Momenteel worden de landbouwbodems diep, intensief en vaak bewerkt. Akkerbouwers worden zich echter steeds bewuster van de nadelen: vochtverlies in een droog voorjaar, verslemping in geval van neerslag kort na zaai, en op lange termijn een verstoord bodemleven en verlies van organische stof. Directzaai is een antwoord op de nadelen van een intensieve bodembewerking en dito zaaibedbereiding. Het vergt een andere manier van omgaan met de bodem, de teeltrotatie, de teelt van groenbedekkers en de aanvoer van organische stof. De operationele groep onderzoekt of directzaai een meerwaarde kan zijn. Deze groep verenigt pioniers met ervaring in directzaai, akkerbouwbedrijven die er voor het eerst mee aan de slag willen, machine-experten die kennis delen en onderzoekers.
De doelstelling van dit EIP-Innovatieproject is het opbouwen van kennis over de toepassing van directzaai in een Vlaamse akkerbouwrotatie en -context zodat landbouwers deze techniek met succes in hun bedrijfsvoering kunnen implementeren.
Bij de start van het project ligt de nadruk voornamelijk op de kennisopbouw. Door literatuurstudie, deelname aan opleidingen, bedrijfsbezoeken kan er kennis worden opgebouwd. In een tweede luik worden de beschikbare machines onderzocht en wordt er inzicht verkregen in de rendabiliteit van een directzaaimachine voor Vlaamse akkerbouwbedrijven/loonwerkers. In het laatste luik wordt directzaai getest binnen de specifieke context en teeltrotatie van een Vlaams akkerbouwbedrijf. Het resultaat van directzaai wordt gekwantificeerd: er gebeuren metingen van het organische stofgehalte, de bodemdichtheid en de aggregaatstabiliteit in de toplaag van de bodem en de bodemstructuur in de bouwlaag wordt visueel beoordeeld.
Meer informatie kan u vinden op https://praktijkpuntlandbouw.be/directzaai-voor-een-betere-bodem/ .
België
Project partners:
10 akkerbouwers, Zaaiwerken Annendyck, Cre-Agri, Technea, LATitude landbouwadvies, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)