Draag & Drop in de Vlaamse Ardennen

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Leefbare dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Vlaamse Ardennen
Beginjaar
2018
Projectkost
€110.500,00
Promotor
Regionaal Steunpunt voor Welzijnsbevordering en Sociale Impulsen
Periode
-
Situering

Mobiliteitsarmoede heeft vaak met kleine ongemakken te maken die de levenskwaliteit behoorlijk kunnen aantasten. Het project werkt een platform uit waardoor vraag en aanbod elkaar goed kunnen vinden. Zo wordt voor iedere denkbare situatie een oplossing mogelijk gemaakt. In elk dorp komen er 'helpende handjes', In samenwerking met de verschillende verenigingen wordt zo een sterke impuls gegeven aan de leefbaarheid.

Doelstellingen

De toenemende centralisatie van dienstverlening (zowel publiek als commercieel) wordt veroorzaakt door een onmiskenbare maatschappelijke evolutie naar meer efficiëntie en kostenbeheersing. Voor een deel van de bevolking brengt dit echter ook nadelen met zich mee zoals moeilijker bereikbaarheid, verminderde service bij leveringen aan huis (enkel tot aan de voordeur), geen gebruik meer kunnen maken van bepaalde dienstverleningen zelfs als die noodzakelijk zijn, sukkelen en beredderen,… Anderzijds kunnen fysieke beperkingen (na een ziekte, bij revalidatie, mensen met een beperking, zorgnood wegens ouderdom of 'gewoon' fysiek niet zo sterk zijn) ook binnenshuis leiden tot noodwendigheden waarvoor normaal geen professionele hulp kan of wordt ingeroepen. Anders dan bijv. bij klusjes wel al meer het geval is, is het voor vele mensen een probleem als ze bij grote kuis meubels moeten verplaatsen, hun woning eens willen herinrichten, tuinmeubilair naar zolder brengen na de zomer, een zak aardappelen van 25 kg. (goedkoper dan kleine zakjes!) versjouwen,... Meestal gaat het hier om noden die met wat vriendelijke draagkracht kunnen gelenigd worden. Daarom vatten we het project onder de algemene titel 'Draag & Drop' (werknaam). Het beeld: zo gemakkelijk als op de PC 'drag & drop' vervelend tikwerk kan besparen, zo brengt Draag & Drop in 'real life' verlichting waar hier nood aan is. Het project wil bestaand aanbod ontsluiten, toegankelijk maken én promoten maar bovendien ook aanvullen door in te spelen op de recentste beleidsevoluties. Hierbij gaat het o.m. om:

  • de deeleconomie (sinds 2017 wettelijk geregeld en verschillende al opgerichte platformen zijn beschikbaar); 
  • LETS (sinds 2016 erkende sociaal-culturele beweging onder het motto 'help elkaar-beweging'); 
  • de sociale economie (aantal specifieke dienstverleningen); 
  • Thuiszorgdiensten (vanuit hun breder aanbod) én 
  • nieuw sinds het septemberakkoord zal ook binnenkort het 'semi-agoraal vrijwilligerswerk' in toepassing gebracht worden naast het klassieke vrijwilligerswerk (is bij indiening van dit project nog in bespreking, wat de uitvoerende bepalingen betreft).

Deze verschillende 'klaverblaadjes' wil het project volop van nut laten zijn in het verhogen van de leefbaarheid van de dorpen in de Vlaamse Ardennen maar hierbij ook voor andere regio's nuttige expertise ontwikkelen. In de gegeven context zijn er de volgende doelstellingen:

  • Wat voor velen een 'doolhof' kan lijken van gekende of vooral onbekend aanbod dient allereerst bekendgemaakt, ontsloten en gestimuleerd. Gezien de zowel sociale als juridische aspecten (niet alles staat voor elke doelgroep open of is voor ieder even interessant) moet dit gebeuren op een doordachte en gebruiksvriendelijke manier. Zeer belangrijk vinden we dat geen doelgroepen uitgesloten worden, de vraaggestuurde benadering, een duidelijk en heldere communicatie, juridisch goed gedocumenteerd en actueel correct.
  • Specifiek inzake het 'semi-agoraal vrijwilligerswerk' (weliswaar is hier de doelgroep beperkt tot minstens 4/5 werkenden en gepensioneerden) benadert het project deze nieuwe mogelijkheid als een proeftuin die bij de eersten is in Vlaanderen om hier 'good practice' op te bouwen en de leefbaarheid van het platteland op de voorgrond te brengen.
  • Bewust kiest het project niet voor één oplossingskader dat steeds zijn beperkingen heeft. De integratie van de verschillende werkvormen brengt als bijkomende interessante meerwaarde dat er doelgroepoverstijgend en niet stigmatiserend kan te werk gegaan worden. Voor de sociale leefbaarheid is dit zeer belangrijk.
  • Binnen de bredere plattelandsgerichtheid is er een specifiek voordeel naar landbouwers toe, inzonderheid dezen met een hoeveverkoop en/of deelnemend als producent aan een voedselteam of boerenmarkt-formules. Het project creëert immers praktische mogelijkheden voor mensen die minder mobiel zijn en zelf niet voor afhaling en boodschappen kunnen instaan.

Resultaten:

In juni 2020 is de leefbaarheid in de Vlaamse Ardennen versterkt met een goed zichtbaar, meervoudig sociaal weefsel, dat goed gekend is en waar vlot een beroep op gedaan wordt. Hierdoor neemt het sociaal isolement af en verhoogt de levenskwaliteit. De drempel verlaagt inzake dienstverleningen (publiek en commercieel) waar die soms minder bereikbaar is voor bepaalde categorieën. In de onderbouw van het versterkt sociaal weefsel is er een verbeterde netwerkvorming met zowel verenigingen als dienstverleners, meer mensen worden betrokken in een vorm van sociale activering (o.m. deelplatform, semi-agoraal vrijwilligerswerk, sociale economie).

Uitvoering

Regionaal Steunpunt voor Welzijnsbevordering en Sociale Impulsen

Adres

9500 Geraardsbergen
België

Peter Dauwe

9300 Aalst
België

Delen: