakel voor de zorgvrager maar ook voor z'n netwerk. Later dit jaar wordt een nieuwe gerichte bevraging georganiseerd aan de hand van burgertafels en individuele bevragingen.

In de nabije buurt is er geen lokaal dienstencentrum of buurthuis gelegen waar de buurtbewoners beroep kunnen doen. Aan de andere zijde van Ieper is deze er wel, en is het positief effect ervan voelbaar. Door aan de slag te gaan met onderstaande doelstellingen, beogen we de buurt te versterken van binnenuit en de sociale cohesie te doen toenemen.

Doelstellingen:

  • Het bevorderen van sociale contacten door het aanbieden van informele en recreatieve activiteiten georganiseerd door onszelf of in samenwerking met een vereniging uit de buurt. Alsook zal het buurthuis een centrale ontmoetingsplek zijn waar ruimte is om met elkaar in overleg te gaan en gezamenlijk initiatieven op te bouwen. Graag zetten we hierbij in op beweging en gemeenschappelijke tuinprojecten gezien dit vele gezondheidsvoordelen oplevert.
  • Het versterken van het netwerk omtrent de zorgvrager, samen met de zorg- en welzijnsorganisaties uit de buurt slaan we de handen in elkaar om een laagdrempelig aanbod te voorzien. Alsook de mantelzorger speelt een belangrijke rol in dit netwerk, in de meeste gevallen de belangrijkste. Daarom is het belangrijk dat ook deze maximaal ondersteund wordt. Dit zal gebeuren aan de hand van individuele gesprekken, multidisciplinaire gesprekken alsook vormingen ter ondersteuning van zelfredzaamheid en netwerkvorming
  • Het aanbieden van evenwichtige en gevarieerde voeding, ook dit draagt bij tot een beter algemeen welbevinden van de buurtbewoners. Dit alles zou ook een extra kans bieden om verdoken eenzaamheid, armoede en informatietekorten op te sporen en aan te pakken.

Buurtgerichte zorg is een netwerk met veel belangrijke schakels, die een voor een wat ondersteuning kunnen gebruiken. Thuiswonende personen kunnen tegemoetkomen op basis van ontmoeting, zorg,  mantelzorgondersteuning, voeding, informatie en recreatie, is dan ook de reden van de uitbreiding binnen de "Wieltjesgrachtfamilie". In het buurthuis zullen zorg en ontmoeting hand in hand gaan, zowel voor de thuiswonende personen als voor hun naasten met oog voor het algemeen welbevinden.

Uitvoering

Lange Torhoutstraat 33, 8900 Ieper

Adres

België

Delen: