Food Act 13: regionaal voedseldistributieplatform Zuid-West-Vlaanderen

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Horizontale en verticale samenwerking tussen actoren in de toeleveringsketen
Provincie
West-Vlaanderen
Beginjaar
2018
Projectkost
€515.293,00
Promotor
W13
Periode
-
Situering

Food Act 13: regionaal distributieplatform Zuid-West-Vlaanderen

De 14 OCMW's en het CAW in de regio Zuid-West-Vlaanderen (W13) werken met tal van partners zoals de Voedselbank, VIVES, Imog, Velt en de provincie samen om een vitaal regionaal voedseldistributieplatform 'Food Act 13' op te richten. Food Act 13 wil actief op zoek gaan naar 200 ton voedseloverschotten per jaar bij warenhuizen, lokale handelaars en landbouwers om deze via activering (tewerkstelling voor kansengroepen) te herverdelen aan mensen in armoede. Die bereiken we via 40 à 50 voedselverdeel- en sociale organisaties in onze regio maar natuurlijk ook via de OCMW's en het CAW.

Het regionaal voedseldistributieplatform 'Food Act 13' dient als kapstok voor andere activiteiten zoals de organisatie van lerende netwerken voor OCMW-medewerkers en vrijwilligers, het bekend maken en helpen implementeren van de principes sociale kruidenier bij voedselverdeelorganisaties, doorstroomtrajecten voor kansengroepen richting logistieke sector opzetten, empowermentgerichte acties zoals kookworkshops voor mensen in armoede uittekenen en de verwerking van overschotten door sociale economie.

Op het punt waar armoede, voedseloverschotten en activering elkaar treffen, opent zich een energiek arsenaal aan activiteiten en wins. De naam impliceert het al: ‘Food’ referereert naar voedseloverschotten, ‘Act’ naar activering van mensen in armoede en ‘13’ naar de samenwerking die dit project naar een hoger niveau tilt.

Doelstellingen
  • Food Act 13 heeft drie strategische doelstellingen met als thema’s armoede, klimaat en tewerkstelling. Er zijn per thema telkens een aantal subdoelstellingen omschreven.

Armoede: Food Act 13 heeft als doel bij te dragen tot menswaardige noodhulp en structurele armoedebestrijding. Armoede is niet enkel een kwestie van inkomen. Armoedebestrijding vergt inzet op empowerment, participatie en preventie.

  • Na 4 maanden verdeelt Food Act 13 overschotten aan 35 afnemers: 15 voedselverdeelorganisaties en 20 sociale organisaties.
  • Na 10 maanden verdeelt Food Act 13 overschotten aan 40 afnemers: 15 voedselverdeelorganisaties, 24 sociale organisaties en 1 sociaal restaurant.
  • Na 16 maanden verdeelt Food Act 13 overschotten aan 40 à 50 afnemers: 15 voedselverdeelorganisaties, 32 sociale organisaties, 1 sociaal restaurant en 2 sociale economieprojecten.

Momenteel aan 4 voedselverdeelorganisaties en 20 sociale organisaties.

  • Mensen in armoede in de regio krijgen 200 ton verse voeding per jaar.

Momenteel 65 ton verse voeding per jaar.

  • Food Act 13 bereikt 2500 gezinnen in armoede met verse voeding (ongeveer 7500 personen).

Momenteel gaan 2000 gezinnen langs bij voedselverdeelorganisaties in de regio. Gezinnen die we bereiken via de sociale organisaties, zitten hier dus nog niet in vervat, dat is momenteel moeilijk in kaart te brengen.

  • Food Act 13 heeft zicht op de winkelwaarde van de opgehaalde overschotten.
  • Mensen in armoede besparen per jaar een aanzienlijke foodkost die ze kunnen benutten voor andere kosten.
  • Sociale organisaties besparen per jaar een aanzienlijke foodkost alsook logistieke kost die ze kunnen benutten om klanten intensiever te begeleiden of het oprichten van andere projecten.
  • Food Act 13 heeft de 15 aanwezige voedselverdeelorganisaties gestimuleerd om de principes sociale kruidenier toe te passen.
  • Food Act 13 heeft de regio gestimuleerd om empowermentgerichte activiteiten omtrent voeding te ondernemen.
  • Food Act 13 zal een hefboomeffect bewerkstelligen. Door de merknaam Food Act 13 en de brede infocampagne die doorheen de werking ontstaat zal er in de regio verhoogde aandacht zijn voor voedsel(overschotten) en empowermentgerichte activiteiten bij voedselverdeel- en sociale organisaties. Hierdoor zal het aantal klanten bij voedselverdeel- en sociale organisaties toenemen.

Klimaat: de impact van de opwarming van de aarde wordt steeds duidelijker. Doel van Food Act 13 is de opwarming van de aarde mee te helpen tegengaan door de uitstoot van CO2 te verminderen. Dit becijferen is erg moeilijk maar het spreekt voor zich dat het vermijden van afval tot minder CO2-uitstoot leidt. Er moeten ook minder nieuwe producten geproduceerd worden, wat ook tot minder CO2-uitstoot leidt. Tenslotte vermijden we ook heel wat voedselkilometers door de logistiek op elkaar af te stemmen.

  • Na 4 maanden haalt Food Act 13 overschotten op bij 10 schenkers ofwel 10 ton per maand.
  • Na 10 maanden haalt Food Act 13 overschotten op bij 17 schenkers ofwel 15 ton per maand.
  • Na 16 maanden haalt Food Act 13 overschotten op bij 27 schenkers ofwel 20 ton per maand.

Momenteel 6,5 ton per maand.

  • Na 16 maanden haalt Food Act 13 overschotten op bij 8 verschillende soorten schenkers.
  • Na 28 maanden heeft Food Act 13 contact gehad met 10 landbouwers om overschotten op te halen.
  • Na 28 maanden haalt Food Act 13 overschotten op bij 2 landbouwers.

Momenteel geen contacten met landbouwers.

  • Food Act 13 haalt 200 ton voedseloverschotten op per jaar.

Momenteel 65 ton per jaar.

  • Food Act 13 vermijdt 200 ton afval per jaar wat een positief effect heeft op klimaat en milieu.
  • Food Act 13 heeft de 200 vrijwilligers van de regionale voedselverdeelorganisaties ontzorgt op logistiek niveau. Er zijn ook minder voedselkilometers afgelegd.

Momenteel 40 vrijwilligers die ontzorgd worden.

  • Food Act 13 zorgt voor een dalende CO2-uitstoot.

Tewerkstelling: Food Act 13 zet in op arbeidsparticipatie aangezien dit een belangrijke hefboom is bij de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Vandaar het doel om werkzoekende armen op een gepaste wijze te activeren tot werk.

  • Food Act 13 stelt 11 VTE te werk in de regio Zuid-West-Vlaanderen.
  • Food Act 13 is een tewerkstellingsproject voor 8 doelgroepmedewerkers: tijdelijke werkervaring en arbeidszorg.
  • Jaarlijks stromen 3 doelgroepmedewerkers door naar het NEC (normaal economisch circuit): meer bepaald naar logistieke functies.
  • Food Act 13 herbergt 5 vrijwilligers in haar dagelijkse werking.
  • Food Act 13 heeft twee sociale economieprojecten gestimuleerd om met overschotten aan de slag te gaan.

Communicatie

  • Food Act 13 heeft 7 lerende netwerken georganiseerd.
  • Food Act 13 heeft de regio gestimuleerd om procedures en activiteiten op elkaar af te stemmen.
  • Food Act 13 heeft 3 à 5 stuurgroepen georganiseerd.
  • Food Act 13 heeft 5 keer de pers gehaald.
  • Food Act 13 heeft een poster (A3) opgesteld over de werking.
Uitvoering

W13

Adres

8500 Kortrijk
België

Valérie Vanhoutte

8500 Kortrijk
België

Delen: