Foodsavers Westhoek

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2021
Projectkost
€212.015,00
Promotor
Dienstverlenende vereniging Westhoek
Periode
-
Situering

Foodsavers Westhoek is een distributieplatform dat voedseloverschotten inzamelt en verdeelt aan voedselhulporganisaties. Het platform doelt op kwalitatieve voedselhulp, voedselverliesreductie en sociale tewerkstelling. In pilootfase ging het distributieplatform van start in juni '20. Tijdens de 1ste maanden verdeelde het platform ruim 5 ton aan 5 voedselhulporganisaties naar 844 kansarmen. In pilootfase was FS Westhoek afgebakend tot 5 gemeenten (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide) en lag de focus op het zoeken naar schenkers binnen retail om op korte termijn een divers aanbod te verzekeren. Langzaam maar zeker evolueert Foodsavers naar een volwassen distributieplatform en dienen uitbreidingsmogelijkheden zich aan vraag- en aanbodzijde aan. Concreet wil FS Westhoek het werkingsgebied de komende jaren uitbreiden naar 17 gemeenten en een tandje bijsteken wat betreft het inzetten van kwalitatieve voedseloverschotten voor voedselhulp. Voedseloverschotten die worden geschonken door retail zijn slechts beperkt houdbaar. Dit doet de vraag rijzen of er mogelijkheden zijn tot samenwerking met actoren die zich vroeger in de voedselketen situeren bv. landbouwers. Een monitoring van het Vlaamse Ketenplatform Voedselverlies toonde dat de grootste verliezen zich situeren in landbouw: 36% van de eetbare voedselreststromen in Vlaanderen. Deze landelijke regio is dus de ideale plek om te experimenteren met het valoriseren van voedseloverschotten voor humane voeding.

Doelstellingen

Het distributieplatform Foodsavers Westhoek realiseert een positieve maatschappelijke, economische en ecologische impact op diverse domeinen, verzamelt op een efficiëntere en grotere schaal voedseloverschotten en stelt deze ter beschikking aan de lokale (voedsel)hulpinitiatieven die zich richten naar mensen in armoede.

  1. Duurzaamheid en ecologie: de vele tonnen eetbare voedseloverschotten bij voedingsbedrijven, lokale handel en retail en landbouwers, maximaal naar menselijke consumptie kanaliseren en op deze manier economische, sociale, duurzame en ecologische voordelen genereren. SDG's: Nadelige milieu-impact van steden reduceren door bijzondere aandacht te besteden aan gemeentelijk en ander afvalbeheer; Voedselverspilling verminderen en voedselverlies reduceren; Afvalproductie beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik; Bedrijven aanmoedigen om duurzame praktijken aan te nemen; Maatregelen inzake klimaatverandering integreren in beleidslijnen, strategieën en planning
  2. Armoedebestrijding: een sterke samenwerking creëren tussen de deelnemende publieke en private partners om zo ondersteuning te bieden aan lokale sociale (voedsel)hulporganisaties in de Westhoek zodat meer mensen in armoede beter toegang krijgen tot kwaliteitsvolle, evenwichtige voeding. SDG's: Einde aan honger voor armen en mensen in kwetsbare situaties, met inbegrip van kinderen, en toegang tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel; Inkomstentoename van de onderste 40% van de bevolking; Sociale, economische en politieke inclusie van iedereen mogelijk maken
  3. Sociale tewerkstelling voor kansengroepen: sociale tewerkstellingskansen creëren door de transport- en logistieke taken verbonden aan het operationele distributieplatform, zoveel als mogelijk te laten uitvoeren door leerwerknemers en hen te begeleiden in hun traject naar werk. SDG's: Tot meer economische productiviteit komen, ook door de klemtoon te leggen op sectoren met een hoge toegevoegde waarde en arbeidsintensieve sectoren (transport,logistiek); Volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor alle vrouwen en mannen
Uitvoering

Dienstverlenende vereniging Westhoek

Adres

8600 Diksmuide
België

Delen: