Een enkeling kan geen hulp bieden, slechts als velen zich op het juiste moment verenigen, zijn zij krachtig (Goethe). Investeren in de werkplaatsen van den Bayerd is investeren in de omgeving (opwaardering, instandhouding van historisch erfgoed), mensen (goede zorg, werkgelegenheid, zachte recreatie) en natuur/landbouw (zorgboerderij met afzet van streekproducten via de korte keten). Met de opstart van het woonhuis Yggdalir en de verdere ontwikkeling van de werkplaatsen bij den Bayerd creëert Widar naast extra woongelegenheid ook bijkomende dagbesteding en stage- en leerwerkplaatsen voor mensen met een beperking uit de streek. Hierdoor ontstaat werkgelegenheid en is er tegelijkertijd ruimte voor vrijwilligers en opvang van mensen met een (tijdelijke) hulpvraag die, na een periode werken op Widar weer kunnen doorstromen in de maatschappij. De gemeenschap en het bijbehorend netwerk welke ontstaat rondom de opvang en de werkplaatsen voor mensen met een beperking staat ten dienste van de medemens en de omgeving zodat iedereen die bij het project betrokken is zich nuttig en gewaardeerd kan voelen. Widar deed op eigen kracht, met ondersteuning van veel vrijwilligers, al veel voorbereidend werk en nu is er nood aan een nieuwe financiële impuls om de nodige essentiële investeringen te doen voor de verdere ontwikkeling, afwerking en professionalisering van de verschillende werkplaatsen zodat het geheel zelf bedruipend wordt.
Bevordering van de integratie van personen met een beperking:
- Samenleven en samenwerken van mensen met en zonder beperking bevorderen, contacten en kennismaking op een zo ruim mogelijke en spontane manier mogelijk maken. Den bayerd is voor de deelnemers een poort naar de wereld.
Verbreding van de landbouw door maatschappelijk verantwoord en gebiedsgericht te ondernemen:
- Landbouw en zorg combineren, bewoners en deelnemers zinvol werk of dagbesteding aanbieden in hun eigen omgeving met professionele begeleiding
- Werkgelegenheid creëren in de streek
- Alternatieve werkstraffen en herstelbemiddeling voor gedetineerde in den Bayerd mogelijk maken
- Lokale streekproducten produceren en aanbieden
Uitbreiding en professionalisering van de werkplaatsen door:
- Het afwerken van de keuken conform de normen van de voedselveiligheid voor dagelijkse bereiding door 2 tot 3 deelnemers met hun begeleiding van:
- warme maaltijden voor 30 bewoners en medewerkers van Balder.
- maaltijden (tot 50 couverts) en snacks en kleine versnaperingen voor de klanten van brasserie den Bayerd.
- Het omvormen van de zaal het Casino naar brasserie ͚den Bayerd met een polyvalente doel met volgende functies:
- rustpunt voor zachte recreatie met binnen 50 zitplaatsen en op het terras tot 100 zitplaatsen
- ontmoetingsruimte/vergaderruimte * ontvangstruimte voor bezoekers
- activiteitenzaal voor lokale verenigingen
- verkooppunt van lokale streekproducten en widarproducten
- pauzeruimte voor de deelnemers, medewerkers en vrijwilligers van de werkplaatsen van den Bayerd (dagelijks 35 - 40 personen)
- Uitbreiding van het dagbestedingsaanbod in de zorgboerderij
- het aanleggen van een tuin voor groenten, kruiden en bloemen rondom den Bayerd en de belevingstuin/terras ) voor 4 deelnemers
- het opstarten van een nieuwe werkplaats : het droogatelier
- het inrichten van het droogatelier voor verwerking van producten van de zorgboerderij voor maximum 10 deelnemers
De leefbaarheid in de regio verhogen door:
- Het aanbieden van rechtstreeks toegankelijke hulp voor 4 deelnemers
- het aanbieden van dagbestedingsmogelijkheden voor 4 deelnemers
- Het creëren van (vrijwilligers)werk met doorstromingskansen aan deelnemers met een hulpvraag.
- het aanbieden van betaalbare gezonde biologisch (dynamische) voeding aan klanten, deelnemers en medewerkers
- het verkopen van eigen Widarproducten en andere streekproducten, bij voorkeur uit de nabije omgeving in den Bayerd.
- Landschapsverzorging: herwaardering van deze, van oudsher landbouwactiviteit, om zodoende het cultureel en levend erfgoed mee in stand te houden en op te waarderen
- Het bevorderen van landschap- en natuurontwikkeling, gecombineerd met biologisch- dynamische landbouw, met als doel de huidige scherpe scheiding tussen landbouw en natuur om te buigen naar een efficiënte vorm van samenwerking, om een zo groot mogelijke samenhang in het landschap te herontdekken op een innovatieve en kostenbesparende wijze.
- de landschapskwaliteit van het beschermde landschap mee onderhouden en ontwikkelen door erfbeplanting en onderhoud van kleine landschapselementen waardoor het landschap wint aan kwaliteit en waarde.
- Het organiseren van meewerkdagen, vrijwilligerswerking om zodoende de kennis over het platteland te bevorderen door middel van persoonlijk en direct contact.
- gebiedsgerichte info ter beschikking stellen aan wandelaars, toeristen door middel van een infomap en folders en mondelinge informatie
- een ontmoetingsplaats te vormen voor sociaaltherapie, mensen met en zonder een beperking, vrijwilligers, stagiairs, zachte recreatie. Met andere woorden: het creëren van een netwerk of gemeenschap rondom mensen met een permanente of tijdelijke hulpvraag.
Landbouw- en zorgeducatie door middel van:
- Het ontvangen van school- en groepsbezoeken, stageplaats en leerwerkplaats en kennismakingsmomenten/meewerkdagen voor leerlingen van diverse opleidingen of scholen -Het organiseren van bewustzijn bevorderende activiteiten rond de beleving van landbouw en voeding, en landschap
Widar vzw
2323 Wortel
België