Dorp-Kern-Gezond

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Streekidentiteit
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Meetjesland
Beginjaar
2021
Projectkost
€107.150,00
Promotor
Lokaal Gezondheidsoverleg Gezond+
Periode
-
Situering

Het Meetjesland is een regio met een groen karakter, open ruimte en karaktervolle dorpskernen. Het is een uitdaging om deze troeven te behouden en te blijven versterken. In de evolutie van stadsverdichting is het belangrijk de dorpskern te behouden als ontmoetingsplaats en rustpunt. Met het project Dorp-Kern-Gezond willen we tegemoet komen aan deze uitdaging, die des te meer blootgelegd werd door COVID-19 aangezien mensen meer dan ooit op zoek gaan naar ontspanning, ontmoeting en winkelen in de buurt. Dit realiseren we door de ontwikkeling van 3 multiparken die een nieuwe dimensie en beleving toevoegen aan de gemeente. Onderbenutte ruimtes worden omgetoverd tot veelzijdig inzetbare multiparken. Deze transformeerbare multiparken kunnen zo fungeren als gezonde, groene ontspanningsplekken die interactie en cohesie in de dorpskern stimuleren en zullen dus zowel duurzame, groene, sociale als gezonde elementen bevatten. De buurtbewoners worden betrokken in de uitrol van de multiparken, de integratie in het vrijetijdsaanbod en een langetermijnplan om hun toekomst te verzekeren. Ook de lokale middenstand vormt een belangrijke partner en wordt bij dit proces betrokken. 

Doelstellingen
  1. Plug-in multiparken ter optimalisatie van de publieke ruimte
    Een nieuwe en multifunctionele invulling geven aan 3 plekken verspreid over 3 verschillende gemeenten in het Meetjesland. Dit willen we realiseren door het ter beschikking stellen van een multipark bestaande uit zowel groene, gezonde en duurzame elementen (bv. zitbank, fietsenrek, streekeigen beplanting, speel- of beweegtoestellen, beweeg- of rookvrije signalisatie, boekenruilkast, educatieve panelen die meer vertellen over de streek en haar erfgoed) als elementen die de lokale economie ondersteunen (bv. een automaat met streekproducten, mogelijkheid tot pop-up mini-store of bar). Zodanig dat deze multiparken als het ware fungeren als een medicijn voor de leefbaarheid van dorpen
  2. Creatie en beheer door burgerparticipatie
    Betrokkenheid en eigenaarschap van de multiparken creëren bij de lokale inwoners en besturen via participatie. Binnen het project willen we de inwoners betrekken bij de uitrol van de parken, de integratie in het vrijetijdsaanbod en het opstellen van een langetermijnplan om de toekomst te verzekeren. Hiernaast zal er in iedere fase van het project ook nauw worden samengewerkt met de lokale besturen. Via een dergelijk participatieproces willen we maximaal inzetten op een duurzame verankering van de multiparken binnen het brede aanbod in de verschillende gemeenten alsook een brede gedragenheid binnen de gemeenten stimuleren
  3. Verbinden, vergroenen en gezonder gaan leven
    Sensibilisatie rond het belang van gezonde publieke ruimte (www.gezondepubliekeruimte.be). Met het project willen we een draagvlak creëren bij de lokale besturen om in te zetten op gezonde publieke ruimte. Een gezonde publieke ruimte zet in op kernversterking, ondersteunt actieve verplaatsing en geeft ruimte aan bereikbare en functionele natuur in kernen en open ruimten. Met Dorp-Kern-Gezond willen we samen met de lokale besturen en inwoners een ruimte creëren waarin inwoners en beleidsmakers, zowel bewust als onbewust (bv. via nudging), gestimuleerd worden om gezonde en duurzame keuzes te maken. Hiernaast willen we bewustwording creëren over de meervoudige gezondheidswinst die hand in hand gaat met een gezonde publieke ruimte. Het project in dit bredere kader opnemen zal een belangrijke factor zijn in de verzelfstandiging van de multiparken vanuit de gemeenten.
  4. Vitrine naar de lokale economie
    De lokale middenstand betrekken bij de uitrol van de multiparken. We zien de lokale middenstand als een waardevolle partner in de uitrol en verduurzaming van de multiparken. Een efficiënte samenwerking met de lokale middenstand, zowel tijdens de uitrol als de opbouw van een langetermijnplan rond een multipark, vormt voor ons een belangrijk element in dit project. Daarom zullen zij tevens worden betrokken in het participatieproces en gestimuleerd worden waar mogelijk een actieve rol te spelen in de multiparken. 
  5. Leren en verduurzamen
    Het project streeft naar een verzelfstandiging en verankering van de multiparken in de deelnemende gemeenten en daarbuiten. Om te verzekeren dat de multiparken een vaste plek krijgen of vaste waarde worden in de gemeenten zetten we, zoals hierboven vermeld, enerzijds sterk in op participatie met de inwoners, lokale besturen en middenstand. Anderzijds zullen we in elke deelnemende gemeente met de input van de lokale besturen, inwoners en lokale middenstand en na een grondige evaluatie een toekomstplan voor de multiparken uitwerken. Op deze manier kunnen we een sterk product ontwikkelen dat op termijn ook op andere plaatsen in de regio en Vlaanderen geïmplementeerd kan worden via een script/draaiboek voor de uitrol van multiparken.
Uitvoering

Lokaal Gezondheidsoverleg Gezond+

Adres

9800 Deinze
België

Delen: