Data4Food2030 (Pathways towards a fair, inclusive and innovative Data Economy for Sustainable Food Systems) wordt gefinancierd door Horizon Europe. De kernpartner in Vlaanderen is Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).
De digitale transformatie van voedselsystemen belandt op een kruispunt: enerzijds zijn datagestuurde innovaties veelbelovend, anderzijds blijft het onduidelijk hoe de opschaling en de vlotte acceptatie op de werkvloer moeten worden gerealiseerd. Het Data4Food2030-project heeft tot doel de data-economie voor voedselsystemen (DE4FS) daadwerkelijk te faciliteren door de definitie ervan uit te breiden, de ontwikkeling, prestaties en impact ervan in kaart te brengen en nieuwe inzichten en kansen te creëren. De onderzoekers gaan ervan uit dat succesvolle datagedreven systemen helpen om in de EU een meer competitief en duurzaam voedselsysteem te krijgen. Dit onderzoeksproject past in beleidsambities op meerdere niveaus: de digitale interne markt, de Green Deal en het gemeenschappelijk landbouwbeleid.
Data4Food2030 heeft tot doel 1) de kennisbasis en het inzicht in het DE4FS te vergroten, 2) een systeem te ontwikkelen dat de ontwikkeling, prestaties en impact van het DE4FS op relevant EU-beleid monitort en evalueert, 3) drijvende krachten en belemmeringen te identificeren en deze om te zetten in kansen, aanbevelingen en oplossingen, 4) oplossingen te testen en aanbevelingen te formuleren in casestudy's en via dialogen met belanghebbenden en 5) toekomstscenario's en een routeplan aan te reiken en het monitoringsysteem te onderhouden, zodat de beleidsontwikkeling en de gewenste toekomstige toestand van het DE4FS versnelt. De betrokkenheid van de belanghebbenden, ook via negen casestudies, is een essentieel onderdeel van het project.
Wil u hier graag meer over weten? Neem dan zeker een kijkje op Data4Food2030 - ILVO Vlaanderen . Ook op de website van het project zelf kan u meer informatie vinden: Data4Food2030 - Discovering the value of data economy in European food systems. Let op deze website is wel in het Engels.
Bron: Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).