Diepe Wortels

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Biodiversiteit en landschapskwaliteit
Provincie
Antwerpen
Lokale Actiegroep
Kempen Zuid
Beginjaar
2024
Projectkost
€7.800,00
Promotor
Rurant vzw
Project partners
Cultuurcentrum Mol, Cultuurcentrum De Werft - Geel, Cultuurcentrum Zwaneberg - Heist-op-den-Berg, Cultuurcentrum 't Schaliken - Herentals, Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg
Periode
-
Situering

Natuur en landbouw worden vandaag al te vaak als tegenpolen tegenover elkaar gezet. De spanning tussen beide sectoren is alomtegenwoordig. Lokaal, op het terrein, wordt dit heel erg voelbaar wanneer landbouwers en natuurverenigingen in eenzelfde gebied werkzaam zijn. 
Met het microproject ‘Diepe Wortels’ willen we enerzijds lokaal inzetten op wederzijds begrip, respect en verbinding tussen landbouwers en natuurverenigingen, door hen actief bij de uitwerking en de voorstelling te betrekken. Daarnaast mikken we op bewustmaking en kennisdeling met een groter publiek (via de CC’s, sociale media, scholen). 
Door deze voorstelling op locatie (op de boerderij) te spelen, gekoppeld aan een randprogramma waarin natuur én landbouw aan bod komen, willen we aantonen dat deze twee geen tegenpolen zijn, maar elkaar net kunnen versterken en kunnen samenwerken. 

Doelstellingen

We willen enerzijds aandacht en begrip creëren voor de situatie van landbouwers vandaag, en anderzijds een hoopvolle boodschap brengen van mogelijke constructieve samenwerking.

In juni 2025 programmeren we op twee locaties - bij landbouwers op het erf - de theatervoorstelling ‘Wortels’ van acteur Bruno Van den Broecke en regisseur Adriaan Severins. Dit doen we in samenwerking met 4 cultuurcentra: Mol, Geel, Herentals en Heist-op-den-Berg.

Daarnaast werken we een randprogramma uit dat de thema’s van de voorstelling nog extra ‘body’ geeft. Met de programmatie van Wortels en de koppeling aan een educatief randprogramma, hopen we bij de bezoekers meer inzicht te creëren in de uitdagingen van landbouw en natuur vandaag, met specifieke aandacht voor de rol die landbouw kan spelen in herstel van het bodemleven, natuur en biodiversiteit. Het belang van fierheid op de boerenstiel, de onzekerheid over de toekomst (en de druk die dit legt op het welbevinden van veel landbouwers) en de nood aan intrinsieke motivatie om als gelijkwaardige partners samen te werken aan een betere toekomst, komen eveneens aan bod.

  1. De voorstelling Wortels tackelt de spanning tussen natuur en landbouw door resoluut te kiezen voor luisteren als theatrale vorm, met als doel begrip, empathie, stilte en ruimte te creëren. Op scène zien we een boer die zijn verhaal deelt met het publiek, maar ook de natuur laat zich horen. We zien hoe de boer omgaat met de veranderingen die op hem afkomen, hoe diep sommige wortels zitten en waar plek is voor beweging.  Meer info via https://gewoonslak.be/Wortels 
    Ook lokaal, in Wiekevorst en in Geel, is de spanning tussen landbouw en natuur voelbaar. Hoewel dit vandaag een hele uitdaging is, zetten we extra in op de aanwezigheid van lokale landbouwers en natuurverenigingen als publiek tijdens de voorstelling.  We proberen hun feedback en ervaringen een plek te geven in het randprogramma. Bovendien is hun aanwezigheid ook een meerwaarde voor de rest van het publiek. Het tilt de boodschap en de beleving van de voorstelling naar een hoger niveau.
  2. Het randprogramma zien we als een haast even belangrijk onderdeel van het evenement als de voorstelling zelf. Hier kunnen bezoekers voor en na de voorstelling terecht voor extra informatie en beleving omtrent landbouw, natuur en de sterktes van samenwerking. 
    Voor de uitwerking hiervan willen we samenwerken met lokale landbouwers en natuurverenigingen, en experten ter zake. We denken o.a. aan:
    -    Verkoopstand van lokale (hoeve)producten
    -    Lekkers van de boerderij en lokale producenten aan de toog 
    -    Een infostand over het belang van het bodemleven, agrarische en natuurlijke biodiversiteit, agro-ecologie, water, enz. 
    -    Laten zien welke samenwerking er vandaag lokaal al gebeurd (zoals rond bescherming van akker- en weidevogels), en aanhalen van inspirerende voorbeelden elders in Vlaanderen (of elders). 
    - We bekijken hoe we in het randprogramma extra kunnen inzetten op dialoog met landbouwers n.a.v. de voorstelling, met focus op o.a. welbevinden en mentaal welzijn, en het belang gezien te worden als een gelijkwaardige partner in dit verhaal.

Iedereen is welkom als bezoeker. Bewustmaking van het bredere publiek is één van de doelstellingen. Met 3 voorstellingen die elk een capaciteit hebben van 160 bezoekers, kunnen we erin slagen om dit verhaal te laten beleven door een kleine 1000 mensen. Een aantal groepen nodigen we gericht uit. Zoals hoger aangegeven: lokale landbouwers en natuurverenigingen, maar ook lokale besturen en de studenten landbouw aan Thomas Moore te Geel.

Materiaal dat ontwikkeld wordt voor het randprogramma, kunnen we nadien ter beschikking stellen aan actoren die het willen opnemen in hun lessenpakket e.d. (Thomas Moore, Agrosymbio, ..). 
 

Uitvoering

Heist-op-den-Berg, Geel

Delen: