de laarzen en beestige knuffels brengen zorggasten en kinderen met elkaar in verbinding bij Ter Wielewalle

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Midden-West-Vlaanderen
Beginjaar
2023
Projectkost
€68.520,00
Promotor
Bart Verhelle - Ter Wielewalle
Periode
-
Situering

Ter Wielewalle is een gemengd landbouwbedrijf met akkerbouw, groenten, gesloten varkensbedrijf en verbreding. Sedert 2004 zijn we gestart als zorgboerderij en hebben al veel ervaring opgedaan met het samenwerken met verschillende doelgroepen. Gaandeweg zijn we gegroeid van de klassieke zorgboerderij naar een zorgboerderij waar we graag meer tijd en ruimte maken voor de zorggast en ons aanbod aanpassen. Die groei kwam er net omdat vooral Marleen, als boerin, heel veel voldoening haalde uit het samenwerken met de zorggasten en ook een grote nood ervaarde bij de diverse doelgroepen naar meer beleving i.p.v. enkel de activering. Een keuze waar het ganse gezin in meeging en dus ook voor de boerderij een aantal aanpassingen inhoudt waarin men bereid is te investeren. De verbredingsactiviteiten omvatten ook het ontvangen van kinderen door het organiseren van boerderijkampen en klasbezoeken.

Om die beleving van de boerderijsfeer maximaal te kunnen realiseren en ons aanbod zo aantrekkelijk mogelijk te maken , willen we op onze boerderij extra investeren om dat te kunnen bieden aan de zorggasten. Dit omvat een knuffelschuur, kweekbakken, evenwichtsparcours, picknickbanken tussen fruitbomen en een losstaand fornuis met bakoven. Wat aantrekkelijk is voor onze zorggasten is dat zeker ook voor kinderen zonder specifieke zorgvraag met als doel verschillende doelgroepen met elkaar te verbinden ; een plaats waar ontmoeting en verbinding centraal staat.

Doelstellingen

Zorg, voor mens, dier en natuur

  • Dagbesteding

Het geven van zinvolle dagbesteding is een belangrijke taak binnen ons project. Onder deze noemer vallen tal van individuele doelen zoals het ontwikkelen van hobby's en interesses, tot rust komen, sociale contacten opbouwen, enz... In de knuffelschuur kunnen jongeren en kinderen de tijd nemen om met de dieren te knuffelen. Daardoor kunnen veel zorggasten alsook kinderen de drukte van buitenaf even vergeten. De dieren bieden ook vaste werkzaamheden gedurende de dag : het voeren, verzorgen, uitmesten ed. gebeurt op vaste tijdstippen van de dag. Ook de verzorging van de kweekbakken biedt een vast ritme van werkzaamheden in de verschillende seizoenen: de grond wordt zaaiklaar gemaakt, zaaien, bewateren, onkruidvrij maken, oogsten en de oogst verwerken door bijvoorbeeld een groentenschotel of soep te maken. Dat natuurlijk ritme kan een houvast en structuur bieden in het bijzonder voor kinderen en jongeren met autisme.

  • Beleving

Op de boerderij actief bezig zijn met de dieren en planten laat mensen toe om zaken zelf te ervaren. Zelf ervaren is een manier om vaardigheden en nieuwe kansen te ontdekken en kennis op te doen. Vele zorggasten ondervinden terug ruimte om te vertragen. Er kan gewerkt worden op hun eigen tempo waarbij de persoon zelf centraal staat. Het is tevens ook oké om 'gewoon' bij de dieren te zitten. Het komen naar de zorgboerderij kan dus effectief ervaren worden als 'gezondmakend'. 

Het gaat om de ontplooiing van de hele persoon. Met de dieren krijgen zowel de zorggasten als de kinderen vrij snel een band en prikkelen hun zintuigen. Voor zorggasten die negatieve ervaringen hebben met andere mensen zijn dieren soms een goede manier om weer contacten op te bouwen. Door bijv. het aaien, knuffelen of geven van een fles kunnen ze terug verbondenheid, intimiteit en warmte ervaren. Werken met planten kan evengoed als krachtgericht worden ervaren. De zorggasten als de kinderen geef je verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor hetgene wat gezaaid is en dit wordt als positief ervaren. Wie met planten werkt beleeft heel duidelijk de seizoenen. Er is een vast ritme van zaaien, verzorgen en oogsten. Leren vertrouwen, loslaten en vooruitkijken kunnen hier dan weer de uitdaging vormen. Want als je een zaadje in de grond stopt moet je afwachten of er iets uit voort komt. Beide doelgroepen aanwezig op de boerderij kan ook als positief worden ervaren. Sommige zorggasten kunnen een rondleiding geven aan de kinderen of de kinderen helpen op het evenwichtsparcours. Sommige zorggasten die hier al lang komen houden ervan om pannenkoeken, taart of cake te bakken als ontspanning. Samen pannenkoeken eten met de kinderen heeft hen een groot gevoel van voldoening. Samen picknicken of gewoon even uitrusten op de picknickbanken zou ook leuk zijn of gewoon een plekje waar ze zelf naartoe kunnen gaan als ze even weg willen van alle prikkels.

  • Verbinding en ontmoeting!
Uitvoering

Pittem

Delen: