Sanapolis wil met het Leader project het concept voedselbos een niet-economische invulling geven. Gestoeld op de visie en waarden van Sanapolis benaderen we een voedselbos als een rustgevende ontmoetingsplek voor iedereen uit de omgeving. We positioneren ons voedselbos daarom als een belevingsbos.
Door samen te planten en te plukken in het belevingsbos wordt de sociale cohesie in de buurt vergroot, waarbij het vele sociale groepen op verschillende waardes aanspreekt. Ook biedt een belevingsbos bezoekers de mogelijkheid kennis over voedsel, voedselproductie en de natuur in het algemeen te verwerven. Voor het belevingsbos gaat het dus eerder om het bereiken van andere doelen dan voedselproductie, zoals educatie en sociale cohesie.
Sanapolis wil een referentiecampus zijn die op een inclusieve manier mensen verbindt. Het concept van het belevingsbos dat we vooropstellen is een duurzame uitbreiding van ons huidig aanbod dat gestoeld is op de 3 pijlers: sport & beweging, gezondheid & zorg en toerisme. Het belevingsbos voegt hier een vierde pijler aan toe die additioneel is met ons jeugdverblijf (gasten kunnen bv. fruitplukken) en ons aanbod gezondheid & zorg (niet-fysieke zorg) versterkt.
De ‘plussen’ van het belevingsbos zoals educatie, het bestrijden van eenzaamheid en biodiversiteit zijn niet financieel uit te drukken. Elke dag iemand om mee te praten of kinderen die meer buiten zijn is geen businessmodel.
Het belevingsbos zal als voedselbos een (beperkte) opbrengst hebben als kostendrager. We denken hierbij aan groenten en fruit voor de catering voor ons jeugdverblijf, verwerking van fruit tot confituren, etc. De keuze inzake aanplanting wordt gebaseerd op de bodemanalyse.
Het project is vooral een initiatief dat kans maakt in hoog tempo veel doelen te bereiken voor weinig geld. Het biedt kansen op het gebied van educatie over voedsel, natuur, en de transitie naar een houdbaar systeem. De opbrengsten situeren zich in community building, een samenleving waarin mensen elkaar kennen en ondersteunen.
Het belevingsbos is een structureel onderdeel van de herbestemming van het oude ziekenhuis in Sijsele waardoor het potentieel een lange termijn perspectief verkrijgt. Dit omdat het belevingsbos een initiatief is dat strategisch aansluit bij onze doelstellingen als groene gezondheidscampus.
De opstart en aanleg van een voedselbos is geen sinecure. Het vergt een weldoordachte aanpak en stappenplan, een communicatiestrategie, een wervings- en retentiestrategie voor vrijwilligers en het engagement van relevante stakeholders. Deze taken en de bijhorende tijdsinvestering neemt Sanapolis op zich vanuit haar opdracht als een lokale hub voor gezondheid & welzijn.
Het voedselbos vergt de aankoop van materiaal voor de aanplanting en het oogsten alsook in kleine infrastructuur (zitbanken) voor persoonlijke ontmoeting en rustmomenten.
Sanapolis is een lokale hub voor gezondheid & welzijn met een brede waaier aan diensten en initiatieven. Vanuit deze functie ontvangen we wekelijks tal van bezoekers uit Damme en de omringende gemeenten die kennis kunnen maken met het voedselbos. Hetzelfde geldt voor de gasten van ons jeugdverblijf. Beiden kunnen uiteraard bij interesse het voedselbos meehelpen onderhouden.
De combinatie bezoekers, bezoekers die meehelpen en vrijwilligers borgt de continuïteit van het voedselbos. De toegekende subsidie verkrijgt zodoende een duurzaam karakter.
Sijsele
8800 Rumbeke - Beitem
België