Sinds 2009 werkt RL de Voorkempen voornamelijk met de wildbeheereenheden (vereniging van jagers WBE’s) samen rond het aanleggen van fauna-akkers, een gedeelte van de maïsakkertjes, die enkel interessant zijn voor ree en fazant, werden omgevormd naar fauna – akkertjes die schuil- en voedselmogelijkheden bieden voor een ruime groep dieren (insecten, zoogdieren, (akker)vogels). Fauna-akkers bepalen op die manier ook mee het uitzicht, de beleving en de appreciatie van het landschap. Bovendien kon vanuit het thema bijen, met zowel aandacht voor honingbijen als de vele soorten solitaire bijen, zowel WBE’s als het brede publiek warm gemaakt worden om mee actie te ondernemen. Deze bestuivers hebben sterk te lijden onder habitatfragmentatie, drachtverarming (aanbod stuifmeel en nectar) door grootschalige landbouw, steriele sierplanten in tuinen en gebruik van herbiciden en pesticiden. De aanleg van tijdelijke fauna-akkertjes kan bijdragen tot een oplossing. Op 2 jaar tijd groeide het project enorm: alle WBE’s binnen de Voorkempen participeren in het project. Ook buiten het werkingsgebied van RL de Voorkempen is er interesse voor het project.
Omwille van de voordelen op vlak van biodiversiteit, de ecologische waarde en de beeldkwaliteit van het platteland voor iedereen willen we het bestaande fauna-akkerproject uitbreiden naar het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen. De Antwerpse Regionale Landschappen willen streven naar meer oppervlakte fauna-akkers in de provincie om zo op lange termijn een uitgebreid ecologisch netwerk te kunnen vormen waarlangs fauna zich kan verspreiden doorheen het landschap.
Het gebruik van typische gewasteelten (mede door de streekgebonden bodemkenmerken maar ook door streektradities) bepaalt ook mee de streekidentiteit. Burgers, fietsers en andere recreanten die het platteland bezoeken zullen bovendien ook een mooi aangenaam landschap beleven. Het doel en andere praktische (technische) informatie om fauna-akkers aan te leggen zullen promoot worden bij potentiële partners. Het project zal resulteren in een provinciebrede samenwerking met de WBE’s en andere landschapsbeheerders waardoor er in 2013 meer dan 140 ha fauna-akkertjes bloemrijke akkerranden, aangelegd zullen worden. Deze fauna-akkertjes zullen een kwalitatieve en ecologisch verantwoorde verfraaiing van het landschap inhouden, wat positieve effecten zal hebben op de lokale zachte recreatie; wandelen en fietsen langs knooppunten of trage wegen…
Het bestaande fauna-akkerproject van RL de Voorkempen, waarbij ism WBE’s bestaande maïsakkertjes worden omgevormd naar fauna-akkers, leidt tot een directe meerwaarde voor landschap en biodiversiteit. De samenstelling van de zaadmengsels onder leiding van een brede en deskundige stuurgroep zorgt voor specifiek aangepaste zaadmengsels. Er wordt met dit project een areaal van 150 ha fauna-akkers voorzien in de Provincie Antwerpen.
Na een voorgaande projectfase waarbij samenwerking met landbouwers gezocht werd, ligt de focus in dit project op de samenwerking met de natuursector. Het opstellen een toegankelijke monitoring stelt de groep terreinbeheerders verbonden aan het project in staat hun inspanningen kwalitatief en kwantitatief te analyseren.
Maatregelen als maaibeheer, ruigte- en mantelzoombeheer laten toe fauna-akkers duurzamer te gaan beheren. Ze sluiten daarbij aan op het netwerk van KLE’s in de Provincie. Het laat toe minder afhankelijk te worden een externe financiering voor de aanlag van fauna-akkers.
Centraal staat de betrokkenheid van de deelnemende terreinbeheerders waarbij de focus ligt op de WBE’s. In de loop van de voorgaande fase van het project is hun betrokkenheid sterk gegroeid. Kennisuitwisseling en –overdracht staan centraal om een meer doorgedreven natuurlijk beheer ingang te doen vinden in het wildbeheer. WBE’s zijn beheerders van uitgebreide, vaak private gebieden. Ze vormen daarbij een brug tussen de natuur- en landbouwsector.
Regionaal Landschap de Voorkempen vzw
Antwerpen
België
2980 Zoersel
België