Een gids leidt tot een versterkt sociaal netwerk

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Samenwerking rond armoede
Provincie
Oost-Vlaanderen
Beginjaar
2023
Projectkost
€52.036,70
Promotor
Samen Leven Oost-Vlaanderen
Periode
-
Situering

Wij willen vanuit een versterkend lokaal partnerschap organisaties (lokale en middenveldorganisaties, evenals lokale overheden) en inwoners uit de Denderstreek (zowel de verstedelijkte kernen als de omliggende dorpen) samenbrengen en de toeleiding tot de organisaties voor de inwoners die met armoede kampen, bevorderen. Enerzijds willen we een gedragen sociale gids maken maar tegelijk willen we ook een sociaal netwerk creëren zodat organisaties en mensen uit de streek elkaar leren kennen en helpen, onderling kunnen doorverwijzen en elkaar versterken. Door deze gids en website samen op te stellen wordt het een product van de organisaties dat actief kan verdeeld worden in de doelgroep en netwerk van elke organisatie. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten waarin organisaties elkaar leren kennen en waar verdere samenwerking kan gezocht worden als ook beleidsondersteunend advies kan geformuleerd worden.

Doelstellingen

Enerzijds het bevorderen van de samenwerking tussen verschillende stakeholders met het oog op het bewerkstelligen en bestendigen van een samenwerkingscultuur. De stakeholders die wij voor ogen hebben zijn: zelfhulporganisaties, lokale overheidsinstanties, armoedeorganisaties, vrijwilligers en mensen in armoede zelf daarnaast willen we de toeleiding van hulpbehoevenden naar armoedeorganisaties verbeteren door het ontwikkelen we een sociale gids.

Voor eerstelijnswerkers is het niet altijd makkelijk om door te verwijzen naar andere diensten als de hulpvraag niet appelleert aan het aanbod van de organisatie. Een versterkt netwerk tussen verschillende organisaties maakt het makkelijker om door te verwijzen. Door de organisaties op regelmatige basis met elkaar samen te brengen op een overleg, leren de dienstverleners elkaar en de andere organisaties beter kennen. Daarnaast kan dit netwerk ook een signaalfunctie op zich nemen naar de lokale overheden toe.

Concreet willen we:

  • Een tweemaandelijks overleg opzetten tussen armoedeorganisaties die actief zijn in de gemeentes Denderleeuw, Ninove & Geraardsbergen. 
  • Het organiseren van netwerkevents waar dienstverleners en vrijwilligers door uitwisseling extra kennis kunnen opdoen.
  • Het bijhouden van signalen om die om te zetten naar concrete adviezen voor lokale overheden. 

Mensen in armoede ervaren veel drempels om met hun hulpvraag naar dienstverlening te stappen. Deze drempels blijven vaak onder de radar. Ook vinden mensen in armoede, die vereenzaamd zijn, de weg niet naar gepaste dienstverlening.

Daarom willen we:

  • In samenwerking met organisaties die aan opbouwwerk doen laagdrempelige activiteiten organiseren om in contact te komen met mensen in armoede. 
  • Het organiseren van focusgroepen met mensen in armoede waar drempels in de dienstverlening blootgelegd kunnen worden.
     

Resultaat: 
Met het opstellen van een sociale gids willen we een tool ontwikkelen die de twee bovenstaande doelstellingen ondersteunt en omzet in een concreet product. Naast het eindresultaat, is ook het proces van het opmaken van de gids een manier om de stakeholders samen te brengen en te reflecteren over het lokale armoedebeleid. 

Dit doen we door:

  • Het realiseren van een sociale gids voor de gemeentes Denderleeuw, Ninove & Geraardsbergen. 
  • Dialoogtafels organiseren tussen alle stakeholders om informatie te vergaren en een toegankelijke gids tot stand te brengen.
  • Een webversie van de sociale gids laten ontwikkelen. 
  • De sociale gids in een oplage van 5000 exemplaren verspreiden over alle stakeholders.
Uitvoering

NINOVE, DENDERLEEUW, GERAARDSBERGEN

Delen: