DIPA: Diversificatie binnen de (primeur)teelt van Pastinaak en Ajuin in Vlaanderen

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Innovatie
Beginjaar
2024
Projectkost
€65.863,10
Promotor
Viaverda
Periode
-
Situering

Omwille van opkomst- en onkruidbestrijdingsproblematieken in zaaiteelten zoals pastinaak en ajuin wordt gezocht naar alternatieven om deze teelten meer slaagkans te geven. Deze operationele groep zal onderzoeken of het mogelijk is pastinaak in het najaar te zaaien in Vlaanderen, of welke alternatieve start van de teelt kan helpen om de opkomst te verbeteren. Daarnaast zal de operationele groep bekijken welke strategieën interessant zijn voor een kwalitatieve diversificatie binnen de primeurteelt van ajuin in Vlaanderen door middel van winterzaaiui of een alternatieve start van de teelt.

Doelstellingen

Het doel van dit EIP-Innovatieproject is om diversificatie te brengen binnen de (primeur)teelten van pastinaak en ajuin door middel van een alternatieve teeltstart. De huidige zaaimethodes en timing geven problemen met opkomst, onkruidbestrijding of productkwaliteit. Door alternatieve methoden of alternatieven qua timing te evalueren, kunnen telers van pastinaak en ajuin deze problemen proberen tackelen en zo met vertrouwen de teelt verderzetten, ook in de toekomst.

Uitvoering

Binnen de uienteelt worden verschillende mogelijkheden voor diversificatie overlopen. Winterplantui is alom bekend maar is kwalitatief onvoldoende waardoor de afzet vaak moeilijk loopt. Het alternatief om winterzaaiui te telen wordt verder bekeken met de groep. 

Bij pastinaak is winterteelt niet bekend en ongebruikelijk. Toch kan dit innovatieve idee veel voordelen opleveren. Samen met de operationele groep wordt een proefopzet uitgewerkt. In binnen- en buitenland is kennis beschikbaar over het vervroegen van teelten. Deze kennis wordt geïnventariseerd en ter beschikking gesteld van de telers. Diverse veldproeven worden aangelegd en de resultaten worden besproken met de groep. Voor ajuinen vertrekt de operationele groep vanuit het oogpunt om in juni op de markt te komen (tegelijk met winterplantui) met een kwaliteitsvol product dat ook tijdens en na het oogsten van voorjaarsplantui goed in de markt ligt. Bij pastinaak zijn opkomst en onkruidbestrijding een groot probleem gebleken gedurende de afgelopen jaren. Bij winterteelt kan het project mogelijks inspelen op deze problemen. Er wordt een proef aangelegd waarbij diverse alternatieve manieren van de start van de teelt van pastinaak de revue passeren. De sterktes en zwaktes van de verschillende alternatieven in beide teelten worden in kaart gebracht. 

Meer informatie kan u vinden op https://www.viaverda.be/Detail/ArtMID/742/ArticleID/11596/DIPA-Diversificatie-binnen-de-primeurteelt-van-Pastinaak-en-Ajuin-in-Vlaanderen .

Project partners:

7 telers, Ardo nv, telersvereniging Ingro cv, REO Veiling, BelOrta Veiling, adviseur Sanac, adviseur Demagri, zaadhuis Hazera, zaadhuis Bejo Zaden Belgium bvba, zaadhuis De Groot & Slot

Delen: