Het voorliggende project beoogt het verkleinen van de afstand tussen de gemeenschap en landbouw enerzijds en tussen landbouw en natuur anderzijds, wat als het ware een volledige inbedding in de maatschappij betekent. Het bestaat uit de opzet en ondersteuning van een korte ketenverhaal voor en door bioboerderij De Witte Liereman in samenwerking met lokale actoren, uit het verdiepen van de samenwerking tussen De Witte Liereman en Natuurlandschap de Liereman via begrazing en verkoop van hoeveproducten en uit het opzetten van een vernieuwende veldproef (Bokashi) die een win-winsituatie beoogt tussen natuurgebieden en landbouwers in heel Vlaanderen. De Witte Liereman beoogt het nemen van een voortrekkersrol in een gebied waar de lasten van veeteelt voor de maatschappij hoog zijn en de voordelen beperkt. Waar mogelijk worden dan ook de resultaten en ervaringen zo breed mogelijk gedeeld. Wim Govaerts en co vangt de tekortkomingen van De Witte Liereman tijdelijk op zodat de boerderij hiervan leert tijdens het project om nadien een groeiende maatschappelijke meerwaarde voor natuur en gemeenschap te blijven ontwikkelen. Wim Govaerts
en co bouwt ten slotte expertise uit om landbouwbedrijven en duurzame onderzoeksprojecten beter te kunnen ondersteunen.
- Ontwikkeling van een verwerkingsunit op wielen bestaande uit
o Verwerkingsruimte voor zuivel: ijsmachine en yoghurtmachine en bijhorende apparatuur (o.a.
voor FAVV/HACCP wetgeving).
o Verwerkingsruimte voor vlees
o Opslag: koeling
We maken de plannen tussen januari 2023 en maart 2023 concreet en rekenen op drie maanden
constructietijd voor de verwerkingsunit. Vanaf ten laatste juli 2023 is de verwerkingsruimte voor
zuivel operationeel (na keuring FAVV).
- Bijscholen van de boer voor verwerking:
o Opleiding hygiëne en autocontrole: Dit kan via NAC of steunpunt korte keten op verschillende
momenten doorheen het jaar. Het doel is om dit vervolledigd te hebben tegen einde maart 2023.
o Privé-opleiding yoghurtproductie/ijsproductie
We zoeken een geschikte opleiding om professioneel aan de slag te gaan met yoghurt en ijs.
Zoekperiode geschikte opleiding: jan-maart 2023. Voltooiing van de cursus ten laatste einde mei
2023.
- Synchroon met de ontwikkeling van de verwerkingsunit en de producten, wordt beroep gedaan op
de kennis en ervaringen van steunpunt korte keten om alles gerelateerd aan verwerking tot in de
puntjes in orde te hebben: van verwerkingsruimte met autocontrolesysteem over transporteisen
tot etikettering.
- Het klaar hebben van een yoghurt recept, inclusief verpakkingssysteem dat wettelijk in orde is:
einde juni 2023, opstart van de productie en verkoop: juli 2023
- Het klaar hebben van een kwalitatief ijsproduct in twee verpakkingsvormen (1L en 250ml) die
wettelijk in orde zijn: einde juni 2023. Opstart productie en verkoop: juli 2023
- Samenwerking omtrent afzet van zuivelproducten: In het 2de kwartaal van 2023 wordt dit
doorgesproken en worden harde afspraken gemaakt tussen De Witte Liereman en twee op
voorhand benaderde partners: het bezoekerscentrum van natuurlandschap De Liereman en de
verpakkingsvrije winkel Omloop. In jan-feb 2023 zoekt De Witte Liereman de geschikte
koelingsmachines om aan te schaffen en op locatie te plaatsen, inclusief de visuele aankleding van
deze machines.
In het vierde kwartaal van 2023 worden nieuwe ondernemingen gezocht, met als doelstelling om 2
extra afzetsamenwerkingen op te starten in de eerste helft van 2024. In 2024 worden opnieuw 2
nieuwe partners gezocht.
- Opzetten van een proef Bokashi. Leermoment bij ervaringsdeskundigen, opzetten proef lokaal met
maaiafval uit het natuurgebied en nadien vertalen naar grotere schaal. Onderzoeken wat dit teweeg
brengt voor de opbrengst (in kg Droge stof) en vergelijken met een stuk waar geen bokashi werd
opgevoerd op hetzelfde perceel.
o Theoretische onderbouwing en opmaak actieplan bokashi: maart 2023
o Starten bokashi kuil: na de eerste snede in natuurgebied in 2023
o Uitrijden bokashi op het proefperceel: najaar 2023
o Opbrengstmetingen: groeiseizoen 2024
o Verwerking van de resultaten, theoretische uitwerking van bedrijfseconomie voor zowel
natuurpunt als De Witte Liereman en voorstellen van een systeem om op grotere schaal aan de slag
te gaan: juli-2024-oktober 2024
o Publicatie van resultaten: november 2024
- Opzetten van een samenwerking omtrent begrazing in het natuurgebied voor 16 jongvolwassen
ossen: In kaart brengen van percelen, in kaart brengen van knelpunten, zowel voor De Witte
Liereman als het Natuurgebied: jan 2023 tot april 2023. In 2023 starten met begrazing met 8
jongvolwassen ossen. Evalueren naar het einde van 2023 en doorschakelen in 2024 met 16 dieren.
OUD-TURNHOUT