Het decreet over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) of kortweg het Stikstofdecreet zal in de komende jaren een grote invloed op de veehouderij uitoefenen. Via dit decreet neemt Vlaanderen maatregelen om de uitstoot van stikstof te beperken en de natuur te herstellen, om zo de Europese natuurdoelen te halen.
Dit project focust op de professionele sector van melkgeiten en melkschapen, die in de recente jaren sterk is geïntensifieerd door de toename van het aantal dieren per bedrijf en het type stalhuisvesting. Hoewel bedrijven in deze sector momenteel niet verplicht zijn om hun stikstofemissie te verminderen, groeit de bezorgdheid onder de veehouders over de toekomst van hun bedrijven. Er wordt verwacht dat de stikstofmaatregelen in de toekomst zullen aanscherpen. De onzekerheid wordt nog versterkt omdat er in de PAS-lijst geen stikstofemissiereducerende maatregelen voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven worden vermeld. Bovendien zal elke nieuwe vergunningsaanvraag, ook voor bedrijven met geiten en schapen, op stikstofuitstoot worden beoordeeld.
Het project heeft als doel om de melkgeiten- en melkschapenhouders te informeren, te sensibiliseren en hen haalbare technieken aan te reiken waarmee ze de stikstofemissie kunnen beperken. De focus ligt op de reductie van de stikstof- en ammoniakemissies op bedrijfs- en dierniveau.
Om het bovengenoemde doel te bereiken, zal men onder andere:
- discussiemomenten en webinars om de bestaande kennis, kennishiaten en ervaringen in kaart te brengen en studiebezoeken aan bedrijven met ervaring in stikstofemissiereducerende maatregelen om zo goede praktijken en innovatieve technieken te verkennen.
- het in kaart brengen van knelpunten en kansen voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven betreffende de stikstofproblematiek via bezoeken aan melkschapen- en melkgeitenbedrijven, het aftoetsen van de praktische implementatie van emissiereducerende maatregelen en het demonstreren van technieken.
- een overzicht van mogelijke stikstofemissiereducerende technieken voor de melkschapen- en melkgeitenhouderij en een kosten-batenanalyse per emissiereducerende maatregel.
- informeren en sensibiliseren van de doelgroep via nieuwsbrieven, brochures en praktijkdagen om informatie breed toegankelijk te maken.
Meer informatie op Demonstratie-project: Een toekomstbestendige melkgeiten- en melkschapenhouderij. Het kan! - vzw Vlaamse Schapenhouderij
Projectpartners: Animal Welfare Solutions (AWS)
België