Situering Heidebloem
Op het einde van de 19de eeuw wordt een internationaal noviciaat gesticht aan de Bredabaan in Gooreind (Wuustwezel). De zusters Franciscanessen zullen meer dan honderd jaar lang hun stempel drukken op de gemeenschap. Zo wordt de oude hoeve centraal gelegen op het domein van de zusters Franciscanessen in de jaren ‘50 omgevormd tot een kamphuis, en krijgt de naam ‘Heidebloem’. Vele jongeren komen er genieten van de natuur en het buitenleven. Omwille van de verstrengde regelgeving moet Heidebloem in 2006 de deuren sluiten als kamphuis. Een paar jaar later vertrekken ook de zusters Franciscanessen. Heidebloem en het park worden verkocht aan respectievelijk de gemeente Wuustwezel en Kempens Landschap. De kloostergebouwen komen in handen van een partner die er een woonzorgcentrum zal uitbouwen. Met de nieuwe eigenaars ontstaan ook nieuwe ambities. Zo gaan de gemeente Wuustwezel en Kempens Landschap uit van een openstelling voor het grote publiek met daaraan gekoppeld (plattelands)educatie, gemeenschapszin en het behoud van de specifieke sfeer van het domein via de opwaardering van het klein religieus erfgoed.
Camping@Heidebloem
Met het huidige project willen de partners een nieuwe, extra dimensie geven aan die openstelling door terug te grijpen naar het verleden. De ambitie is de geest van de vroegere bivak aan Heidebloem doen herleven. Alleen wordt nu een moderne, innovatieve invulling gegeven aan het kamperen. We stappen af van het kamperen in een reguliere tent. We laten mensen opnieuw de verwondering beleven van het kamperen in de natuur door hen te laten overnachten in een druppelvormige tent die opgehangen werd aan een boom. Zo zullen er vier tenten opgehangen worden in de toegangsdreef van het domein. In elke tent kunnen twee volwassen en twee kleine kinderen overnachten. De tenten zijn niet alleen functioneel, het zijn ook kunstwerken van de hand van Dré Wapenaar die met zijn kunst tot een verzoening tussen mens en natuur tracht te komen. Of je nu in de tent logeert, of er langs wandelt, steeds roepen de installaties verwondering op en doen ze je met een andere blik naar het landschap kijken.
Breakfast@Heidebloem
Om dit initiatief en bij uitbreiding het gehele domein nog eens extra onder de aandacht te brengen van de lokale gemeenschap wordt er een evenement georganiseerd. Inhoudelijk wordt er gekozen voor een belevingsvolle activiteit die aansluit bij camping@Heidebloem: een pickninck, gecombineerd met een dauwwandeling doorheen het domein.
Voor de picknick wordt er samenwerking gezocht met de mondiale raad van de gemeente Wuustwezel zodat dit een ‘fair-trade picknick’ kan worden.
Camping@MAK
De ambitie van dit project is om bezoekers het voormalige kloosterdomein op een unieke manier te laten beleven. De jaren daaropvolgend zal het project ook uitgebreid wordt naar andere domeinen binnen het Leadergebied (Essen – Paters Redemptoristen, Brecht – De Merel, Kolonies, Arboretum Kalmthout) zodat jaarlijks een ander domein in de kijker gesteld kan worden.
- De belevingswaarde van het domein verhogen
- Toegankelijker maken van het domein Franciscanessen voor het grote publiek
- Bijdragen aan het behoud van het domein en het aanwezige religieuze erfgoed
- Een uniek, belevingsvol en betekenisvol arrangement voor recreanten en toeristen
Pleckske vzw
Geel
België
2440 Geel
België