Duurzaam (her)gebruik van water - 'Dureau'

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Kennisoverdracht en innovatie
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2020
Projectkost
€230.600,00
Promotor
Stad Poperinge
Periode
-
Situering

Met het project 'Duurzaam (her)gebruik van water' willen we de landbouwers de mogelijkheid bieden om het gezuiverd afvalwater, van de aardappelverwerkende industrie en het hemelwater, te gebruiken om hun velden te irrigeren in tijden van droogte. De bouw van een bufferbekken zorgt ervoor dat de ophaling van water gecentraliseerd verloopt. De kwaliteit van het gezuiverd water wordt systematisch opgevolgd. We willen de landbouwers op de hoogte houden van de waterproblematiek in de landbouwsector en hen helpen efficiënt te irrigeren.

Doelstellingen
  1. Terugdringen van het risico op waterschaarste. Aviko zou 60³ meter gezuiverd afvalwater per uur en het hemelwater afkomstig van het volledige bedrijf lozen in de Robaertbeek. Door dit water op te vangen in een bufferbekken, kan het gebruikt worden voor irrigatiedoeleinden. Het bufferbekken zal opgesplitst worden in twee delen: deel 1 is voor de opslag van het hemelwater (Lot 1) en deel 2 voor de opslag van het gezuiverd afvalwater (Lot 2). Op die manier wordt het hemelwater en het gezuiverd afvalwater niet gemengd. Door deze constante aanvoer van gezuiverd afvalwater kunnen landbouwers blijven water (indien de kwaliteit goed is voor de landbouw) capteren uit het bekken, ook in periodes met captatieverbod en dit zolang de fabriek in productie is. 
  2. Vasthouden, bergen, en pas in laatste instantie afvoeren. Een deel van het water wordt opgevangen in het bufferbekken. Wanneer het bufferbekken vol is zal het overtollige water via een overloop naar de Robaertbeek vloeien. Het water wordt dus gestockeerd en afgevoerd wanneer er voldoende aanwezig is. Doordat het water loopt in de Robaertbeek kunnen ook andere regio's gebruik maken van dit water. Het waterpeil in de Robaertbeek zal sowieso hoger staan tijdens de productie van Aviko. Zo is dit water voor meer gemeenten ten goede. 
  3. Verhogen van de waterbeschikbaarheid. Door het bouwen van een bufferbekken is de waterbeschikbaarheid gestegen. Het bedrijf is 24u op 24u en zeven dagen op zeven in productie, met een constante waterafvoer. 
  4. Gebiedsgericht en geïntegreerd aanpakken van de problemen rond waterschaarste en droogte. Door het aanbieden van water via deze alternatieve waterbron op een georganiseerde en gecontroleerde manier, zullen andere belangrijke waterbronnen (bv. grondwater) minder worden aangesproken. Het correct irrigeren van een gewas leidt bovendien tot een betere bladontwikkeling van het gewas. 
  5. Kwalitatief water afleveren aan de land- en tuinbouwers. Met Inagro en Vlakwa zal er onderzocht worden hoe de waterkwaliteit van het gezuiverde afvalwater verbeterd kan worden. Dit zal gebeuren via verschillende testen en analyses. Dit project kan een integrale oplossing bieden om in de regio voldoende water te voorzien, in tijden van droogte. Het zal belangrijk zijn om samen te werken met de verschillende partners om het gezuiverd afvalwater bruikbaar te maken voor de landbouwers. Door samen te zitten met de verschillende partners kunnen dergelijke zaken besproken en geanalyseerd worden. Overheid wil ons hierin helpen. 
  6. Sensibiliseren van landbouwers rond de waterproblematiek in de regio.

Rekenvoorbeeld: Aviko zal zorgen voor een wateraanvoer van ongeveer 1,3 miljoen liter water per dag (7/7 en 24/24). De inhoud van een waterton waarover de landbouwers beschikken is rond de 18 000 liter. De inhoud van een waterton waarover van de loonwerkers beschikken bedraagt meestal rond de 25 000 liter. Het bufferbekken wordt opgesplitst in twee loten: lot met hemelwater en lot met gezuiverd afvalwater. Het water afkomstig van het lot met hemelwater is altijd bruikbaar voor de landbouw, maar zal in de zomer vaak al uitgeput zijn. In dit lot is er geen constante toevoer van water. In het lot met effluentwater zal er altijd een constante toevoer zijn van water. Indien er geen water in dit lot van het bufferbekken bijkomt dan kunnen er 70 watertonnen van loonwerkers gevuld worden. Maar door de constante aanvoer van water van Aviko zal het aantal tonnen die water kunnen oppompen per dag groter zijn.

Uitvoering

Stad Poperinge

Adres

8970 Poperinge
België

Elien Annick Rosseel

8970 Poperinge
België

Delen: