De site van de Schranshoeve: op het kruispunt tussen erfgoed, toerisme, streekproducten, agrobiodiversiteit, educatie, identiteiten plattelandsbeleving!

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Streekidentiteit
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG Kempen-Zuid
Beginjaar
2020
Projectkost
€62.725,40
Promotor
Lokaal bestuur Vorselaar
Periode
-
Situering

De Schranshoeve, bijzonder waardevol agrarisch erfgoed in het centrum van de gemeente, maakt deel uit van een grotere site. rondom. Ook door Agentschap Onroerend erfgoed en de kwaliteitskamer werd gesuggereerd om een brede en integrale visie op de hele site/het gebied te ontwikkelen. Net die synergie tussen de hoeve enerzijds en de omliggende site anderzijds is een werkpunt want de site had veel meer potentie dan tot nu toe is getoond.

Met dit project willen we de hoeve harmonieus integreren in “De Schranssite” door de aanleg van een wandelbruggetje over de vest en door de beleving op de site uit te werken met een educatief, informatief en eigentijds recreatief aanbod dat van deze site een aantrekkelijke plaats maakt voor verenigingen, bewoners, bezoekers en passanten. Via 14 deelsites en een zelfstandig te ontdekken educatief pad krijg je massa's informatie en belevingsvolle elementen te zien, een volwaardig arrangement op zich.

Doelstellingen

Op wandelafstand van het centrum ligt de Schranshoeve, midden een woonlandschap en veel sociale huisvesting. De Schranshoeve zelf is agrarisch erfgoed: een, tot monument geklasseerde, boerderij. Ook het gezin Van Roey, de ouders van Kardinaal Jozef Ernest Van Roey, woonde er. De kardinaal bracht er zijn kinder- en studentenjaren door. Bij de inwoners van Vorselaar roept de hoeve een historische nostalgie op. De hoeve is ook één van de weinige klassieke sch(r)anshoeves die in de Kempen nog resten: een door een vest “omsloten” site.

De gehele site omvat een hoeve met tuin, moestuin, boomgaard, schuur en bakhuis, omgeven door een vest. De aanpalende dreef, de kapel vooraan en de rododendron errond vormen visueel een eenheid. Op het domein rondom is woonontwikkeling mogelijk maar de ruimte werd bewust vrijgehouden voor recreatie, als buurtplein en dat alles vanuit een landschappelijke overweging (doorzicht, groene long). De gemeente investeerde al meer dan 2,5 mio €: het gebouw en de schuur werden in 2006 steen voor steen gerestaureerd, het huis deels ingericht als een brasserie, de vest terug hersteld als openbaar viswater (ism de visserijcommissie), dit jaar worden nog hengelplaatsen geplaatst en de oude fruitboomgaard werd opnieuw aangeplant. De Kardinaal kreeg een bronzen borstbeeld in de voortuin. De gemeente plaatste ook een speeltuin in de ruimte ernaast, met een participatietraject in de buurt.

De site heeft een uniek profiel maar tegelijkertijd ervaren we dat de site onvoldoende mensen bereikt. Dit komt omdat de brasserie en de binnenkant van de site maar langs één kant (voorkant) bereikbaar, de toegang hoogdrempelig en onvoldoende uitnodigend is. Het realiseren van een tweede ingang via een bruggetje over de vest aan de achterkant van de site is hierin cruciaal. Dat brengt ook een aantal zones die nu niet bereikbaar zijn of nauwelijks worden gebruikt/getoond, veel meer in beeld. We geven er graag historisch passende en authentieke landschapsfuncties aan: een boerenbloemenweide, een boomgaard, notenboom op boerenerf, volksspelen, samenmoestuin, historische kruidentuin, …

De 2de doelstelling gaat over de ontwikkeling van nieuwe activiteiten op de site. Het is niet alleen belangrijk dat bezoekers de weg naar de site gemakkelijker vinden. Het is minstens even belangrijk dat men er ook graag terugkomt. Met dit project willen we een nieuwe dynamiek creëren die de site belevingsvoller maakt. Bezoekers moeten zich kunnen informeren, er moet aandacht zijn voor het recreatieve en interactieve aspect.

Niet alleen tijdens de openingsuren van de brasserie maar ook erbuiten zal de bezoeker of de passant aan zijn trekken komen: bezoekers kunnen op een autonome manier ten allen tijde gebruik maken van de info. Met de aanleg van een circuit met 14 haltes op de volledige site wordt een structuur vastgelegd waarop het educatieve, informatieve en recreatieve programma wordt geënt.

Het Informatieve en educatieve luik wordt ingevuld met educatieve infobordjes op 14 haltes die via QR-code de bezoekers uitgebreid en op een dynamische wijze zullen infomeren over alle vormen van erfgoed uit onze gemeente. De site is gelegen binnen een uitgebreid tragewegen- en wandelknooppunten-netwerk. Ook het fietsenknooppuntennetwerk is gelinkt met eenwegwijsbord.

Het gebruik van digitale info-technieken (QR-code, apps) geeft extra mogelijkheden t.o.v. een klassiek infobord. Een digitale aanpak laat toe om de informatie levend te houden en waar nodig aan te passen op maat van doelgroep (kinderen vs volwassenen, educatief vs informatief, interactief, recreatief).

Investeringen in recreatieve elementen zoals duurzame volkspelen, een overdekt picknickmeubel en speelmeubel moeten een boost geven aan de recreatieve beleving op de locatie.

De verbinding tussen de brasserie en de totaal-site is erg belangrijk. Het is daarom belangrijk dat de brasserie moet kunnen inspelen op de gebruikers van de picknickmeubels.

Ruraal ondernemerschap krijgt extra kansen door de wisselwerking tussen de activiteiten van de brasserie en de belevingsactiviteiten op de ganse site. De vruchten van de oogst, de pluk, en het bakken (historische bakhuis) en ook de lokale streekproducten zullen waar passend aangewend worden in de brasserie en de uitbaters zullen inspelen op de noden van de picknickers of campertoeristen. Een 3de doelstelling is de zichtbaarheid van de site te verbeteren. Vooral aan de voorkant ter hoogte van he kapelletje moet een betere aanduiding komen en moet het doorzicht verbeterd worden.

Het hele dossier ademt dezelfde sfeer: erfgoed, ruraal ondernemerschap, landelijk karakter, volksspelen, educatie, belevingsvolle informatie, traditie van boeren en gilden, streekproducten, recreatie, landschapsbeleving, workshops, vrijwilligers, toeristische troeven, … Naast de investeringen van de gemeente, is dit een bijkomende impuls om deze parel in Vorselaar en de Kempense regio op te waarderen tot een echte ‘place to be’.

Uitvoering

Lokaal bestuur Vorselaar

Adres

2290 Vorselaar
België

Guido Jozef Peeters

2290 Vorselaar
België

Delen: