Druiventeelt in onze druivengemeentes: een springlevende traditie

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Samenwerking rond erfgoed
Provincie
Vlaams-Brabant
Beginjaar
2020
Projectkost
€49.979,00
Promotor
FERM
Periode
-
Situering

Met dit project willen we komen tot een mooie, eigentijdse uitgave waarin de erfgoedwaarde van de druiventeelt in de regio, de regio-identiteit, de teelttechnische aspecten van de druiventeelt en de culinaire mogelijkheden van de tafeldruif verzameld worden. De uitgave is zeker niet enkel bedoeld voor de professionele serredruifteler maar ook voor de hobbyteler en de tuinier die erover denkt om een of meerdere druivenstokken in zijn/haar tuin aan te planten. Ook willen we die mensen aanspreken die een eerder toeristische interesse hebben in de streek maar ook zij die op zoek zijn naar nieuwe culinaire ontdekkingen waarin onze tafeldruif centraal staat. Het boek zal zeker ook een mooie meerwaarde kunnen betekenen als (relatie)geschenk waarbij de druivenregio binnen de eigen streek maar ook daarbuiten verder wordt uitgedragen.

Naast het dus mooi in beeld brengen van de erfgoedwaarde van de druiventeelt en de impact hiervan op de streek willen we met deze uitgave ook de doorgedreven teeltkennis die nu in handen is van enkele oude(re) serristen verankeren opdat deze kennis niet verloren gaat en beschikbaar blijft voor tuinders, hobby-serristen of (nieuwe) semi-professionele telers. Het boek zal daarom een heel mooi naslagwerk vormen voor de talrijke cursisten die jaarlijks de cursus 'Word serrist' in de regio volgen.

De uitgave wordt door de promotor ter beschikking gesteld van de gemeentebesturen, de toeristische infopunten in de regio, B&B's,... 

Doelstellingen
  1. Het promoten van de serredruiventeelt binnen en buiten de regio:
    a) Het verzamelen van alle teelttechnische kennis over de druiventeelt die heel specifiek in deze regio aanwezig is, deze ontsluiten via een mooie, kwaliteitsvolle en geïllustreerde uitgave die beschikbaar zal gesteld worden voor tuinders, hobby serristen en jonge telers binnen en buiten de regio.
    b) Via deze uitgave willen we de kennisoverdracht van unieke druivenrassen die enkel in deze regio te vinden zijn en die anders verloren dreigen te geraken veilig stellen. De erfgoedwaarde van deze uitgave is dus zeker niet te onderschatten. De niet-gestandaardiseerde en arbeidsintensieve teelt van de serredruif stoelt op een doorgedreven praktijkkennis en traditionele teelttechnieken, wat resulteert in een kwaliteitsvol seizoensproduct van eigen bodem. De serredruif is te verkrijgen van juli tot september. Serredruiven kennen een grote diversiteit aan rassen en dus aan smaken. Veel telers op leeftijd trachten oude rassen van de ondergang te redden door heel kleinschalig deze variëteiten te blijven aanplanten maar de kennis hierover zit nog slechts bij een handvol telers. Deze teelt van serredruiven is bovendien ook streekgebonden en beperkt zich grotendeels tot dezgn. 4 druivengemeenten ten oosten van onze hoofdstad. Anno 2019 zijn er nog een heel beperkt aantal professionele serristen actief.
    c) Deze uitgave zal tuinders, liefhebbers en (nieuwe) hobbytelers ook informeren over de geldende regelgeving wanneer ze hun producten wensen te vermarkten.
  2. Promotie van de druivenregio als toeristisch interessante regio
    Door deze uitgave willen we ook het unieke en kenmerkende regiolandschap mede gevormd door deze traditionele druiventeelt op een mooie manier toeristisch ontsluiten.
  3. Promotie van de tafeldruif in al zijn culinaire aspecten.
    Deze uitgave zal voor menig teler en geïnteresseerde een inspiratiebron zijn om met dit edelproduct op een creatieve en innovatieve manier in de keuken aan de slag te gaan.
Uitvoering

FERM

Adres

3018 Wijgmaal
België

Ann Detelder

3018 Wijgmaal
België

Delen: