Met de ontwikkeling van Frank De Bank willen we twee vliegen in één slag slaan. Frank wordt een pratende bank, die met behulp van Artificial Intelligence (AI) een praatje met je slaat en vragen stelt over hoe jij de toekomst ziet. Hiervoor baseren we ons op het prototype van Bruno The Bench, het resultaat van een studentenopdracht binnen TUDelft. Meer info via https://delftdesignatddw.nl/bruno-the-bench/ .
Met de inzet van Frank de Bank willen we enerzijds inzetten op het bereiken van doelgroepen die we bijvoorbeeld veel minder tot op onze sessies krijgen: jongeren, minder mobiele senioren, jonge ouders. Frank zal gedurende een bepaalde periode zichtbaar in het straatbeeld staan. Ieder die wil, kan op een voor hem geschikt moment even gaan zitten en een interview laten afnemen. Zo’n pratende bank is iets nieuws en uitdagends. Met Frank hebben we een tool die laagdrempelig is en prikkelt om eraan deel te nemen.
Anderzijds is Frank de Bank een ideale tool om in te zetten voor denkprocessen rond open ruimte. We plaatsen de bank op de plek waarover het gaat. Mensen kunnen dromen en wensbeelden formuleren terwijl ze letterlijk in de pastorijtuin, op het plein, in het park, … zitten. Zo kunnen ze de publieke ruimte echt ervaren en realistisch inschatten wat haalbaar is.
Frank de pratende bank wordt dus een innovatie, outreachende tool, die gebruik maakt van AI-software voor het afnemen van interviews. Inwoners kunnen plaatsnemen op een pratende bank, die gericht vragen kan stellen en zo meer te weten komt over wat er leeft in het dorp.
De antwoorden worden opgenomen en software verwerkt. Zo vergroten we de input die we krijgen via andere participatiekanalen, zoals georganiseerde sessies en digitale bevragingen.
Frank de pratende bank is een aanvulling op, en bereikt andere doelgroepen dan bestaande methodes. Kinderen, jongeren, minder mobiele senioren, mensen die niet graag deelnemen aan sessies of digitaal niet handig zijn, kunnen op deze manier input leveren.
In dit microproject zullen we de software van AI instellen op bevragingen rond publieke ruimte in dorpen, met speciale aandacht voor het groenblauwe netwerk en verbindingen. Hoe richten we bestaande of nieuwe parken en pleintjes zo goed mogelijk in, zodat ze een groene ontmoetingsplek kunnen zijn voor inwoners?
Binnen Leader Kempen Zuid zullen we de bank inschakelen voor de inrichting van de tuin aan het toekomstige dorpspunt te Olen (lopend traject), en binnen drie veerkrachtige dorpentrajecten: Zandhoven (lopend traject), Pulle (op te starten 2024) en Pulderbos (op te starten 2025).
Na dit microproject stellen we de bank ook graag ter beschikking van andere partners en lokale besturen. Hiervoor werken we een handleiding uit. RURANT zal de uitlening verder organiseren.
Olen, Zandhoven, Pulle
Rurant vzw, Hooibeeksedijk 1
2440 Geel
België