Dit project borduurt verder op het Project ‘Historisch Brouwleerpad Hoegaarden’. In dit vorig leaderproject hebben we geleerd dat het Paenhuys de belangrijkste huurbrouwerij was in de glorietijd van de Hoegaardse brouwers. Het was reeds in de 18de eeuw een ontmoetingsplaats van dorpsbewoners die zelf geen eigen brouwerij hadden en daar kwamen brouwen en sociale contacten onderhielden.
Momenteel is het Paenhuys nog steeds de grootste ontmoetingsplaats van Hoegaarden. Deze toenmalige huurbrouwerij geeft onderdak aan het jeugdhuis, met verschillende jeugdverenigingen. Het gebouw is echter afgekeurd door de brandweer en moet aangepast worden aan de noden van de verschillende Hoegaardse verenigingen die er hun lokalen hebben. Op die manier kunnen onze dorpsverenigingen hun werking verder uitbouwen én terzelfdertijd wordt ons erfgoed bewaard.
In samenspraak met het Jeugdhuis én de gemeente Hoegaarden heeft Interleuven een plan ontworpen om de binneninrichting volledig te renoveren én zal er een stuk nieuwbouw worden voorzien. De benedenverdieping en eerste verdieping zullen in beheer zijn van het jeugdhuis. Een instuifruimte en fuifzaal beneden, repetitielokalen (voor startende groepjes) en leslokalen (voor de vele cursussen die er georganiseerd worden voor de jeugd).
Plannen en uitvoering gebeuren in een participatief proces, waar de jeugd mee het concept en de inrichting bepaalt. De jeugd heeft reeds mee met de ontwerper aan tafel gezeten. Voor de afwerking van de instuifruimte wordt een creatief proces opgezet : de jeugd zelf zal deze ruimte afwerken, in volledige vrijheid.
Er is een voorbeeldfunctie van het project voorzien op verschillende vlakken :
- op vlak van erfgoed : Hoe kan je een van onze belangrijkste getuigen van ons brouwverleden toch functioneel maken en aanpassen aan de huidige noden van verenigingen
- op vlak economisch en sociaal vlak :
o economisch : door een historisch waardevol gebouw te renoveren, wordt een aantrekkelijke leefomgeving in het dorp gecreëerd, zowel voor de inwoners als voor recreanten en toeristen.
o sociaal : het project is absoluut nodig voor de sociale cohesie, voor de werking van de verschillende projecten die er zit, als onmoetingsruimte voor jongeren en ouderen, autochtonen, inwijkelingen en zelfs asielzoekers (die op dezelfde site hun noodwoningen hebben)
- op ecologisch vlak : de natuurlijke aanwezigheid (zelfs soms overlast van) water zal op een milieubesparende wijze toegepast worden in het renovatieproject. In het ganse Paenhuys borrelen natuurlijke bronnetjes op in de vloer, waarna het water via kanaaltjes wegvloeit. Het overtollige water zal gebruikt worden voor toiletspoeling.
sturing van het project
Er zal voor het project een stuurgroep opgericht worden met volgende deelnemers :
- vanwege de gemeente : burgemeester (schepen openbare werken) en schepenen voor jeugd en cultuur ; diensthoofd openbare werken
- vertegenwoordigers van de Raad van Bestuur en de jongerenraad van het Paenhuys
- permanent verantwoordelijke van het jeugdhuis
- vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen die gehuisvest zijn in ‘t Paenhuys
- Ad hoc aangevuld met diensthoofd milieu, ambtenaar voor jeugd enz….
Communicatie
- Bij de goedkeuring van het project zal dit gecommuniceerd worden via gemeentelijk infoblad, gemeentelijke website, website Paenhuys, blaadje Paenhuys
- Bij de aanvang van het project wordt een persconferentie georganiseerd opdat het grote publiek op de hoogte wordt gebracht van dit project
- De verenigingen worden permanent op de hoogte gebracht en actief betrokken bij het project
- Bij de inhuldiging van het project wordt een feestelijk communicatie-event georganiseerd, zowel naar de pers als naar het grote publiek toe (opendeurdag)
- Op de pancartes, publicaties, websites zullen vanzelfsprekend de leaderlogo’s aangebracht worden.
Het project richt zich naar de socio-culturele verenigingen die ressorteren onder het Paenhuys. Het richt zich ook naar alle Hoegaardiers die voor allerlei culturele activiteiten naar het Paenhuys komen. Jong, oud, inwijkeling, autochtoon, rijk, arm…
Het richt zich ook naar de erfgoedliefhebber en recreant van binnen en buiten Hoegaarden. Het gebouw is één van de belangrijkste brouwgetuigen van de 18de eeuw.
Het project zal een voorbeeldfunctie hebben, niet alleen op vlak van aanpassing van oude gebouwen aan moderne behoefte, maar ook op ecologisch vlak. Hoe kan je (te) overvloedig aanwezige natuurlijke elementen (zoals water) op ecologische manier integreren in een renovatieproject, met een ecologische meerwaarde als gevolg.
Niet alleen de positieve gevolgen voor ons verenigingsleven en de jeugd zijn belangrijk, maar ook de voorbeeldfunctie naar andere lokale overheden, bedrijven en particulieren. Allerlei overheidsinstanties komen graag naar Hoegaarden, omwille van het ecologisch tuinieren in De Tuinen, omwille van erfgoed en milieumaatregelen…. Dit project is een extra troef, ‘ a good case to visit’ op vlak van duurzaamheid..
Gemeentebestuur Hoegaarden
Hageland
België
3320 Hoegaarden
België