De operationele groep onderzoekt in dit éénjarig EIP-Samenwerking voorbereidingstraject aan de hand van marktstudies en inspiratiebezoeken of er bestaande en/of potentiële franchiseconcepten zijn voor korte keten, al dan niet via fysieke hoevewinkels, automatenwinkels en/of hubs. Sterktes en zwaktes, alsook de opportuniteiten en bedreigingen, worden in kaart gebracht om na te gaan of franchiseconcepten de positie van de korte keten landbouwers op een duurzame manier kunnen versterken. Anderzijds wordt in dit voortraject gepolst of er voldoende interesse is vanuit producenten om met een specifiek franchiseconcept van start te gaan en/of een concreet concept te ontwikkelen.
Dit project heeft als doel het detecteren van een franchise/samenwerkingsconcept voor Korte Keten bedrijven met reëel potentieel voor het versterken van hun positie in de keten door middel van een nieuw verdienmodel, alsook het bijkomend betrekken/inspireren van nieuwe bedrijven. De operationele groep wil inspireren, praktische informatie vergaren en op zoek gaan naar opties toepasbaar in Korte Keten. Op basis van concrete voorbeelden uit diverse sectoren wil ze nagaan wat de voor- en nadelen zijn, welke opties en welke opportuniteiten de concepten bieden. Verder wordt bekeken of een reële samenwerking en opstart van een concept mogelijk is.
In dit project wordt gestart met een marktverkenning om op zoek te gaan naar bestaande franchiseconcepten die kunnen inspireren. Via de methodiek van inspiratietrip (Academy On Tour) zal de groep met geïnteresseerde bedrijven enkele concrete franchiseconcepten bezoeken in Nederland & België.
In een tweede deel worden de sterktes, zwaktes, opportuniteiten en valkuilen van de diverse franchiseconcepten in kaart gebracht. Zo zal er onder andere gekeken worden naar wet- en regelgeving, kostenstructuur, investeringskosten, voorkeuren van consument, bedrijfsmodellen,.. .
In het derde luik zal er worden nagegaan of er voldoende draagvlak is om een vervolgtraject op te staren om één (of meerdere) franchise opties verder te onderzoeken.
België
Project partners:
Steunpunt Korte Keten van Ferm vzw