Glastelers investeerden zwaar om hergebruik van drainwater mogelijk te maken en er werd gewerkt aan innovatieve manieren om spuistroom te zuiveren en te behandelen voor hergebruik. Toch kan een deel van de spuistroom niet worden hergebruikt. In onderzoeksprojecten werden diverse stikstof- en fosforfilters ontwikkeld en uitgetest om nutriënten uit de spuistroom te verwijderen vooraleer deze te lozen. Hieruit blijkt dat spuistroom van de glastuinbouw uitermate geschikt is om te behandelen: het water is helder, de installaties kunnen dicht bij het bedrijf geplaatst worden en er is elektriciteit beschikbaar. Door toepassing van dergelijke technologieën bij glastelers kan de nutriëntenemissie naar het oppervlaktewater geminimaliseerd worden, met behoud van de tuinbouwproductiviteit. Met dit project willen de uitvoerders concrete doelstellingen bereiken op het vlak van een duurzamer nutriëntenbeheer in de glastuinbouw in Vlaanderen met een positief effect op de waterkwaliteit.
De doelstelling is om de glastuinbouwsector te informeren zodat zuiveringstechnieken voor spuistroom bij meer bedrijven ingang vinden.
Om het doel te bereiken, bevat het werkplan volgende activiteiten:
- Demonstratie van het werkingsprincipe van de stikstof- en fosforfilters voor de behandeling van spuistroom. Er wordt hierbij aandacht besteed aan het bepalen van de verwijderingsefficiëntie van stikstof en fosfor voor verschillende sectoren (sierteelt, groenteteelt en aardbeienteelt) en optimalisatie van de filters.
- Praktische infofiches van verschillende filtersystemen: werkingsprincipe, kostprijs, dimensionering,...
- Begeleiding van geïnteresseerde telers bij de integratie van een filtersysteem in het watersysteem op hun bedrijf.
- Ontwikkeling van een sjabloon voor het technisch verantwoordingsadvies bij een VLIF-NPI steunaanvraag als leidraad voor experten.
Projectpartners: Inagro
België