Eindbeerkeuze en de impact op excretie

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
Demonstratieprojecten
Thema
Duurzaam nutriëntenbeheer
Beginjaar
2025
Projectkost
€100.000,00
Promotor
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL)
Periode
-
Situering

Met het project ‘Eindbeerkeuze en de impact op excretie’ wordt aan de varkenshouders getoond dat het mogelijk is om specifiek te fokken op excretie van nutriënten. Deze doelstelling wenst het project te bereiken door de varkenshouders bewust te maken van de mogelijkheid om een meer uitgebalanceerde mestbankaangifte te doen die het nutriëntenbeheer op het bedrijf nauwkeuriger in kaart brengt. Het project demonstreert ook hoe een gerichte eindbeerkeuze, geselecteerd op excretie, een verlaging van de nutriëntenexcretie met zich meebrengt. Verder toont het project hoe zo’n gerichte beerkeuze ook kan leiden tot een verlaging van de eiwitbehoefte wat op haar beurt een verlaging van de stikstofemissies tot gevolg heeft.

Doelstellingen

De hoofddoelstelling van dit project is demonstreren hoe verschillen in eindbeergenetica een impact hebben op de nutriëntenexcretie/efficiëntie van een varkensbedrijf. 

Uitvoering

Het werkplan omvat volgende activiteiten:

  • Inventarisatie en analyse van de nutriëntensamenstelling van drijfmest op 10 varkensbedrijven.
  • In kaart brengen van fokwaardes voor excretie van eindberen en maken van beerkeuze.
  • Demonstreren hoe een gerichte selectie van eindberen op basis van excretie kan leiden tot een vermindering van de nutriëntenexcretie. Varkens van de verschillende eindbeerlijnen worden vergeleken op vlak van zuivere technische prestaties, groei, voederopname en -conversie, slachtkwaliteit, uitval, medicatiegebruik, agressiviteit, … alsook op vlak van nutriëntenexcretie. De nutriëntenexcretie wordt berekend volgens de AVVT-methodiek en vergeleken met de inhoudelijke analyses en volumetrische registraties van de drijfmest.
  • Demonstratie stikstofefficiëntie of hoe deze gerichte beerkeuze ook kan leiden tot een verlaging van de eiwitbehoefte. Wanneer een groter aandeel van de opgenomen nutriënten wordt benut voor spieropbouw zal dit een significant effect hebben op de klimaat- en milieu-impact van het dier.
  • Impactanalyse op ammoniakemissies.
  • Een praktische handleiding over de AVVT-methode en de PAS V-4.5 methode opmaken voor de doelgroep.

Projectpartners: Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF), Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven)

Delen: