Duurzame samenwerking voor innovatieve teelten: Op weg naar een duurzame samenwerking voor innovatieve teelten via diverse catering-settings

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Samenwerking voorbereiding
Projectkost
€44.444,40
Promotor
Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant
Periode
-
Situering

Uit herhaalde vragen van landbouwers blijkt dat de grote uitdagingen van innovatieve teelten schuilen in het zoeken van afzetmogelijkheden en in de naoogst technologie: drogen, schonen en opslag. Een verdere uitbouw van ketens voor nieuwe teelten is noodzakelijk en vergt investeringen. Financiële ademruimte om te kunnen investeren, ontstaat pas wanneer voldoende afzetmogelijkheden gegarandeerd worden. Hoofddoel van de operationele groep is het opschalen van lokale innovatieve teelten door ze breder bekend te maken bij de consument via cateraars, klein en groot. Menu’s met lokaal geteelde ingrediënten die belanden op vele borden, laten een breed publiek kennis maken met nieuwe smaken. Het verhaal achter deze gezonde en duurzame voeding dienen ze mee op. Mensen smaken de transparantie over de herkomst van hun voeding en ervaren hoe ze meteen ook een bijdrage leveren aan de klimaattransitie. Diverse cateraars die aan de slag gaan met nieuwe teelten, doen de vraag toenemen en creëren meer afzetzekerheid voor de telers. De directe samenwerking tussen telers en verwerkers leert ze elkaars noden en wensen kennen. De productie van grotere volumes stelt zo niet enkel de bestaande kinderziektes van innovatieve teelten op scherp maar schept ook de financiële ruimte om te investeren in oplossingen. Dankzij deze samenwerkingen groeien de veerkracht en duurzaamheid van zowel de landbouw als ons voedingssysteem.

Doelstellingen

De doelstelling  van dit EIP-Samenwerking voorbereidingsproject is het creëren van een grotere afzetgarantie voor lokale innovatieve teelten door ze bekend te maken bij het brede publiek via diverse catering-settings.

Uitvoering

Het project bestaat uit drie delen. In een eerste deel is het belangrijk dat er voldoende lokale, duurzame en innovatieve teelten geproduceerd worden die de cateraars kunnen gebruiken voor het samenstellen van gerechten. Eerst wordt nagegaan of cateraars willen samenwerken met lokale telers en welke hindernissen hen zouden tegenhouden om samen te werken. Kansen en knelpunten worden in kaart gebracht zodat de operationele groep kan toewerken naar oplossingen en een goede samenwerkingsovereenkomst. 

In het tweede deel krijgen cateraars die geïnteresseerd zijn de mogelijkheid om ingrediënten zoals kikkererwten, linzen, soja, mosterd,... te ontdekken via een inspiratietuin en er recepten mee te ontwikkelen. 

In een derde deel  wordt een duurzame economische waardeketen gecreëerd. Door regelmatig landbouwers en cateraars met elkaar in contact te brengen en te begeleiden bij het uitwerken van een duurzame samenwerkingsovereenkomst kan de operationele groep finaal komen tot een algemeen starterssjabloon voor de nieuwe teelten. Dit werkinstrument met aandacht voor elkaars noden, kosten, noodzakelijke investeringen,.. kan gezien worden als een stappenplan voor het opbouwen van een vertrouwensband tussen landbouwer en verwerker. Zo ontstaan duurzame samenwerkingsverbanden en teeltovereenkomsten met een eerlijke prijszetting tussen landbouwer en cateraar. 

Meer informatie kan u vinden op: Op weg naar een duurzame samenwerking voor innovatieve teelten via diverse catering-settings - Praktijkpunt Landbouw

Project partners:

5 landbouwers, 2 cateraars, Rikolto, Stad Leuven, University Colleges Leuven-Limburg (UCLL)

Delen: