Gevelthermografie en buurtrenovatie in de Westhoek

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2022
Projectkost
€290.000,00
Promotor
Dienstverlenende Vereniging Westhoek
Periode
-
Situering

Dit Leaderproject in opgesplitst in 2 deelprojecten:

  • Ten eerste is er het Project gevelthermografie waarin alle gevels van alle woningen in 7 gemeenten thermografisch gefotografeerd worden om te zien hoeveel warmteverlies er effectief is.
  • Ten tweede is het buurtrenovatieproject in 10 gemeenten om gericht energieverliezen tegen te gaan in vooraf afgebakende gebieden.

In beide projecten wordt extra ingezet op het bereiken en begeleiden van de kwetsbare doelgroepen of kwetsbare bewoners. Momenteel is er personeel tekort om mensen goed te begeleiden en zijn er lange wachttijden. Dankzij het leaderproject kan 1 VTE voor 3 jaar en 1 VTE voor anderhalf jaar aangeworven worden

en kan zo het personeelstekort en lange wachttijden aangepakt worden.

Doelstellingen

Om de ambitieuze doelstellingen uit de Vlaamse Klimaatstrategie te realiseren moeten bestaande woongebouwen uiterlijk in 2050 een vergelijkbaar energieprestatieniveau halen als nieuwbouwwoningen met vergunningsaanvraag in 2015. Om dit te verwezenlijken legt de strategie een sterk accent op grondige renovaties op sleutelmomenten zoals aankoop van een woning, erfenis, huurderswissel,􀍙Maar ook buiten deze sleutelmomenten blijft het verhogen van de renovatiegraad een permanente noodzaak.

Voor bestaande woningen is renovatie van de gebouwschil duidelijk de eerste prioriteit, zodat de totale warmtevraag eerst wordt gereduceerd en de nieuwe verwarmingsinstallatie kan worden gedimensioneerd op de resterende warmtevraag. Het gevelthermografieproject Westhoek is de perfecte methode om de warmteverliezen in de gebouwschil duidelijk te maken. 

Via het verstrekken van de Vlaamse Energielening probeert Energiehuis Westhoek het ook voor inwoners uit de kwetsbare doelgroep mogelijk te maken om het energetisch comfort in de woning te verhogen. 

Tot 2018 was de energielening voor iedereen beschikbaar. Renteloos voor de doelgroep en aan 2 % voor particulieren niet uit de doelgroep. Vanaf 2019 nog enkel voor de doelgroep. In 10 jaar tijd werden er reeds 1705 energieleningen aangevraagd. Vanaf 1 juli 2022 wijzigt de Vlaamse Energielening naar Mijn Verbouwlening met een hoger te ontlenen bedrag, een langere looptijd, uitbreiding van werken die in aanmerking komen en aanzienlijk ruimere doelgroep. Dit biedt kansen om eigenaar-bewoners uit de lagere middenklasse te overtuigen om renovatiewerken uit te voeren.

Door de aanhoudende prijsstijgingen op de woningmarkt en de exponentiële stijging van energieprijzen dreigt er voor de lagere middenklasse nieuwe armoede en energiearmoede. De laagste inkomens hebben vaak recht op sociaal tarief. Vooral wie net buiten de doelgroep van het sociaal tarief valt, zal deze prijsstijgingen het meest voelen. Energetische renovatie zal de energiefactuur structureel doen dalen. We willen de eigenaarbewoners uit de lagere middenklasse bereiken en hen motiveren om energierenovatiewerken uit te

voeren om zo op hun energiefactuur te besparen. Hierbij denken we aan gezinnen met een laag inkomen, met één inkomen, één-ouder-gezinnen, alleenstaanden en ouderen. In de loop van dit project zullen we verkennen en uitwerken hoe we deze groepen mensen het beste kunnen bereiken.

De laagste inkomens bevinden zich meestal op de huurmarkt. Om deze woningen energiezuiniger te maken, willen we ons richten naar verhuurders.

Uitvoering

Dikdsmuide, Kortemark, Nieuwpoort, Veurne, Vleteren, Houthulst, Lo-Reninge, koksijde, De Panne, Koekelare, Alveringem, Ieper, langemark-Poelkapelle, Heuvelland, Mesen, Poperinge en Zonnebeke

Delen: